Büyükşehir olamadı, o da yetmedi…..

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Büyükşehir Yasa Tasarı'nın kabul edilmesiyle 13 il daha 'büyükşehir' statüsüne kavuştu. Nüfusu 750 bin olan iller 'Büyükşehir' olurken, nüfusu 714 bin olan Afyonkarahisar, 'büyükşehir' olmayı kıl payıyla kaçırdı. Afyonkarahisar, büyükşehir olamadığı gibi nüfusu 2 binin altına düşen belediyelerin kapatılmasını öngören yasanın da şokunu yaşıyor. Yasa kapsamında Afyonkarahisar'da 50 belde belediyesi kapanacak [&hellip]

Büyükşehir olamadı, o da yetmedi.....

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Büyükşehir Yasa Tasarı’nın kabul edilmesiyle 13 il daha ’büyükşehir’ statüsüne kavuştu. Nüfusu 750 bin olan iller ’Büyükşehir’ olurken, nüfusu 714 bin olan Afyonkarahisar, ’büyükşehir’ olmayı kıl payıyla kaçırdı. Afyonkarahisar, büyükşehir olamadığı gibi nüfusu 2 binin altına düşen belediyelerin kapatılmasını öngören yasanın da şokunu yaşıyor. Yasa kapsamında Afyonkarahisar’da 50 belde belediyesi kapanacak

Büyükşehir hayalleri kurulan Afyonkarahisar’da 37 bin üniversitesi öğrencisi bulunuyor. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2011 verilerine göre 714 bin nüfusu bulunan Afyonkarahisar’ın 2012 verilerine göre nüfusu 698 bin 626 olarak güncellendi. 36 bin kişilik eksikliği tamamlayarak ’Büyükşehir’ olma hayali kurulan kentte, eksik nüfusun 51 bine çıkması beklentileri boşa çıkardı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderilen yasanın onaylanmasının ardından nüfusu 2 binin altında kalan belde belediyeleri kapatılacak. Afyonkarahisar’da mevcut 106 belediyenin yarısı köy ya da mahalleye dönüşecek. Belediyesi kapanacak iller arasında yüzde 10’la ilk sırasında yer alan Afyonkarahisar, ülke genelinde kapanacak 559 belediyeden 50’sini barındırıyor.
BİRLEŞİN ÇAĞRISI YAPIYORUM
Yasanın kabul edilemez olduğunu belirten MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, belde belediye başkanlarına köy ve mezralarla birleşme çağrısı yaptı. Kapanan belediyelerin yeniden açılması için 5 bin nüfusa sahip olması gerektiğini anlatan Yılmaz, “Gittiğim her yerde halkımıza birleşin diyorum. Yakın olan köylerle beldelerin birleşmelerinin çalışmasını yapılmasını istiyorum. Bir yerin kazanılmış hakkından mahrum kalmasına benim gönlüm razı değil” diye konuştu.
VALİLER SEÇİMLE GELECEK
CHP Milletvekili Ahmet Toptaş ise belde belediyelerin kapanmasıyla birlikte binlerce insanın işsiz kalacağını söyledi. Tasarının amacının Türkiye’yi federal sisteme götürmek olduğunu vurgulayan Toptaş, “Demokrasiden bahseden iktidar, kendi kendini idare eden mahalli yönetimleri kapatıyor. Oluşan sosyal yaşamı mahvediyor. Öte yandan bu büyükşehir değil ’bütünşehir’ yasasıdır. Bu yasadan sonra ’valiler de seçimle iş başına gelsin’ diye bir yasa çıkarıp bunu da gerçekleştirecekler” dedi.
İŞTE KAPANACAK BELEDİYELER:
Yaka (Başmakçı), Büyükkarabağ, Kemerkaya (Bolvadin), Akkonak, Deresinek, Eber, İnli, Karamık, Koçbeyli (Çay), Yüreğil (Dazkırı), Çiçektepe, Doğanlı, Haydarlı, Kadılar, Kınık, Uluköy, Yıprak (Dinar), Adayazı, Aşağıpiribeyli, Bademli, Gömü (Emirdağ), Gökçek (Evciler), Yeşilhisar (Hocalar), Ayazini, Bozhüyük, Gazlıgölakören, Karacaahmet (İhsaniye), Alanyurt (İscehisar), Anıtkaya (Merkez), Ballık, Başağaç, Karadirek, Kızık, Kusura, Menteş, Örenkaya, Sorkun, Yavaşlar (Sandıklı), Güney, Nuh, Tokuşlar (Sinanpaşa), Karapınar, Kırca, Üçkuyu, Yakasinek (Sultandağı), Atlıhisar, Balçıkhisar, Efe, Karacaören, Kayabelen (Şuhut) (Kocatepe)

Bakmadan Geçme