“Buzda yürürken eller cepte olmamalı”

Özel Fuar Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Levent Küçükçankaya, buzda düşmeye bağlı yaşanabilecek kırık, çıkık vakalarına karşı vatandaşları uyardı. Düşmeye bağlı ölümcül kafa travmalarının görülebilceğinin altını çizen Küçükçankaya, buzda yürürken ellerin cepte olmaması ve kol kola yürünmemesi gerektiğini söyledi Özel Fuar Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Levent Küçükçankaya, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte buzda yürürken düşmeye [&hellip]

"Buzda yürürken eller cepte olmamalı"

Özel Fuar Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Levent Küçükçankaya, buzda düşmeye bağlı yaşanabilecek kırık, çıkık vakalarına karşı vatandaşları uyardı. Düşmeye bağlı ölümcül kafa travmalarının görülebilceğinin altını çizen Küçükçankaya, buzda yürürken ellerin cepte olmaması ve kol kola yürünmemesi gerektiğini söyledi

Özel Fuar Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Levent Küçükçankaya, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte buzda yürürken düşmeye bağlı kırık ve çıkık vakalarının artabileceğini söyledi. Düşme sırasında refleks olarak vücudu korumak için el ve ayak bileğinin öne doğru hareket ettiğini kaydeden Küçükçankaya, bu yüzden, el ve ayak bileği kırıklarıyla sık karşılaşıldığını, yere düşüp çarpma sonucu kalça kırıkları, omuz çevresi kırık ve çıkıkları ile omurga kırıklarının sıklıkla görüldüğünü ifade etti.
“KOL KOLA YÜRÜMEK
DENGEYİ BOZAR”
Düşmeye bağlı ölümcül olabilen ağır kafa travmalarının da görülebildiğinin altını çizen Küçükçankaya, “Ellerin cepte olması durumunda, ani kaymalarda dengenin sağlanması mümkün olmayabilir. En azından bir elin boşta bulunması, dengenin sağlanmasına yardımcı olacağı gibi sert düşüşü hafifletir. Buzda kol kola da yürünmesi doğru bir hareket değildir. Bu şekilde yürümek, kişilerin birbirinin dengesini bozarak düşmelerine sebep olabilecektir” dedi.
“BUZLU ZEMİNDE YÜRÜMEYEYE
ÖZEN GÖSTERİLMELİ”
Küçükçankaya, “Bugünlerde, yaşlılarda kemik erimesi olduğu için basit bir düşmede bile ciddi kemik kırıkları görülebilir. Bu nedenle yaşlılar mümkünse dışarı çıkmamaya ve buzlu zeminde yürümemeye özen göstermeliler. Düşen bir hastayı kıpırdatmak ya da pozisyon vermeye çalışmak, kırığın durumunu ve yerini tam bilemeyeceğimiz için büyük risk oluşturur” ifadelerini kullandı.
“İRİ TIRTIKLI AYAKKABILAR GİYİLMELİ”
Buzda düşmeye karşı alınabilecek tedbirlerleri anlatan Küçükçankaya, “Tabanı kaygan olmayan, altı lastik ve iri tırtıklı ayakkabılar giyebilir. Dar kıyafet hareket kabiliyetini engelleyeceği için rahat olan tercih edilmeli. Her burkulmada, kırık olabileceğini düşünerek müdahale edilmeli. Leğen kemiği sırt ve bel, boyun travmalarında travmaya uğrayan kırık, hastaneye gidilmeli. Bu ve buna benzer durumlarda 112 Acil Servis aranmalı. Açık kırık üzerinde kemik parçaları varsa kesinlikle alınmamalı. Kırık üzerinde yara varsa sadece temiz bir bezle kapatılmalı. Hastayı bilinçsiz hareket ettirmek, iç kanamayı artırabileceği gibi acı duyulmasına da neden olur. Kırık şüphesi varsa, kırık uçları mümkün olduğunca hareketsiz tutulmalı. Kolu ilgilendiren bir yaralanma ise yüzük, saat gibi eşyalar hemen çıkarılmalıdır. El bileği, ayak bileği, omuz çevresi kırığı varsa geçici tespitle acil servise başvurulmalı, şişmeyi önlemek için cilde direkt temas etmeden buz uygulanmalıdır. Kırığa yapılacak yanlış bir müdahalenin, kemiğin eğri olarak kaynamasına, kısmi felçlere, kangren ve sonuçta kırık organın kesilmesine yol açabileceğini düşünerek mutlaka en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” şeklinde konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme