• Haberler
  • Genel
  • Büyükkalecik'te arsenik arıtımına sit engeli

Büyükkalecik'te arsenik arıtımına sit engeli

Büyükkalecik beldesinde sit sorunu nedeniyle içme suyu projesi kapsamında Arsenik Arıtma Tesisi yapım işine başlanamadığını bildiren DSİ 18. Bölge Müdürü Recep Özbal, sorunun çözülmemesi halinde başka bir ihtiyaç sahibi beldeye tesisin yapılacağını kaydetti DSİ tarafından yürütülen çalışmaları anlatan DSİ 18. Bölge Müdürü Recep Özbal, çalışmaların seyri ve ihtiyaçları detaylarıyla anlattı.Arsenik arıtımına 16 tesisDSİ 18. Bölge [&hellip]

Büyükkalecik’te arsenik arıtımına sit engeli

Büyükkalecik beldesinde sit sorunu nedeniyle içme suyu projesi kapsamında Arsenik Arıtma Tesisi yapım işine başlanamadığını bildiren DSİ 18. Bölge Müdürü Recep Özbal, sorunun çözülmemesi halinde başka bir ihtiyaç sahibi beldeye tesisin yapılacağını kaydetti

DSİ tarafından yürütülen çalışmaları anlatan DSİ 18. Bölge Müdürü Recep Özbal, çalışmaların seyri ve ihtiyaçları detaylarıyla anlattı.
Arsenik arıtımına 16 tesis
DSİ 18. Bölge Müdürü Recep Özbal, bu yıl içerisinde 4 tane hizmetler sektöründe, 111 âdeti tarım sektöründe olmak üzere bunun 43’ü İl Özel İdaresi bünyesinde ödenek aktarımıyla yapılan işler olduğunu bildirdi. Yatırım programına bunun dikte edildiğini kaydeden Özbal; “Toplam 117 adet işimiz var. Bunların toplam proje tutarı 322 milyon 926 bin TL. Bu yıl ödeneğimiz 79 milyon 536 bin TL. Önceki yıllar harcaması 10 milyon 847 bin TL ve dönem sonu harcamamız 41milyon 824 bin TL’dir. Parasal gerçekleşmemiz yüzde 53’dür. Afyonkarahisar İçme Suyu Projesi kapsamında 16 Belediye’ye Arsenik Arıtma Tesisi yapıyoruz. Bunların ortalama fiziki gerçekleşmesi yüzde 62’dir.” dedi.
Sorun hala çözülmedi
DSİ 18. Bölge Müdürü Recep Özbal, merkeze bağlı Büyükkalecik beldesinde sit sorununun aşılamaması nedeniyle Arsenik Arıtma Tesisi kapsamında 15 Belediye de çalışma yürütüldüğünü belirtti. Büyükkalecik’te sit sorunu çözülemediği için çalışmaya başlanamadığını söyleyen Recep Özbal, sorunun yılsonuna kadar çözülememesi halinde arsenik arıtım ihtiyacı olan başka bir beldeye bu yatırımı yapmak istediklerini dile getirdi.
Yedek hat Belediye’ye teslim edildi
Yedek besleme hattı çalışmasının Nisan ayı itibariyle tamamlandığını aktaran DSİ 18. Bölge Müdürü Recep Özbal, işin ikmal edilip Afyonkarahisar Belediyesine devrin yapıldığını belirtti. Su kaçaklarının önlenmesiyle ilgili çalışmanın halen devam ettiğini aktaran Özbal; “ İçme Suyu Arıtma Tesisi Çevre Düzenleme işi 29 Haziran tarihinde ihale edildi. Bu kapsamda Akdeğirmen Barajının hemen altı ile İzmir yolu kenarında bulunan Arıtma Tesisleri kenarına park ve reklarasyon tesisi yapıyoruz.” diye konuştu.
29 Taşkın koruma işi var
Şuhut Karacaören İsale Hattı inşaatının devam ettiğini bildiren DSİ 18. Bölge Müdürü Recep Özbal, burada yaklaşık 6 kilometre isale hattı ile 250 ton kapasiteli bir depo yapılacağını belirtti. Özbal; “Yılda 115 bin metreküp gibi bir ihtiyacı Karacaören beldemizin. Evciler ilçesine yılda 700 bin metreküp su sağlayacak olan isale hattı bitirildi. Bu yılsonuna varmadan bu işler bitirilecek. Küçük su işleri kapsamında 29 tane taşkın koruma, üç adet taşkın ve rusubat kontrolü, bir adet yer üstü sulaması, 45 adet yer altı sulaması işinin 43’ü İl Özel İdaresi tarafından gerçekleştiriliyor. Bir adet de gölet sulaması var. Toplam 109’dur.” şeklinde konuştu.
En önemli taşkın koruma Akarçay
Taşkın koruma projelerinden en önemli projenin merkezde yer alan Akarçay Islahı projesi olduğunu hatırlatan DSİ 18. Bölge Müdürü Recep Özbal, bu proje kapsamında 5 bin 150 metre yolun ıslah edildiğini çalışma kapsamında yüzde 82 fiziki gerçekleşmenin elde edildiğini kaydetti. Recep Özbal şöyle konuştu: “Burada üç tane köprü yapıyoruz. Bir tane de taşkın kontrol yapısı yapıyoruz. Köprülerin tarihi bir yapı yansıtması açısından betonarme yapıp doğal taşla kapla-yacağız. Bu şekilde üç tane şehir merkezinde köprü yapacağız.” DSİ 18. Bölge Müdürü Recep Özbal, Çukurca köyü ve Şuhut Aydın göleti işleri için koordinasyon gerektiğini bildirdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme