Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

BURADAN GERİLİM ÇIKMAZ, ÇIKMAMALI

İçişleri Bakanlığı’nca ”30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlamalarının Yasaklandığı” şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi. Valiliklere gönderilen yazıda, kalabalıklara neden olunmaması için tedbir alınması ve çeşitli kısıtlamalara gidilmesinin istendiği söylendi.
İçişleri Bakanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinliklerine ilişkin valiliklere genelge gönderdi. Pandemi nedeniyle bazı programlara katılımcı kısıtlaması getirildi, bazı programlar da yapılmayacak. Valiliklere gönderilen yazıda, kalabalıklara neden olunmaması için tedbir alınması ve çeşitli kısıtlamalara gidilmesinin istendiği söylendi. Corona virüs salgınının yeniden ivme kazandığı belirtilerek, bakanlığın resmi dini bayram gibi bir ayrım gözetmeden salgın tedbirlerini tüm etkinlikler için benzer şekilde aldığı vurgulandı.
Valiliklere Zafer Bayramı kutlamalarına ilişkin gönderilen genelgeye göre, etkinlikler belirlenen kurallar çerçevesinde yapılacak ve en kısa sürede tamamlanacak. Çelenk sunma töreni ve şehitlik ziyaretleri asgari katılımla gerçekleşecek. Bunun dışındaki resepsiyon gibi yüz yüze etkinlikler yapılmayacak.
İçişleri Bakanlığı’nın bu genelgesinin ardından Afyonkarahisar Valiliği’nden de bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“İlimizde 25-30 Ağustos tarihleri arasında yapılması planlanan “Büyük Taarruz Zafer Haftası 98. Yıl Dönümü Kutlama Programı “ Covid-19 tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığımızın 19.08.2020 tarih ve 13383 sayılı emirleri doğrultusunda sadece protokol düzeyinde sınırlı katılımla Çelenk sunma ve Şehitlik ziyaretleri şeklinde gerçekleştirilecektir. Yapılacak Çelenk sunma ve Şehitlik ziyaretleri Basın Mensuplarına ayrıca duyurulacaktır.”
***
İçişleri Bakanlığı ve Afyonkarahisar Valiliği’nin bu duyurularının ardından Zafer Haftası’nın ev sahibi Afyonkarahisar’da tepki oluşmaya başladı.
Hele ki bir de şehir merkezindeki ilan tabelalarının hepsine “Malazgirt’e gidiyoruz” içerikli ilanlar Afyonkarahisar Belediyesi tarafından asılınca tepkilerin boyutu büyüdü. Kocatepe’deki, Büyük Zafer kutlamalarının gölgede bırakılıp, sanki onun alternatifiymiş gibi Malazgirt Zaferi’nin öne çıkartılmaya çalışıldığı tartışılmaya başlandı.
Oysa İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasında da belirtildiği gibi “dini ve milli bayram ayrımı yapılmadan” kısıtlamalara gidiliyor. Hatırlayın, Ramazan Bayramımızı, Kurban Bayramımızı nasıl geçirdik.
Önlemlerin alınmasında endişe edecek bir durum yok. Aksine önlemler alınmalı ve takip edilmeli.
Ancak Milli birlik ve beraberliğimizin mütemmim cüzü olan iki tarihi mekanın ve iki tarihi olayın birbirinin alternatifiymiş gibi bir hava oluşturulmasının sıkıntısı büyük olur.
Şimdi her yıl 25 Ağustos’ta gerçekleştirilen Zafer Yürüyüşü’nün bu yıl da resmi programda olmamasına rağmen düzenlenmesi için alternatif programlar yapılıyor. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindeki kahramanların 26 Ağustos 1922 sabahı Büyük Taarruz’u başlatmak üzere Şuhut’tan Kocatepe’ye yaptıkları yolculuğun anısına gerçekleştirilen Zafer Yürüyüşü öyle görünüyor ki resmi kutlamalara dahil edilmese de bazı hemşehrilerimiz tarafından bu yıl da yapılacak.
***
Sonuç itibariyle; Malazgirt de bizim, Kocatepe de… Atatürk de bizim, Alparslan da…
Buradan bir ayrımcılık, bir siyasi mücadele, bir tercih meselesi çıkartmak çok büyük bir hata olur.
Malazgirt’e de gitmeliyiz, Kocatepe’ye de yürümeliyiz. Elbette ki pandemi kuralarına riayet ederek. Gerekli tüm önlemleri alarak.
Milletin birliğine, bütünlüğüne, kardeşliğine vesile olan “Kocatepe” ve “Malazgirt” gibi kutsal mekanlarımızın üzerinden, tarihi dönüm noktalarımızın üzerinden gerginlik oluşturmanın kimseye faydası olmaz. Aksine Milletimize zararı dokunur.
Bilmiyoruz, akıl vermek haddimiz değil ama, sıkıntının büyüdüğünü görerek diyoruz ki; Zafer Yürüyüşü ve Zafer Haftası kutlamaları ile alınan kararlarda küçük dokunuşlar yapılabilir. Sayın Valimiz ve Sayın Belediye Başkanımız başta olmak üzere bu noktada sorumluluk sahibi olan tüm yetkililerden beklentiler bu yönde. Resepsiyon, davet, kabul gibi törenleri isteyen yok. Şehitlerimizin aziz hatırasına hürmeten Zafer Yürüyüşü’nün yapılması, şehitliklerdeki törenlerin eskiden olduğu gibi bu yıl da sürdürülmesi talep ediliyor. Elbette ki pandemi kurallarının tam anlamıyla uygulandığı bir ortamda… Takdir ilimiz yöneticilerinindir…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti