Buruk 19 Mayıs – Kocatepe Gazetesi

Bugün Ulu Önder Mustafa Kemal Atatük’ün Milli Mücadele Ateşini yakmak üzere istanbul’dan Anadolu’ya geçişinin 95’nci yıldönümü. Manisa’nın Soma İlçesi’nde meydana gelen ve 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği maden faciası nedeniyle en buruk 19 Mayıs’ı kutluyoruz Gençlik ve Spor Bakanlığı koordinesinde sürdürülen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile Gençlik Haftası kapsamında planlanan şenlik [&hellip]

Buruk 19 Mayıs

Bugün Ulu Önder Mustafa Kemal Atatük’ün Milli Mücadele Ateşini yakmak üzere istanbul’dan Anadolu’ya geçişinin 95’nci yıldönümü. Manisa’nın Soma İlçesi’nde meydana gelen ve 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği maden faciası nedeniyle en buruk 19 Mayıs’ı kutluyoruz

Gençlik ve Spor Bakanlığı koordinesinde sürdürülen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile Gençlik Haftası kapsamında planlanan şenlik ve şölenler, Soma’daki maden faciası nedeniyle iptal edildi.
RESMİ PROGRAM UYGULANACAK
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, 19 Mayıs kutlamalarında sadece resmi program uygulanacağını söyledi.
Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerinde resmi program uygulanacağını ifade eden Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan ve aziz milletimizi hüzne boğan maden faciası nedeniyle daha önceden planlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında sadece resmi program uygulanacaktır. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın konuyla ilgili yazısında Gençlik Haftası ve Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı gösteri ve kutlama etkinlikleri kapsamında yer alan konser, şenlik, eğlence vb. kutlama faaliyetlerinin iptal edilerek sadece resmi programın uygulanmasının gerektiği belirtilmiştir.” dedi.
Resmi program çerçevesinde bugün Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Zeki Kuş tarafından Kocatepe Parkı Atatürk Anıtı’na çelenk sunulacak. (Kocatepe Haber Merkezi)

19 Mayıs, Milli Mücadele’nin başlangıcı

Afyonkarahisar Protokol Üyeleri’nin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayınladıkları mesajlarda, Milli Mücadele’nin 19 Mayıs’ta başladığının altı çizildi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Eroğlu, “19 Mayıs 1919; Milli Mücadele’nin doğduğu, Türk Milleti’nin yeniden var olma mücadelesini başlattığı tarihtir. Bu gün sadece Türk Halkı için değil, aynı zamanda dünyanın bütün mazlum halklarının örnek aldığı Milli Kurtuluş ve Bağımsızlık Mücadelesinin fitillerinin yakıldığı çok önemli bir gündür. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Anadolu topraklarında başlattığı bu kurtuluş mücadelesinin, 95. yıldönümünü kutlamanın gurur ve mutluluğunu, milletçe yaşıyoruz. Temelleri o günlerde atılan Milli Egemenlik ilkesi ile milli birlik ve beraberliğimiz sağlanmıştır. Bunun yaşatılması ve ilelebet devam etmesi için gençlere büyük mesuliyetler düşmektedir” dedi.
HÜRRİYET VE BAĞIMSIZLIK
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajında, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, dört bir yanı işgal altındaki Anadolu topraklarında kurtuluş mücadelesi başlattığı günün yıldönümünü beraberce kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Milletimiz, 19 Mayıs 1919’u kutsal vatan topraklarında hür ve bağımsız olarak yaşamak uğrunda binlerce şehit verilerek yapılan Milli Mücadele ve Ulusal Bağımsızlık Hareketi’nin başlangıcı olarak kabul etmiştir.19 Mayıs’ta başlayan bu zorlu ve kutsal süreci, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasıyla bitmemiş, milletimizi çağdaş dünya ile bütünleştiren Cumhuriyet rejiminin kurulmasıyla da sürdürülmüştür” ifadelerini kullandı.
DAHA ÇOK KENETLENELİM
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, 19 Mayıs tarihinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basarak, milletle birlikte İstiklal Mücadelesi’nin meşalesini yaktığı gün olduğunu belirtti.Ürün mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Milletimizin kaderini değiştiren, insanımız için umut dolu bir başlangıcı simgeleyen 19 Mayıs, Türk ulusunu Cumhuriyetle buluşturan bir dönüm noktasıdır. Birlik ve beraberlik içinde bu topraklara ve tarihimize duyduğumuz derin sevgi ve bağlılık, birlikte oluşturacağımız mutlu ve müreffeh geleceğe olan güvenimiz, milletçe bizi birbirimize daha çok kenetleyecektir. Bu anlamda Türk gençliğinin Türkiye’nin uygarlık yolunda ilerleyebilmesinin en büyük güvencesi olduğunun altını bir kez daha çizmek isterim. Her zaman gençlerine güvenen bir millet olarak, Cumhuriyetimizin emanetçisi olan gençlerimizle birlikte nice başarılara imza atacak ve Türkiye Cumhuriyeti’ni ebediyete kadar yaşatacağız.”
ULUSAL BİR BAYRAM GÜNÜ
Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, “19 Mayıs 1919 bağımsızlık ateşinin yakıldığı, ulusal bir bayram günüdür. Ülke yönetiminin gelişmesinde büyük rol oynayacak, ülkemizi çağdaş medeniyet ve uygarlık seviyesine taşıyacak, Atatürk’ün bizlere emanet bıraktığı değerlere en iyi şekilde sahip çıkacak olan gençlerimizdir. 19 Mayıs 1919, o dönemlerde ortaya çıkan sömürgeci güçlerce dayatılan bir geleceğin reddederek ‘Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararının kurtaracağına’ inanan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyetle sonuçlanacak bağımsızlık mücadelesini başlattığı gündür.19 Mayıs Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bugünkü, Türk Devletinin fiilen temellerinin atıldığı gündür” dedi.
GÖNÜLDEN KUTLUYORUM
İl Genel Meclisi Başkanı Salih Sel’in 19 Mayıs mesajı ise şöyle:
“Tarih boyunca esareti değil özgürlüğü benimsemiş olan milletimizin geldiği noktanın başlangıcı, Atatürk’ün doğum günüm dediği ve bu günü Türk gençliğine armağan ettiği 19 Mayıs’tır.Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Kurtuluş Savaşı`nın tüm kahramanlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla anıyor, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını gönülden kutluyorum.”
GENÇLERE VAZİFE DÜŞÜYOR
AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Mehmet Zeybek, 19 Mayıs’ın Türk ulusunun bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüşerek kurtuluş ateşinin yakıldığı çok önemli bir tarih olduğunu söyledi. Zeybek, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkması, millet iradesine dayanan tam bağımsız devlet kurma yolunda atılan ilk adım olmuştur. Bu günü Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlere armağan etmesi, onlara verdiği değeri ve duyduğu güveni ifade etmektedir. Şüphesiz gençlerini en iyi şekilde yetiştirerek yarınlara hazırlayan milletler, geleceğe güvenle bakabilirler. Türk devletinin varlığını sürdürmek ve geliştirmek ancak iyi eğitim almış gençler vasıtasıyla mümkündür” dedi.
19 MAYIS GURUR KAYNAĞI
