Büge Kuru Kahve yurt dışında da içiliyor
Afyonkarahisar'da Türk Kahvesinin markalaşmış ismi Uzun Çarşı Turunç Hanı'nda hizmet veren Büge Kuru Kahvenin üçüncü kuşağı Halil Kocaşaban Türk Kahvesini anlattı.Burcu Aydın: 1972 yılından bu tarafa Afyonkarahisar halkına hizmet veren Büge Kuru Kahvenin üçüncü kuşak temsilcisi olarak şehirde dünden bugüne kahve tercihini anlatır mısınız?Halil Kocaşaban: Ben Büge Kuru Kahve de nasip olursa 3. Kuşak olarak [&hellip]
Afyonkarahisar’da Türk Kahvesinin markalaşmış ismi Uzun Çarşı Turunç Hanı’nda hizmet veren Büge Kuru Kahvenin üçüncü kuşağı Halil Kocaşaban Türk Kahvesini anlattı.
Burcu Aydın: 1972 yılından bu tarafa Afyonkarahisar halkına hizmet veren Büge Kuru Kahvenin üçüncü kuşak temsilcisi olarak şehirde dünden bugüne kahve tercihini anlatır mısınız?
Halil Kocaşaban: Ben Büge Kuru Kahve de nasip olursa 3. Kuşak olarak hizmet veriyorum. Dedemiz Fehmi Büge’nin 1972 yılında kurmuş olduğu işletme babamız Ömer Büge ile birlikte hizmete devam ediyoruz. Brezilya’dan çiğ olarak aldığımız kahvemizi kendimiz sıfırdan işleyerek taş değirmenlerimizde çekerek satışa hazır hale getiriyoruz.
Burcu Aydın: Afyonkarahisar’da dünden bugüne Türk Kahvesi tercih ve tüketim seyri nasıl? Şehrimizde Türk Kahvesinin karşılığı nedir?
Halil Kocaşaban: Kahvenin tüm içecekler arasında özel bir yeri var. İnsanlar kendilerine zaman ayırabildikleri bir dilimde, ‘Bir kahve içelim de kendimize gelelim. Çok sevdiği özel bir misafiri geldiğinde ona zaman ayırmak istediğinde hadi gel bir kahve içelim demektedir. Kafasını dinlemek istediği zamanda insanımız kahve içerek gününü geçirebiliyor. Dolayısıyla bu durum şehrimiz içinde geçerli.
Burcu Aydın: Türk Kahvesine dair neleri anlatmak istersiniz? Şehrimiz de çay mı Türk Kahvesi mi ön planda? Ya da ikisi arasında ki dengeyi ne şekilde anlatırsınız?
Halil Kocaşaban: Esasen şu anda fiyat olarak kahve çaydan daha ucuz durumda. Sözün başında bunu belirtmek lazımdır. İyi bir çayın kilogram fiyatı yaklaşık 60-70 TL’dir. Türk Kahvesinin kilogram fiyatı bunun daha altındadır. Tüketim yoğunluk ve alışkanlığında Türk Kahvesinin çayla rekabet şansı yok. Toplumumuzda çay tüketimi çok fazla durumdadır.
Burcu Aydın: Yeri gelmişken söz edersek Türk Kahvesinin yararları neler?
Halil Kocaşaban: Kahvenin faydaları dediğimizde düzenli tüketim halinde; Astım, kanser, baş ağrısı, migren, pankreas gibi daha birçok rahatsızlığa karşı koruyucu etkisi var. Az ya da çok içilmesi anlamında olmamakla birlikte yaşça büyüklerimize mümkün mertebe Türk Kahvesi içiminde günde 2-3 fincanı geçmemelerini öneriyoruz. Çünkü çarpıntı yapabilir.
Burcu Aydın: Gelenekten geleceğe bakıldığında Büge Kuru Kahvenin 1972 yılından bu tarafa Afyonkarahisar’da farkı nedir?
Halil Kocaşaban: Elbette herkes kendinden sorumlu. Kimseye bir şey söyleyemeyiz. Her şeyden önce kendimizi müşterimizin yerine koyuyoruz. Yani kendimize nasıl hizmet edilmesini istiyorsak bu anlayış doğrultusunda çalışıyoruz. Beklentimiz nedir? Bu şekilde hareket ediyoruz. Hakikaten işimizi çok severek özen göstererek yapıyoruz. Yaparken de satarken de evde kendimiz içerken de tamamen keyif aldığımız bir durumdayız.
Burcu Aydın: Büge Kuru Kahvenin özelliği nedir?
Halil Kocaşaban: Türk Kahvesinin genel olarak 19 çeşidi var. Hemen aklıma gelen yerel bir örnekle bizim Dereçine Napolyon Kirazımız nasıl meşhursa bizde kahveyi Brezilya’nın Milas denilen bölgesinden alıyoruz. Buranın kahve çekirdekleri daha özel ve popülerdir. Kahve çekirdeklerini aldığımız ağaçlar yaşlı ağaçlar. Yani zirvenin ürünleridir. Son toplanan mahsulü alıyoruz. Bizim kahvemizin aroması biraz daha diğerlerine göre yüksektir. Lezzet bazımız bizim yüksektir. Bizim kahvemizden iki defa köpük alınabilir. Kuruluşumuzdan yani 1972 yılından beri durum böyledir. Bu hiç bozulmadı. Dedemizin bize bıraktığı en önemli miras budur.
Burcu Aydın: Türk Kahvesini nasıl işliyorsunuz?
Halil Kocaşaban: Kahveyi çekirdek halinde alırız. Limandan ürünümüzü tedarik ediyoruz. Çiğ gelen ürünümüzü stok durumumuza göre biraz bekleterek dinlendiririz. Çiğ olarak deniz aşırı gelen ürünümüzde ki nemin kavrulma öncesi atılmasını sağlarız. Aksi halde kahve lezzetinde farklılıklar olabilir.
Burcu Aydın: Kahve tiryakilerine tüketimden muhafazaya kadar tavsiyeleriniz nedir?
Halil Kocaşaban: Tüketim tamamen keyfiyete bağlıdır. Fakat biz altını çizerek diyoruz ki, kilogram bazında yüksek kahve alımı yerinde tüketilecek kahvenin alınıp bayatlamaya izin vermeden içimin sağlanmasıdır. Ne kadar taze kahve tercih edilirse içim lezzeti de o kadar yükselir. Kahve neme maruz kalmamalı, serin ve ağzı sıkıca kapalı şekilde muhafaza edilmelidir. Kahvenin ağzı açık kaldığında içinde köpüğünü veren yağ asidi oksijenle temas ettiğinde çözünme yapıyor. Ağzını sıkı kapattığımız sürece başka bir problem olmaz. Bu vesile ile bizi tercih eden müşterilerimize teşekkür ediyorum. Dedemizin prensipleri doğrultusunda işin başından beri var olan mesuliyet duygumuz her geçen gün artmaktadır. Afyon’da hizmet veriyoruz ama internet aracılığıyla Türkiye genelinde ve hamd olsun dünyanın bazı ülkelerine de ürün tedarik etmeye başladık. Dubai, İran, Irak gibi ülkelere işlediğimiz Büge Kuru Kahvesini kendi markamızla kullanıma hazır şekilde gönderiyoruz. Avrupa’da birçok ülkeye ürün tedarik ediyoruz. Dediğim gibi bu durum mesuliyet duygumuzu biraz daha arttırıyor. Allah güvenlerine layık olmayı nasip etsin. Vazifemizin başındayız. İnşallah her gün daha iyi ne yapabiliriz diye uğraşıyoruz. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı