Bütçe müzakeresinde muhalefet tepkisi

İGM Kasım ayı toplantılarının 19. birleşiminde bugün karara bağlanarak açıklanacak olan 2020 Mali Yılı Bütçesinin müzakeresi yapıldı. Son gününe gelinen bütçe müzakereleri ile ilgili olarak CHP'li üye Nergis'in 'Diğer kurumlardan görüşler alınmalı' açıklamalarına anlam verilemedi. Bütçe kalemlerinin belirlenmesinde muhalefete yeterince bilgi verilmediğiyle ilgili sitemler de dile getirildi 2020 Mali Yılı bütçesi Kasım ayının 20. toplantısının [&hellip]

İGM Kasım ayı toplantılarının 19. birleşiminde bugün karara bağlanarak açıklanacak olan 2020 Mali Yılı Bütçesinin müzakeresi yapıldı. Son gününe gelinen bütçe müzakereleri ile ilgili olarak CHP’li üye Nergis’in “Diğer kurumlardan görüşler alınmalı” açıklamalarına anlam verilemedi. Bütçe kalemlerinin belirlenmesinde muhalefete yeterince bilgi verilmediğiyle ilgili sitemler de dile getirildi

Haber

2020 Mali Yılı bütçesi Kasım ayının 20. toplantısının gerçekleştirileceği bugün karara bağlanacak.
“FARK BÜTÇEYE YANSITILDI MI?”
Toplantıda söz alan CHP Sultandağı İGM Üyesi İsmihan Nergis, geçen yıl ile bu yılki döviz fiyatı arasında büyük fark olduğunu söyleyerek, “Geçen yıl 3.80 TL olan döviz fiyatı bu yıl 5.80 TL’yi gördü. Bu fark bizim bütçemize yansıtıldı mı? Planlı projeler hazırlanırken stratejik planlardan üniversitelere, sivil toplum kuruluşlarına, meslek odalarına danışıldı mı? Hazırlanan bütçeden komisyonlar da alınan kararlar da muhalefet partililer olarak hiçbirimizin hiçbir konuda bilgisi ve haberi yoktur.” dedi.
“YATIRIMLARIN ARTMASI HEDEFLENİYOR”
İGM Başkanı Burhanettin Çoban’ın Nergis’in sorusuna cevap vermesini istediği AK Parti Evciler İGM Üyesi Şener Çalışkan, geçen yılki bütçeye nazaran yaklaşık 5 milyon TL bütçe ödemesinde azalmaya dikkat çekerek, “Yatırımlar kalemlerinden hiçbir şekilde azalmaya meydan vermemek üzere ve bütün ilçelerimizde hizmetin yatırımları artırması yönünde bir bütçe ayrıldı. Bahsedildiği üzere sivil toplum örgütlerine ve icracı müdürlükler dediğimiz Gençlik Spor, Sağlık, Tarım Müdürlüklerine normalde bu sene ayırmamamız gereken hatta ayırmama riskimiz olan kalemlerle de biz bütçe ayırdık. Yalnız farklı nedenler ise komisyonlarımızdan ortak kararla çıktı. Komisyonlar oluşturulurken de bir belge gözetilmişti. Burada temsil çoğunluğuna göre bir değerlendirme yapıldı. İlçeler anlamında da mutlaka meclis üyelerimizle istişare edilmiştir diye tahmin ediyorum.” diye konuştu.
“İHTİYAÇLAR YERİNDE TESPİT EDİLDİ”
MHP Merkez İGM Üyesi Ahmet Zeki Ertürk yaptığı konuşmada Sultandağı İGM Üyesi İsmihan Nergis’in Kasım ayı toplantılarının son günündeki konuşmasını gerçekçi bulmadığını belirterek, “İsmihan hanımın tam meclisin son gününde böyle bir meseleyi gündeme getirmesi ben doğrusu çok gerçekçi bulmadım. Çünkü sivil toplum kuruluşları ya da zikrettiğimiz diğer kurumlar Özel İdare bütçesinin oluşmasında kaynaklarımızın ne olduğunu ne olması gerektiğini bilmeden bize bir takım önerilerde bulunabilirler bu birincisidir. İkincisi buradaki İl Genel Meclisi üyelerini zaten hizmet bekleyen yerlerin temsilcileridir. Sivil toplum kuruluşları zannediyorum ki birçok köyün yerini bilmiyordur. Buradaki arkadaşlar çok defa kendi seçim bölgelerine gidip gelmişlerdir. İhtiyaçlarının yerinde köy muhtarları ve orada yaşayan vatandaşlardan tespit etmişlerdir. Burada Meclis olarak bize düşen görevi hepimizin iyi anlaması lazımdır ki istekler sınırsızdır. Bizler ihtiyaçların önceliğini belirleyerek ilgili yerlere hizmetlerin aktarımını nasıl yapmamız gerektiği üzerinde durmak zorundayız. Biz buna delalet ediyoruz. Dolayısıyla sivil toplum kuruluşları, diğer meslek odaları şunlar bunlar bu işe gelecekse o zaman İl Genel Meclisine ve seçime de gerek yoktur. Bu tür bir oluşuma da gerek yoktur. Fikirleri alınır eldeki kaynaklar bellidir. Hizmetler yerine gelir. Meclisimizde 4 parti vardır. Her parti adına konuşulması gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
“BİZE DE BİLGİ VERİLSE İYİ OLURDU”
BBP Bolvadin İGM Üyesi Derviş Aynacı, bütçe ile ilgili oyunun “Evet” olduğunu ifade etti.
Aynacı şunları söyledi:
“Benim oyun ne çekimser ne hayırdır. Oyum kesinlikle evet olacaktır. Yalnız burada da sitem etmek istiyorum biraz. Belki buna hakkımız vardır. Bize de biraz bilgi verilseydi en azından şurada şöyle yapıyoruz nasıl olur deselerdi yapsalardı yine. Çok memnun olurduk diye düşünüyorum. Bunu dile getirmek için söz aldım. Bütçemizin yapılacak yaptırımların programımızın 2020 yılının hayırlı olmasını Allah’tan temenni ederim.”
“İYİ PARTİ’NİN OYU EVET”
İYİ Parti adına söz alan Merkez İGM Üyesi Alper Yağcı, kanuni anlamda komisyonlarda yer alamadıklarını ancak birlik ve beraberlik ruhu gereğince yapılacak işlemlerle ilgili görüş alışverişinde bulunulması gerektiğini söyledi.
Yağcı şöyle konuştu:
“Bizlerin de verdiği bir takım önergeler var. Bu önergelerin son güne gelindiği bu önergelerin alınıp alınmadığı veya bazı önergelerin olamayacağı veya unutulan bir şey varsa bizim de bunları dile getirmemiz konusunda bir yaklaşım sergilenseydi iyi olurdu düşüncesindeyim. Biz bunu gönülden isterdik. Bizim de İYİ Parti olarak milletimize hizmet etme yolunda 2020 yılında çıkacak olan ve yarın karara bağlanacak bütçede oyumuz elbette evettir. Bunda bir sıkıntı yoktur. Yalnız dilek ve temenniler konusunda ki beklentiler muhalefette bulunan bir siyasi partilerin veya İYİ Parti olarak arkadaşlarımızın görüşülen her konu da evet oyu kullanması sessiz nasıl olsa her şeye evet denilen bir yapıya dönüşmüş durum da gibi algılanmak bizleri üzmüştür. Ben özellikle çıkarılacak yarın (bugün) oylanacak kararların bir nebze de olsa görüşülmesi açısından temennilerimizi paylaşmakla beraber iki konuyu başkanım söyleyip son vermek istiyorum.”
