• Haberler
  • Gündem
  • Bugünün çocuklarının günümüzde henüz keşfedilmemiş meslekleri olacak

Bugünün çocuklarının günümüzde henüz keşfedilmemiş meslekleri olacak

Gerçekleştirilen panele Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Otobüs İstasyonu Turizm A.Ş. (AFTAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya, AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemalettin Çonkar ile panel moderatörü Öğr. Gör. Abdulkadir Gülşen ve Fapatech firması kurucusu ve yöneticisi Fadıl Pala katıldı.“ŞİMDİNİN ÇOCUKLARI GELECEKTE [&hellip]

Gerçekleştirilen panele Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Otobüs İstasyonu Turizm A.Ş. (AFTAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya, AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemalettin Çonkar ile panel moderatörü Öğr. Gör. Abdulkadir Gülşen ve Fapatech firması kurucusu ve yöneticisi Fadıl Pala katıldı.
“ŞİMDİNİN ÇOCUKLARI
 GELECEKTE HENÜZ KEŞFEDİLMEMİŞ
MESLEKLERDE ÇALIŞACAK”
Yazılım ve Ekonomi Topluluğu Başkanı Ömer Can Tezcan’ın selamlama konuşmasının ardından konuşan panel moderatörü Öğr. Gör. Abdulkadir Gülşen, ekonomi ve dijitalleşme ile ilgili bilgiler verdi. Dijitalleşmenin esas anlamda sayısallaşma olduğunu ifade eden Gülşen, “Bilgisayarın ve yazılımın özünde 1 ve 0 kodları var. Bunu şu şekilde değerlendirelim; dijitalleşme varlık ve yokluk gibi. 1 ifadesi varlığı, 0 ise yokluğu ifade ediyor. Dijitalleşen toplumların bu açıdan ileriki yıllarda rekabet konusunda çok ciddi avantajlara sahip olacağını tahmin edebiliriz. Dünya Ekonomik Forumu istihdamın niteliğinin değiştiğini ve günümüzün çocuklarının yüzde 65’inin henüz keşfedilmemiz mesleklerde çalışacaklarını söylüyor. Güler Sabancı ise Türkiye’nin küresel rekabette öne çıkabilmesi için teknoloji, dijitalleşme ve eğitim konularına önem verilmesi gerektiği ifade ediyor.” dedi.
“DİJİTALLEŞME İLE BİLGİYE
DAHA KOLAY ULAŞABİLİYORUZ”
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser ise dijitalleşmenin çok önemli bir konu olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin her geçen gün dijitalleşme konularına daha çok yatırım yaptığını belirten Serteser, “Dijitalleşme deyince, o kadar çok girdi ki hayatımıza. Eskiden internet ilgili bilgilere erişim ilk akla gelen konuydu. Ancak günümüzde yapay zeka dijitalleşme önemli ölçüde farklılık katan bir unsur. Günümüzde bilgiye erişim dijitalleşme ile kolaylaştıysa, yapay zeka ile bin misli, on bin misli daha kolaylaşacak. Ülkemiz ise bilhassa savunma sanayi konusunda yatırımlara başladı ancak dünyada çok yeni bir teknoloji.” diye konuştu.
“DİJİTALLEŞME ARTIK
İLİKLERİMİZE KADAR İŞLEDİ”
Dünya vatandaşı olmak için yabancı dil bilmek kadar dijitalleşmeye ayak uydurmanın da gerektiğini söyleyen Serteser, şu ifadeleri kullandı:
“Ben aynı zamanda inşaat mühendisiyim. O dönemlerde hesap yöntemleri olarak statik hesaplar kullanıyordu, bilgisayarlar net bir şekilde işin içine girmemişti. Kendimizi bu açıdan çok yetiştirebildiğimizi düşünmüyorum. Bu açıdan eğitim hayatında iki şey çok önemli; ilki yabancı dil, diğeri ise dijitalleşme. Lütfen boş zamanlarınızda bu konular ile ilgili kendinizi geliştirin. Nitekim hepinizin bildiği üzere bir sürü dijital dev şirketler var. Bunlar üniversite öğrencilerinin bir araya gelerek garajlarda imkansızlıklarla kurulan şirketler. Apple’a bakıyoruz 700 küsür milyar TL, Facebook 500 milyar TL piyasa değerine sahip. Türkiye Cumhuriyetinin 2019 bütçesine baktığımızda ise 961 milyar TL. Bu işin öneminin ne kadar fazla olduğunu buna bakarak görebiliriz. İlerde belki mesleğiniz ekonomist ya da iktisatçı olabilir. Fakat bu dijitalleşme iliklerimize kadar girdi. Eskiden trafik cezaları polis tarafından kesilirdi. Fakat şimdi bakıyoruz, hiç farkında olmadan fotoğraf çekilmiş ve ceza geliyor. Hangi mesleği yaparsak yapalım hayatımızın her alanında hissedeceğimiz bir konu. Bu konuda bir araştırma da yapıldı, ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünde bu dijitalleşme alanlarında çok büyük eksiklik var. Geleceğin mesleklerine bakıyoruz; yapay zekâ, makine kalite kontrol elemanı, dijital muhasebe, robot mühendisliği, yazılım mühendisliği, siber güvenlik uzmanı, AR-GE mühendisliği, Biyo-medikal cihaz teknikeri, dil konuşma terapisti, nano teknoloji uzmanı… Artık dünya değişiyor. Üniversitelerimizde kendilerini bu konuda yenilemeli.”
ALTINKAYA YENİ
İŞ SAHALARINI ANLATTI
Daha sonra ise AFTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Altınkaya tarafından dijitalleşmenin önemi ve yeni iş sahaları ile ilgili bilgiler verilirken, Zafer Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren Fapatech firması kurucusu ve yöneticisi Fadıl Pala tarafından ise sektör ile ilgili bilgiler verildi.
Etkinlik öğrencilerin sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.

Bakmadan Geçme