MHP Afyonkarahisar İl Başkanı Aziz Aslan, “19 Mayıs 1919’da Türk milletinin adeta yeniden doğduğu kutlu bir gündür ve aziz milletimizin gönlünde çok önemli bir yere sahiptir. Acımızın çok büyük olduğu böyle bir dönemde, kutluyor olmamız sevinç ve üzüntüyü aynı anda yaşamamıza sebep olmuştur. Bir tarafta maden faciasında ölen kardeşlerimize üzülürken, diğer tarafta Zulme uğrayan, vatanı işgal edilen ve davasında haklı bir milletin zulme ve eziyete karşı başkaldırısı olan 19 Mayıs, necip milletimizin gurur kaynağı olduğu kadar, dünyadaki tüm ezilmiş ve işgale uğramış milletlerin örnek aldığı asil bir direniş ve bağımsızlık hareketi olarak tarih sayfalarında yerini almıştır” diye konuştu.
DESTANSI BİR MÜCADELE
MHP Merkez İlçe Başkanı Alper Yağcı ise mesajında şu ifadelere yer verdi:
“19 Mayıs 1919 Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli dönüm noktalarından birini teşkil etmektedir. 19 Mayıs’ı anlamak; hürriyeti, bağımsızlığı aynı zaman da verilen kutlu mücadelenin arkasında bıraktığı yüzbinlerce ifade edilen şehitlerin ve gazilerin vermiş olduğu amansız mücadelenin destanını hatırlamak demektir. 19 Mayıs 1919’da Samsunda başlayan kurtuluş mücadelesi Erzurum’da, Amasya’da, Sivas’ta devam ederek Türk Milleti’ni hürriyet ve bağımsızlık uğruna düşmanlara karşı verilen mücadelenin başlangıç tarihidir. Bu tarihi mücadele de başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşları ve top yekün Türk milleti tarafından sürdürülmüş, topraklarımızı masa başında ve işgal ederek paylaşmaya yeltenen emperyalist güçlere Çanakkale’de, Sakarya’da, Dumlupınar da ve İzmir’de ağır Türk milletinin tokatını vurmak suretiyle geldikleri gibi gitmeleri sağlanmıştır.”
ULUS KÜLLERİNDEN DOĞDU
CHP Merkez İlçe Başkanı Kemal Demirkırkan da “Ya İstiklal, Ya Ölüm” sloganının önemine dikkat çekti. Demirkırkan, “19 Mayıs, ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ya İstiklal, Ya Ölüm’ parolosıyla Samsun’a çıktığı gündür. 19 Mayıs, bağımsızlık meşalesinin tutuşturulduğu, adım adım Anadolu’yu sardığı milli heyecanların coştuğu ve zaferlerle taçlandırdığı bir hareketin ilk adımıdır. 19 Mayıs, bağımsızlık ateşinin harlandığı, ulusun üzerindeki küllerin savrulup, kor halinde o ateşin ortaya çıktığı gündür. 19 Mayıs Milletimizin Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde bir defa daha ayağa kalkarak dik durmaya başladığı gündür. 19 Mayıs, sadece Türk Millî Kurtuluş hareketinin başlangıcı değil, yeni Türk devletinin çağdaş değerlerle gelişmiş ülkeler içerisinde yerini aldığı gündür.”
95 YILLIK DESTAN
İl Genel Meclisi MHP Üyesi Haydar Serdaroğlu, kutlama mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşlarının, Samsun’a çıkarak kurtuluş mücadelesini başlatmalarının üzerinden 95 uzun yıl geçmiştir. Türklüğün canına kast eden emperyalizmin, vatan topraklarını işgal ettiği bir tarihte.Etrafı dört koldan kuşatılan milletimizin hak ve hukukunu ayaklar altına alma küstahlığını gösterenler, hiç ummadıkları ve asla şahit olmadıkları bir direnişle karşılaşmışlar, tarihi emellerini ve heveslerini hayata geçiremeden, kutsal vatan topraklarını terk etmek zorunda kalmışlardır.”
EŞİ GÖRÜLMEMİŞ DİRENİŞ
Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Nizamettin Şenol, “Yurdumuzun dört bir yanı işgal altındayken, Ulu Önder Atatürk, 19 Mayıs’ta Samsun’da bağımsızlık ateşini yaktı. 19 Mayıs 1919 tarihinde milli mücadele başlamış ve yokluk, yoksulluk içindeki Türk Milleti eşi görülmemiş bir dirilişe imza atmıştır. İşgal kuvvetlerinin, sömürgecilerin kol gezdiği, paylaşım planlarının yapıldığı topraklarımızda, 19 Mayıs tarihi dönüm noktası olmuştur. Bu süreçte askeri bir deha olan Atamız, Türk askeri ve Türk Milletiyle tam bağımsızlık için kolay kazanılmayacak bir zafer elde etmiştir. 19 Mayıs 1919 tarihinin önemini anlamak, anlatmak, 19 Mayıs ruhunu hissetmek, o ruhu genç nesillere aktarmak çok önemlidir. Bu vesileyle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını en içten dileklerimizle kutluyor; Büyük Önder Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi bir kez daha saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz” dedi.
GEÇMİŞİ BİLMEK GEREK
Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Çöl, “Gençler, cesaretimizi güçlendiren ve sürdüren sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve kültür ile insanlık değerinin, vatan sevgisinin en değerli örneği olacaksınız.” diyen Atatürk, 19 Mayıs 1919 tarihini gençlerimize bayram olarak armağan ederek bu güne ayrı bir anlam ve önem katmıştır. Hiç şüphesiz ki tarih boyunca ayakta kalmayı başaran milletler, geçmişini bilerek özüne sahip çıkmış, gelenek ve kültürlerini nesilden nesile aktarmışlardır” diye konuştu.
ŞEHİT VE GAZİLERE MİNNET
İscehisar Belediye Başkanı Mustafa Çibik, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Çibik, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme