• Haberler
  • Genel
  • Bulgaristan’da Başkanlar baskı altında – Kocatepe Gazetesi

Bulgaristan’da Başkanlar baskı altında – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin davetlisi olarak Belçika ve Bulgaristan’dan ilimize gelen konukları makamında kabul etti. Ziyarette konuşan Bulgaristan’ın Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, ülkelerinde muhalefet partisine üye belediye başkanlarının büyük baskı altında olduğunu ifade etti Şehrimizde dört gün boyunca temaslarda bulunacak heyet, belediyeler ve Afyon Kocatepe Üniversitesi ile sivil toplum kuruluşlarını [&hellip]

Bulgaristan'da Başkanlar baskı altında

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban; Afyon Kocatepe Üniversitesi’nin davetlisi olarak Belçika ve Bulgaristan’dan ilimize gelen konukları makamında kabul etti. Ziyarette konuşan Bulgaristan’ın Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, ülkelerinde muhalefet partisine üye belediye başkanlarının büyük baskı altında olduğunu ifade etti

Şehrimizde dört gün boyunca temaslarda bulunacak heyet, belediyeler ve Afyon Kocatepe Üniversitesi ile sivil toplum kuruluşlarını ziyaret edecek. Ziyarete Belçika- Brüksel Avrupa Parlamentosu Milletvekili Metin Kazak, Belçika- Brüksel Afyon Kültür Evi Koordinatörü Ali Aktan, Bulgaristan Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, Bulgaristan Mineralni Bani Belediye Başkanı Orhan Şaban, Sofya “ST Ivan Rılski” Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Doç. Dr. Kril Angelov, Afyon Kocatepe Üniversitesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Sarıışık katıldı. Afyonkarahisar’da yapacakları faaliyetler hakkında bilgi aktaran Belçika- Brüksel Avrupa Parlamentosu Milletvekili Metin Kazak ilimizdeki temaslarının oldukça verimli geçeceğine inandığını söyledi.
Temel hedef ortak
projeler üretmek
Belediyeler arası ortak fırsatlardan yararlanmak istediklerini aktaran Metin Kazak; “Afyonkarahisar ve Sandıklı Belediyelerinde çeşitli iş birliğinde bulunmak için heyet olarak buradayız. Bu ziyaretten güzel neticeler ve ortak işbirliği fikirlerinin projelerinin oluşturulması temel hedefimizdir. Aynı zamanda biliyorsunuz Bulgaristan’da yerel seçimler bu yıl olacak. Halk ve Özgürlükler Hareketi Partisinden Bulgaristan’da belediye başkanlarımız var. Amacımız belediyeler arası ortak fırsatlardan yararlanmak. Ülkemize, vatandaşımıza faydalı ve somut projeler oluşturmak amacındayız. Belçika’da da Üniversitelerarası işbirliği sağlamak için Belçika Brüksel Afyon Kültür Evi Koordinatörü Ali Aktan Bey’den de güçlü bir destek alıyoruz” diye konuştu.
Spor turizminde büyük atılım yapacağız
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise konuklarına ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek ilimizin potansiyelleri hakkında bilgi verdi. 5 bin yıllık tarihi olan Afyonkarahisar’ın Hitit, Frig, Lidya, Roma gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Başkan Çoban; “Roma İmparatorluğundan kalmış müzelerde gördüğünüz heykellerde ilimizden çıkarılan mermerlerden yapılmış. ‘Afyon’ adını haşhaş bitkisinden alan ilimiz barış ve medeniyet şehridir. İlimizde tarım ve hayvancılık ön plandayken son 10 yıldır termal turizm ve doğaltaş sektörümüz ciddi gelişimler gösterdi. Özellikle mermerde çok yoğun sanayileşme var. Son zamanlarda da jeotermal ile ilgili tesislerde çok ciddi artış meydana geldi. Otellerimiz sadece termal turizm mantığıyla yapılmış oteller değil, ayrıca sağlık turizmi de ön planda. İki yıl içinde bitecek havaalanı ile birlikte özellikle Afyonkarahisar hem termal turizm şehri hem de sağlık turizm şehri haline gelecek. Bizim yapacağımız spor kompleksi projesi ile de aynı zamanda spor turizminde de büyük bir atılım yapacağız” dedi.
Seracılık alanında
ciddi gelişim var
Jeotermal şehri olan ilimizde son iki yıldır teknolojik seralarda ciddi bir gelişim yaşandığına dikkat çeken Başkan Çoban, bu tesislerin sadece ülkemizde değil, dünyada da büyük rağbet gördüğünü dile getirdi. Örnek olarak gösterilen Çobanlar ilçesindeki seranın çok modern bir yapı olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Çoban, “Geçen yıl burada üretilen domatesimiz, Avrupa’da ‘yılın domatesi’ ödülünü aldı. Kentimizin alt ve üst yapı sorunlarını da gerek kendi imkanlarımızla, gerekse hükümetimizden aldığımız desteklerle gidermeye başladık. Afyonkarahisar üç, dört yıl içerisinde alt ve üst yapı sorunu olmayan yaşanabilir bir kent olacak” diye konuştu
Afyonkarahisar ve Kırcaali’nin
ortak noktalarını anlattı
Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis ise Kırcaali ve Afyonkarahisar’ın ortak noktalarından bahsederek gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi aktardı. Kırcaaili’nin Bulgaristan’ın 28 il merkezinden bir tanesi olduğunu ifade eden Başkan Azis,” Kırcaali 264 Belediye’nin ilk 15. belediyesi olarak bilinir. Kırcaali Balkanlarda ve Avrupa’da hiç olmadığı kadar enteresan bir kenttir. Şehrimizin yarısı Müslüman yaşar, diğer yarısı ise Hıristiyan yaşar. Edirne’den, Gümürcine’den daha eski bir yerleşim yeri olarak bilinen Kırcaali’nin 5 bin yıldan fazla yerleşim ta-rihi vardır. İki baraj arasında oluşan şehrimizde ikinci dönem Belediye Başkanlığı yapmaktayım. Bölgemizde beş tane milletvekilimiz var. Dört milletvekilimiz bizim partimize mensup, aynı zamanda Avrupa Parlamentosu’ndaki milletvekili sayısı ise üç. Kırcaali’de 1990 yılından bu tarafa seçimle gelen belediye başkanları bizim partimize ait” dedi.
Bulgaristan’da iktidar partisi
tarafından kısıtlanıyoruz
Türkiye ile çok iyi ilişkiler içerisinde olduklarını belirten Başkan Hasan Azis, “Tekirdağ Belediyemiz kardeş belediye. İstanbul Gaziosmanpaşa, Bursa Osmangazi Belediyeleri ve son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ile kardeş belediye protokolü imzaladık. Avrupa Birliğine üye olmamız Kırcaali’de Belediyecilik açısından bizim için büyük avantaj” dedi. Muhalefette mensup bir belediye olmalarından dolayı Bulgaristan hükümetinin kendilerine negatif anlamda bir özel ilgi gösterdiğini açıklayan Başkan Azis; iktidar partisinin tüm kısıtlamalara rağmen projelerini gerçekleştirdiklerini anlattı. Son 8 yılda Bulgaristan ve Balkanlar’da üç tane en büyük projeyi Kırcaali’de hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başkan Azis; “2006-2007 yılında Bulgaristan ve Balkanların en büyük pazar yeri projesini gerçekleştirdik. 23 bin m2 üzerine AB standartlarına göre pazaryeri kurduk. Bir yılda tamamladığımız projenin yüzde ellisini AB fonlarından aldık, yüzde ellisini ise kredi olarak kullandık. İkinci büyük projemiz ise Balkanların en büyük ıslah projesi oldu. 3000 metre uzunluğunda gerçekleştirdiğimiz bu projenin yanı sıra üçüncü projemiz ise 350 bin metrekare üzerine park projesidir. Burası da yılsonuna kadar tamamlanacak. Bu projelerimizi mevcut iktidarın tüm engellemelerine rağmen hayata geçiriyoruz. Belediyemiz partimizin kalesi, vitrini olarak görünüyor” diye konuştu.
Partimizin belediye
başkanları baskı altında
Bulgaristan’da 264 tane belediye olduğunu hatırlatan Başkan Hasan Azis, bunlardan 40 belediyenin kendi partilerine mensup olduğunu söyledi. Muhalefette yer aldıkları için iktidar partisi tarafından baskı altında tutuldukları ifade eden Azis, “Son 1.5 yıl içersinde Bakanlık, Valililik, Savcılık ve polis tarafından Kırcaali Belediyesi olarak geçirdiğimiz denetim, yoklama, kontrol sayısı 146’dır. Denetlenmeye ben razıyım. Değil, 146 olsun 246 kez denetme yapılsın. Ama herkese eşit bir yaklaşım olsun istiyoruz. Mesela Sofya Kırcaali’den 20 misli büyük bir şehir. Bize 146 denetleme yapılıyorsa Sofya’ya 2800 tane denetleme yapılsın. Sofya’nın bayan Bir Belediye Başkanı var. Onlara da en azından benim kadar denetleme yapılmalıdır. Şuanda iktidar olan parti tarafından seçilen belediye başkanları bir kez olsun denetime tabii tutulmuyor. Şu an sadece bizim partimizin belediye başkanları baskı altında. Ona rağmen biz çalışmalarımıza ve projelerimize devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de belediyeler
arası ayrım yok
Bu sözler üzerine konuşan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise Belediyecilikte iktidarla uyumun önemini vurguladı. Türkiye’deki denetimlerde muhalefet ve iktidar partisi ayrımı yapılmadığına dikkat çeken Başkan Çoban, “Bizim her belediyemiz; yıllık Sayıştay ve İç İşleri Bakanlığı tarafından denetime tabii tutulur. Bu konuda Türkiye adalet yönünden rahmetli Cumhurbaşkanlarımızdan Turgut Özal döneminde önemli bir adım atılmıştır. Mesela şimdi nüfusa göre İller Bankası aracılığı ile iktidar veya muhalefet ayrımı yapılmaksızın her belediyeye para geliyor. Ama bundan 10 -15 sene önce bu durum farklıydı. İktidara mensup belediyeye fazla, diğerlerine az para gönderilirdi. Artık bu durum mevzuata bağlandı” diye konuştu. Karşılıklı hediyeleşmelerin olduğu ziyarette konuklara Afyon lokumu ikram edildi.

Bakmadan Geçme