“AYRIMSIZ TEŞEKKÜR BEKLERDİK”
Bolvadin’in Ortakarabağ Köyü’nde içme suyu ile ilgili konuyu hatırlatan Yağcı sözlerine şöyle devam etti:
“Geçen haftalar da biliyorsunuz Bolvadin’in bir köyün de su içme suyuyla ilgili bir konu olmuştu. Siyasi partiler bunları kendi araların da bir belki çıkar çatışması haline getirmiş olabilir. Bunlar ayrı bir kenarda ama Özel İdaremizin bu konuyla ilgili en son yaptığı bir açıklama vardı. Bu açıklamada su konusunun Özel İdarece bilindiği ve idarenin bu konuya el atılıp çözüldüğü şeklinde bir son açıklaması vardı. Bu son açıklamasında Özel İdaremizin sadece meclisimizin iki üyesine teşekkür edip diğer üçüncü üyeye teşekkür etmemesi ben şahsım adına ve partim adına üzücü bir durumdur. Çünkü özel idare hepimizi kapsayan bir yapıdadır. Burada o ilçenin kaç üyesi varsa ki diğer üyemizin de hem buradaki konuşmalarında hem konuyla ilgili yerde yaptığı açıklamalar yaptığı çalışmalar mevcutken ben bir ayrım gözetmeksizin hepsine teşekkür etmesini beklerdim.”
“BAZI ÜYELER MECLİSİ HİÇE SAYDI”
Bazı İl Genel Meclisi üyelerinin Pazartesi gününden itibaren hem sosyal medya hem de basın aracılığı ile 2020 yatırım bütçesine alınan yerleri, hizmetleri açıklamalarını meclisi hiçe saymak olduğunu belirten Yağcı, “Sözünü ettiğim bu durum bence Meclisimize bir hakaretti. Bu kişilerin mecliste oylanmamış, karara bağlanmamış nasıl olsa 5-6 kişiler onlar hayır dese bile bu konu çıkar ve biz de bunu nasıl olsa aldırırız düşüncesiyle, Pazartesiden itibaren henüz kanunlaşmamış ve oylanmamış yatırımları kesin olarak 2020 yılı yatırım bütçesine aldırdık diye paylaşımlarını esefle kınıyorum. Bu durumu üzüntüyle karşılıyorum. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. İnşallah 2020 yılı bütçesi Afyonkarahisar ilimize hayırlı olmasını partimiz adına diliyorum.” ifadelerine yer verdi.
“KILIK KIRK YARDIK”
AK Parti Sandıklı İGM Üyesi Ahmet Mahmut Saylık, 2020 Mali Yılı Bütçesi ile alakalı komisyonlarla çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.
Saylık şunları söyledi:
“Çalışmalarımızda ilk olarak seçim bölgemizle alakalı merkez itibariyle ve köylerimizle alakalı ihtiyaçları tüm Komisyon Başkanlarımız gerekli hassasiyeti gösterdiler. Kaymakamlık, İlçe Özel idare Müdürlükleriyle bütün muhtarlıklarla alakalı ihtiyaçları tespit edildi. Bu nokta içerisindeki tüm arkadaşlarımızın içi rahat olsun. Tüm AK Parti İGM üyeleri adına konuşuyorum; AK Partili Meclis Üyeleri sahada tüm yapılması gereken hizmetlerle alakalı bulundukları yerlerdeki temsil eden bürokratlarla ilgili durum tespiti yapıldı. Sonuç itibariyle bir bütçe çalışması döneminde bütün arkadaşlarımızın ilk dönem olması hasebiyle de gerekli kılı kırk yarıldı. Hepinizin içi rahat etsin. Yapılması gerekenlerle alakalı mevcut itibariyle 18 ilçemiz de tam hakkaniyetli bir çalışma yapıldı. Buradaki coğrafi konum itibariyle nüfus yoğunluğu itibariyle bazı ilçelerimiz deki bulunan yol ağları ihtiyaçların öncelik itibariyle sırasıyla ilgili öncelik itibariyle tüm çalışmalar yapıldı. Bütçemizde geçen döneme göre 5 milyonluk bir daralma söz konusu. Şuan içerisinde ki zaten hükümetimizin ve ülkemizin belli kamu yatırımlarıyla alakalı tasarrufları malumdur. İl merkezi ve tüm ilçelerimiz için 2020 yılına eksiksiz bir çalışma yapılmıştır.”
“MECLİS ÜYELERİ YETKİN VE ETKİNDİR”
İGM Başkanı Burhanettin Çoban, 2004 yılı öncesi İl Özel İdaresi Kanunu ile sonrasındaki kanun arasında yapı ve işleyişin çok farklı olduğunu vurguladı. Kitabı uygulama bağlamında bütçe hazırlığında sivil toplum örgütleri, üniversitelere görüş sorulduğunda pek çok yatırımın yapılamayacağını belirten Çoban, “Pek çok kişi, uzman, sivil toplum kuruluşu veya kişiler çoğu yatırımı gereksiz bulurlar. Yani bu ifade laf olarak güzeldir ama icraata döküldüğünde İl Genel Meclisi Üyesi arkadaşlarımızın fonksiyonu yerine bizim fonksiyonlarımızı başkaları eline almış olabilir. Hâlbuki Dinar, Bolvadin, Sinanpaşa’nın hangi köyünde neye ihtiyaç olduğunu üniversitedeki hoca, sivil toplum kuruluşundaki kişiler de bilemezler. Odalar da bu konuda bilgi sahibi değildirler. Ama meclis üyeleri olarak hepimiz köy muhtarlarımızla, yörenin insanlarıyla beraber olduğumuzdan çok rahat gözlemleyebiliriz. Tecrübelerimiz, halkla ilişkilerimiz, siyasi faaliyetlerimiz bize bu konuda ciddi bir bilgi birikimi sağlamıştır. Bana göre bu durum iyi bir avantajdır.” diye konuştu.
“GİZLİ SAKLI İŞ YAPILMIYOR”
Seçimin ve demokrasinin sonucu olarak iki partinin meclis üyelerinin programları görebildiğini vurgulayan Çoban, “Ben 1999’da RP Belediye Meclis Üyesi seçildiğimde biz 3 kişiydik. Ama ben komisyonda üye idim. O günün seçim sistemi sayesinde üye olabilmiştim. Kanun ihtisas komisyonlarının her partinin aldığı siyasi oya göre hesaplanacağını belirtiyor. 50 üyeli meclisimizde yüzde 85 oy alan arkadaşlarımızın katkılarıyla bu yatırım programı bütçe hazırlanıyor. İhtisas komisyonlarında sadece MHP’li ve AK Partili üyeler mevcut ise de sorulması halinde her zaman her şeyi şeffaf şekilde gizlemeden açıklayacağımızı bu vesile ile açıklayabiliyorum. Her türlü bilgi Özel İdare Sekreterliğimizden istenebilir.” şeklinde konuştu.
“LÜTFEN GİZLİ KAMERA KAYDI ALINMASIN”
Konuşmasını şu sözlerle devam eden Çoban:
“Alper Yağcı kardeşimizin üzüntüsüne yönelik şunları söylemek isterim. Derviş Aynacı kardeşimizin geçmişini biliyorum. Yanlış anlamasın her ne kadar BBP’den seçilmişse de bizim liderimize olan bakışlarını çok iyi biliyorum. Konu açılmasa bunu anlatmazdım. Derviş kardeşimin üzerinden bunu yapan tüm arkadaşlarıma söylüyorum; Lütfen mecliste toplantı sırasında bir kişi söz aldığında gizli kamera kaydı almasın. Bu şekilde toplantıda olup bitenleri sosyal medyaya yaymayalım. Bu tür şeylere gerek yoktur. Alper Yağcı’ya bir noktada katılıyorum. AK Partili veya başka partiden arkadaşlarımızın sonuçlanmamış bir bütçe ve yatırım programını sosyal medya ile ilan etmek basına vermek bence de doğru değil. Ortakarabağ köyündeki su sorunu köy tarafından çıkarılan bir sorundur. Muhtar bir tarafta halk bir tarafta olunca bu işin de çözümü olmayabiliyor. Benzeri sorunu Emirdağ’ın Karacalar köyünde yaşıyoruz. Niye iki üyeye teşekkür edildi sorusunu ise basının önünde cevaplandırmak istemiyorum. Toplantı sonunda cevap vereceğim. Çünkü basının önünde kimsenin rencide olmasını istemiyorum. Bu ülke ve Afyon hepimizin.” >> Ali Fuat GÜÇLÜER’İN Haberi

Bakmadan Geçme