Burdur Deprem Bölgesi Mi?

Burdur’da meydana gelen depremin ardından Burdur ve ilçelerinin deprem riskleri merak edilmeye başlandı

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bugün saat 08.28’de 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Burdur’da yaşanan bu deprem sonrasında arama motorlarında Burdur’un depremselliği sorgulanmaya başlandı. AFAD’ın son “Deprem tehlike haritası”na göre, kent genelinde “tehlike değeri yüksek”

Haber

AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) verilerine göre Burdur’un Yeşilova ilçesinde 4.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin derinliği 13.23 kilometre olarak kaydedildi.

Deprem haritalarında Sarı renkli (1. derece deprem üreten fay-Yüzey kırığı) fayların varlığı görülüyor. Fakat Denizli ve Afyonkarahisar’daki aktif (diri) fayların fazlalığı da, yüz ölçümü nispeten küçük olan Burdur’u da ilgilendiriyor.

Ayrıca ikinci resimde görüldüğü gibi en önemli ayrıntı, Burdur gölü ve çevresinde bulunan Burdur Fayı. (Sarı ve kırmızı renkli çizgiler). Yine Gölhisar-Çameli fayı da önemli faylardan birisi.

Haber

Fethiye-Burdur fayının parçalarıdır ve Fethiye’den başlar, 300 km boyunca devam eder. Yeşilova ise geçmişte 5.0 ve üzeri depremler nedeniyle ayrı bir kategoride değerlendirilmelidir. Karamanlı, Tefenni, Çavdır, Kemer, Çeltikçi, Bucak’da ise aktif fay sayısı oldukça azdır ama çevre ilçelerdeki fayların varlığı bile yeterlidir. Üçüncü resimde ise daha az tehlike arz eden ve ileride deprem üretme potansiyeli olan fayları görebilirsiniz.

(Siyah renk) Tarihsel depremlere bakıldığında ise 4. resimde görüldüğü gibi, 1900 yılından beri 5.0 ve üzeri bir çok deprem olduğu yaşanmıştır. Bu depremlerin Burdur fayı ile Yeşilova ve Gölhisar’da yoğunlaştığı görülmektedir. Genel olarak depremler 5.0-6.0 arasında iken, 1914’de 7.0’lik deprem meydana gelmiştir.

Haber

Fethiye – Burdur Fay zonu bölgede deprem tehlikesi oluşturan bir ana fay sistemidir. Batı Anadolu’nun Fethiye – Burdur Fay Zonu (FBFZ) ve Eskişehir – İnönü Fay Zonu(EİFZ) ile Orta Anadolu ve Isparta Açısı’ndan ayrıldığını ve bu fayların kontrolünde batı ve güney batıya doğru hareket ettiğini, hareket hızının ise kuzeyden güneye doğru dereceli olarak arttığını belirtmişlerdir.

Bakmadan Geçme