Büyükşehir, Afyon için uygun değildi

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Eylül ayı olağan toplantısında konuşan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, geçen dönem büyükşehir olmanın Afyon için risk taşıdığını belirtti. Çoban, Afyon'un geniş bir coğrafyaya, birçok belediyeye sahip olduğunu hatırlatarak, Belediye'nin 480 mahalleye birden hizmet etmek zorunda olacağını söyledi Afyonkarahisar Belediye Meclisi Eylül ayı olağan toplantısı gerçekleştirildi. Meclis toplantısında 2014-2019 Belediye Stratejik Planı gündemi [&hellip]

Büyükşehir, Afyon için uygun değildi

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Eylül ayı olağan toplantısında konuşan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, geçen dönem büyükşehir olmanın Afyon için risk taşıdığını belirtti. Çoban, Afyon’un geniş bir coğrafyaya, birçok belediyeye sahip olduğunu hatırlatarak, Belediye’nin 480 mahalleye birden hizmet etmek zorunda olacağını söyledi

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Eylül ayı olağan toplantısı gerçekleştirildi. Meclis toplantısında 2014-2019 Belediye Stratejik Planı gündemi hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. MHP’li Belediye Meclis Üyesi Mehmet Soner’in söz alarak Stratejik Planda “Büyükşehir” vurgusunun olmadığını söylemesi üzerine Belediye Başkanı Burhanettin Çoban açıklama yaptı. Mehmet Soner, “Afyonkarahisar’a büyükşehir olmak, sayın Başkanımıza büyükşehir belediye başkanı olmak, Meclisimize de büyükşehir belediye meclisi olmak yakışır. Önümüzdeki beş yıllık dönemde hedefimiz bu olmalıydı. Öncelikle büyükşehir olmak için nüfus artışı lazım bunun için de yatırım lazım. Afyonkarahisar cazip olsun insanlar göç etsin. Eğitim konusunda öğrenci çekebilmek için özel üniversite lazım. Mevcut üniversitemizin bölüm sayısının artırılması rağbet gören bölümlerin açılması lazım” dedi.
UN VAR, YAĞ VAR,
ŞEKER VAR…
Soner, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a da seslenerek “Sayın başkan bütçemiz iyi para var, huzur var diyorsunuz. Deneyimiz de yeterli mevcut siyasi iktidarlada uyum içerisindesiniz ki kanaatimce bu yüzden tekrar seçildiniz. Un var, yağ var, şeker var o halde neden helva yapmıyoruz?” diye sordu.
TOPRAKLARIMIZ ÇOK GENİŞ
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise Mehmet Soner’e hak verdi ve şöyle konuştu:
“Devlet ve özel yatırımları çekerken bu tanıtımların da çok büyük etkisi oluyor. Büyükşehir olmak da şehir bakımından güzel. Biz açıkçası geçen dönem bu konuda fazla istekli davranmadık. Çünkü, Eskişehir için, Uşak için büyükşehir olmak güzel olabilir. Bizim topraklarımız çok geniş. Büyükşehir Belediye Başkanımız 14 bin metrekarelik topraktan sorumlu olacaktı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan, Bursa, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan daha büyük bir alandan sorumlu olacak.”
VATANDAŞ İL ÖZEL İDARESİ’NE SES ÇIKARMIYOR
Afyonkarahisar’da kapanan belde ve hizmette olan belde sayısının çokluğuna da dikkat çeken Çoban, “Bizim 392 köyümüz vardı. Köyümüz 50 belediye ile birlikte 430’a çıktı köyümüz. Bir büyükşehir belediye başkanı, belediye meclisi ve ekibi, 430 köy ve mahalleyle uğraşacaktı. Artı 18 ilçe, 40 da kapanan belde. 480 mahallesi oluyor, merkez mahalleleri hariç. 18 ilçesi, sıkıntı olacaktı. Nitekim şu an büyükşehir olan illerde çok ciddi sıkıntılar var. Çünkü örneğin İscehisar’ın bir köyündeki vatandaşımız, suyu akmadığı zaman İl Özel İdaresi’ne kafa tutamıyor. Talebini iletiyor. Bekliyor. Ama Belediye olmadığı zaman, ilk gün olmasa ikinci gün esiyor, gürlüyor. Niye? Oy verdi ya, seçimle geldi ya. Böyle bir durum var. Bir anda 480 mahalleyle boğuşmak gerçekten büyük bir risk” diye konuştu.
AKSAKLIKLAR
GİDERİLEBİLİR
Başkan Çoban, “Afyon nüfus olarak 707 bin nüfusu var, ancak Türkiye’de 30 Mart Yerel Seçimleri’nde en çok belediyesi olan ikinci il. En çok belediyesi olan ikinci il olmak ne tür dezavantaj sağlıyor? Belde belediyelerinin borçları çok fazla. Belde belediyelerinin borcu ilçe belediyesi ve büyükşehir belediyesine kalıyor. Trilyonlarca lira borç var. Belediye 2-3 sene hiç yatırım yapmasa inanın belki borçları bile ödeyemez” ifadelerini kullandı. Çoban, 2019’a kadar yapılacak yasal düzenlemelerle aksaklıkların gideribileceğini kaydetti. MURAT ARISOY’UN HABERİ

VIP SALON 500 LİRA

Belediye Meclisi’nde Hanımlar Lokali’nin VIP Salonu’nun bir gecelik fiyatı da belirlendi. Buna göre VIP Salonu’nun bir gecelik ücreti 500 lira oldu.

HARÇLAR BÖLGELERE GÖRE

Meclis’te şehrin bölgelere ayrılarak harç tarifelerin bu bölgelere göre planlanması öngören Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu oybirliğiyle onaylandı.

ESKPRES’E YENİ GÜZERGAH

Uydukent Ekspres Minibüsleri, Belediye Meclisi’nde alınan kararla Alparslan Türkeş Köprüsü, Mecidiye, Gazlıgöl Caddesi, Demiryalayan, Yeşilyol, Ambaryolu, Atatürk Bulvarı güzergahını kullanacak.

EN NEFRET ETTİĞİM ŞEY…

Belediye Meclisi’nde hız kesici konusu gündeme geldiğinde Belediye Başkanı Burhanettin Çoban şöyle konuştu:
“Belediye Başkanı olarak en nefret ettiğim şey, hız kesici. Dünyada böyle bir şey yok. Her kesimden vatandaşımız hız kesici istiyor. Böyle bir şey yok, şehirde yaşamayı insan hak ve hukukuna tecavüz etmemeyi öğreneceğiz. Nereye yol yapsak, hele sıcak asfalt döktüysek, vatandaş ‘Başkanım buraya havaalanı gibi yol yaptınız, ama hız kesici istiyoruz’ diyorlar. Bence kesinlikle kaldırılmalı. Bir de herkes hız kesici istiyor, ama kendi evi önüne istemiyor.”

TEKLİFLER KOMİSYONDA, KARARLAR MECLİSTE

MHP Grup Başkanı Halil İbrahim Baykara, Belediye Meclisi’nde alınan kararlara ilişkin bazı köşe yazarları ve vatandaşlar tarafından eleştiri yöneltildiğini kaydetti. Baykara, “Bütün kararlar oybirliğiyle alınıyor deniyor. Bu belediye meclis üyeleri ne iş yapar, deniyor. Bu eleştiri son zamanlarda biraz daha arttı. Teklifler, ilgili komisyonlara sevk ediliyor. Oradaki arkadaşlarımız oturup tartışıyorlar. Tartışmalar sonrasında teklifler belli bir noktaya getiriliyor. Hiç kimse buraya koyun gibi gelip gitmiyor. Burada şov yapmaya kalkarsak ayıp etmiş oluruz. Gerekli şekilde komisyonlarda konuşuyoruz. Ben konuşuyorum, arkadaşlarım bana MHP Grup Başkanlığı ve Sözcülüğü görevini verdiler. Arkadaşlar beni seçti. Bütün arkadaşlarım çok değerli. Görev bana verildiği için benim sesim çok çıkıyor” dedi.
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da komisyonlarda gerekenlerin net bir şekilde ifade edildiğini, Meclis’te ise kararların genelde oybirliğiyle geçtiğini, kendilerinin de muhalefetteyken aynı sistemi uyguladığını belirtti.

İKİ YERLEŞKE ARASINA GÜZERGAH ÖNERİSİ

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin MHP Grup Başkanı Halil İbrahim Baykara, Ahmet Necdet Sezer ile Ali Çetinkaya Yerleşkeleri arasında yeni bir güzergah düzenlenmesini önerdi

Belediye Meclisi Milliyetçi Hareket Partisi Grubu Başkanı Halil İbrahim Baykara, Ahmet Necdet Sezer Yerleşkesi ile Ali Çetinkaya Yerleşkesi arasında yeni bir güzergah önerdi. Baykara, “Ahmet Necdet Sezer Yerleşkesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesinde çalışanların, Erenler mahallesindeki yurtlarda ikamet ettiği halde AKÜ Tıp Fakültesi ve o bölgedeki Üniversiteye bağlı kurumlarda çalışan ve okuyan, bundan dolayı ANS ile AKÜ arasında toplu taşıma araçlarının bulunmadığı için vatandaşlarımız mağdur durumdadırlar. Mağduriyetlerinin giderilebilmesi için yeni güzergah ve toplu taşıma araçlarının çalışma şekli düzenlenmelidir” dedi.
KİMSE MAĞDUR OLMASIN
Trafik Komisyonu’na sevk edilen öneri şöyle:
“Gidiş : ANS Yerleşkesinden çıkış, İzmir çevre yoluna giriş, Otobüs terminali önünden Kadayıfçıoğlu benzinlik istikametinden, Gardenkale Otel kavşağından Kocatepe Üniversitesi ve Tıp Fakültesi önüne varış.
Dönüş: AKÜ Tıp Fakültesi önünden kalkış, Gardenkale Otel kavşağından çevre yolundan Otogar kavşağına, Şahitler köprülü kavşağından Gazlıgöl istikametine dönüş, ANS Yerlşekesine varış.
Araç sayı ve saatleri de şu şekilde düzenlenmelidir: Turex otobüs işletmelerinden l adet , Karşıyaka durağından l adet, ANS durağından l adet olmak üzere, ikinci öğretim son çıkış vakti dikkate alınmak şartıyla her saat başı l toplu taşıma aracı olacak şekilde karar verilmesini saygılarımla arz ederim.”

Bakmadan Geçme