Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

BÜYÜK DEĞİŞİM – Kocatepe Gazetesi

Hayriye Caner 3 Kasım 2018 Cumartesi 12:23:14
 

Bugün Türkiye’nin kader gürnlerinden birisi. 3 Kasım 2002’de yapılan seçimlerle birlikte Türkiye’de AK Parti iktidarı başlamıştı.
Bülent Ecevit, Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz’ın koalisyon hükümetinde ekonominin çıkmaz içerisinde girmesiyle birlikte bugünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarının 2001’de kurduğu AK Parti, 3 Kasım’da tek başına iktidar oldu. Ülkeyi düzlüğe çıkaran AK Parti 2007’de darbecilere savaş açarak demokrasiye sınıf atlattı. 2011’de ise Türkiye’deki her iki kişiden birisi artık AK Parti seçmeniydi.
Türkiye 19 Şubat 2001 Pazartesi günü tarihinin en ağır travmasını yaşamıştı. 1999 seçimlerinin ardından DSP, MHP ve ANAP’ın kurduğu Anasol-MHP Hükümeti’nin kötü ekonomi politikaları, Milli Güvenlik Kurulu toplantısında çıkan siyasi krizle birlikte ülkeyi uçuruma yuvarlamıştı adeta.
Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Bülent Ecevit arasında gerilim karşılıklı Anayasa kitapçığı fırlatmayla sonuçlandı. Sezer’in bu tavrından sonra Ecevit ve Mesut Yılmaz toplantıyı terk ederken, Hüsamettin Özkan kitapçığı Sezer’e geri fırlattı. Özkan’ın Sezer için kameralar önünde kullandığı “nankör kedi” sözleri siyaset tarihine geçti. Ecevit, MGK’da Sezer ile yaşadıklarını basın toplantısı ile duyurdu.Ekonomik kriz ise Ecevit’in MGK’da Sezer ile yaşadıklarını basın toplantısı ile duyurmasıyla patladı. Piyasalar yaşanan bu siyasi gerginliğin ardından tabiri caizse ülke ekonomisi altüst oldu. Borsa yüzde 15 gibi tarihi bir düşüş yaşadı. 25 Şubat 2001’de gecelik faiz yüzde 7500‘e kadar çıktı.
Kamu bankaları büyük açıklar verirken, piyasa kontrol edilemez bir hal aldı. Bunun üzerine dönemin hükümeti piyasaları kontrol altına alabilmek için dalgalı kur sistemine geçti. Borsa yüzde 14.6 düştü, repo faizleri yüzde 7 bin 500’e fırladı. Merkez Bankası’ndan yaklaşık 7.6 milyar dolarlık döviz çıkışı oldu. Kriz öncesi 670 bin TL (67 kuruş) olan dolar, 1 milyon 161 bine (1 lira 16 kuruş) tırmandı. İşsizlik oranı yüzde 11’lere çıktı. Ülkenin 2 milyon 412 bin işsizi vardı.
Esnaf Başbakan’a yazar kasa fırlatıyordu. Hükümet, hazineyi Dünya Bankası’nda görev yapan Kemal Derviş’e teslim etti. Dışarıdan Ekonomi Bakanı olan Derviş, IMF ile anlaştı. Türkiye, dışarıya bel bağlamış, vatandaş kemerini IMF’den gelen talimatlara göre sıkıyordu. IMF yetkilileri Türkiye’ye geldiğinde karşılamalar ve törenler düzenleniyor, gazete manşetlerine konuyordu.
2002’nin Mayıs ayına gelindiğinde siyasetin seyri de değişmeye başlamıştı. Ecevit’in ilerleyen yaşı ve kötüye giden sağlık durumuyla birlikte koalisyon hükumetinde çözülmeler başladı. Seçimler Bahçeli’nin önerisi ile erkene alınmıştı. 1994’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ve icraatları ile ülkenin yeni siyasi lideri olarak benimsenen Recep Tayyip Erdoğan, şiir okumaktan dolayı aldığı hapis cezasını tamamlayıp yeniden siyasete dönmüştü. 2001 yılının Temmuz ayına geldiğinde Erdoğan dava arkadaşları Abdullah Gül ve Bülent Arınç ile Adalet ve Kalkınma Partisi’ni kurmuştu. Fakat Erdoğan siyasi yasaklıydı ve 3 Kasım 2002 seçimlerinde milletvekili adayı olamamıştı.
2 Kasım 2002’de yapılan erken genel seçimlerde AK Parti %34,28 oy oranı ile 363 milletvekili çıkardı. Seçim zaferinin ardından konuşan dönemin AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yeni bir döneme girdiğinin altını çizdi.
Erdoğan aday olamasa da AK Parti Genel Başkanı olarak partisinin önderi olarak sahadaydı. 3 Kasım günü sandıktan çıkan sonuç Türkiye’nin yeniden başlangıç tarihiydi.
Muhalefet partilerinin hiç biri barajı aşamadı. Ülkeyi uçuruma yuvarlayan muhalefet partilerinin hiç biri barajı aşamazken Adalet ve Kalkınma Partisi 1950’den 2002’ye kadar olan süreçte Meclis’te en yüksek temsil gücünü elde eden partiydi. Oyların yüzde 34’ünü alan AK Parti 363 vekil ile Meclis’teydi, Deniz Baykal başkanlığındaki CHP ise yüzde 19 oy oranıyla 178 sandalye kazanmıştı.
AK Parti tek başına iktidardı ama Erdoğan vekil adayı olamadığı için Başbakan olamadı. Sezer’den görevi alan Abdullah Gül Başkanlığı’nda kurulan 58. Hükümet Erdoğan’ın yenilenen Siirt seçimleri neticesinde milletvekili seçilmesiyle yerini 59. Hükümet’e bıraktı. Başbakan artık Recep Tayyip Erdoğan’dı
Afyonkarahisar’da AK Parti 6 milletvekili CHP 1 Milletvekili çıkardı. AK Parti’nin vekilleri İbrahim Hakı Aşkar, Sait Açba, Ahmet Koca, Mahmut Koçak, Halil Aydoğan, Reyhan Balandı olurken, CHP’yi Halil Ünlütepe temsil etti. AK Parti Afyonkarahisar’dan %42,6, MHP % 14, CHP yüzde 13,7 oy aldılar.
Ve aradan geçen 16 yılda Türkiye bambaşka bir görünüme büründü. Bugün büyük değişimin yıldönümü.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti