Bu yıl Ramazan çok farklı geçecek

2 yıllık pandemi kısıtlamalarının ardından bu yıl Afyonkarahisar Belediyesi tarafından organize edilen Ramazan ayı etkinlikleri manevi iklimi zengileştirecek, sosyal hayatta özlemleri giderecek   Kocatepe Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Burak Aydın, Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar ile Turizmci Organizatör Bilal Şenel'le, bugün başlayan mübarek Ramazan-ı Şerif ayında Afyonkarahisar Belediyesi'nin Ramazan ayı etkinliklerini [&hellip]

2 yıllık pandemi kısıtlamalarının ardından bu yıl Afyonkarahisar Belediyesi tarafından organize edilen Ramazan ayı etkinlikleri manevi iklimi zengileştirecek, sosyal hayatta özlemleri giderecek

Kocatepe Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Burak Aydın, Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar ile Turizmci Organizatör Bilal Şenel’le, bugün başlayan mübarek Ramazan-ı Şerif ayında Afyonkarahisar Belediyesi’nin Ramazan ayı etkinliklerini konuştu.
“ZAFER MEYDANIMIZDA MANEVİ İKLİMİ YAŞATACAĞIZ”
Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar, Covid-19 pandemi sürecinden sonra kültür ve sanat faaliyetleriyle birlikte gastronomi faaliyetlerini Ramazan ayı başlamadan Belediye yönetimi ile toplantı yaparak görüştüklerini söyledi. Akar, “Bu yıl ki Ramazan ayında şehrimize nasıl bir katma değer sağlayabileceğimizi düşündük. Zafer Meydanımızı İstanbul’da Sultan Ahmet Fatih Meydanı’ndaki Ramazan ayı etkinlikleri gibi bir güzellikle nasıl buluşturabiliriz diye beyin fırtınası yaptık. Şehrimizin dokusunu oluşturan konakların oluşturduğu küçük bir arasta, çarşı ve en önemlisi manevi iklimi yaşatabilmek için hangi değerlerimiz varsa hem milli hem dini hem ananevi değerlerimizi insanlarımıza nasıl hatırlatabileceğimizi düşündük. Bu doğrultuda yaklaşık 3 ay önce planlamalar yaptık. Takdir edilir ki bu tür etkinliklerin ön hazırlıkları çoktur. Zafer Meydanımız da manevi iklimi yansıtacak bir ortam oluşturma kararıyla çalışmalara başladık.” dedi.
“BEYİN FIRTINASI YAPTIK, GÜZEL BİR ÇALIŞMA ORTAYA ÇIKTI”
Ramazan ayı etkinlikleri için tecrübeli isimlerle görüştüklerini bunlardan birinin de Turizmci Organizatör Bilal Şenel olduğunu belirten Akar, “Bilal Şenel kardeşimizin tecrübelerinden yararlandık. Bilal kardeşimiz güzel fikirler önerdi. Biz ve Sayın Belediye Başkanımız da fikirler ortaya koyarak bir beyin fırtınası yaptık. Sayın Valimiz Gökmen Çiçek ve Belediye Başkan Yardımcılarımızı da sürece katarak güzel bir liste ortaya çıkardık ve çalışmalara başladık. Elbette bu tür mükemmel işler ekip, takım çalışmasıdır. Basın mensuplarından, Valilik personelinden de fikirler aldık. Göremediklerimizi başka açı ve gözlerden görmek istedik. Ortaya güzel bir çalışma çıktı.” diye konuştu.
“HERŞEY EN İNCE DETAYINA KADAR DÜŞÜNÜLDÜ”
Zafer Meydanı’nda 1,5 hafta boyunca güzel bir ortamın herkes tarafından gözlendiğini dile getiren Akar, “Ramazan ayı etkinliklerimize gönülleri ısıtacak bir yürüyüşle Cuma namazından sonra İmaret Camii önüden Zafer Meydanına kadar uhrevi bir yürüyüşle başlayacağız. Gündüz ikindi sohbetlerinden başlayarak teravih namazına kadar iftardan sonra insanların dinlenmelerine fırsat verecek saatten sonra Hacivat-Karagöz meddah etkinliklerinden başlayan bir çalışma olacak. Hava soğukluğu ve yağışa karşı Zafer Meydanında ciddi bir çadır çalışması oluşturduk. Dünyaca tanınmış hafızların rehberliğinde Kur’an-ı Kerim tilaveti ve namaz kılınması için ortamlar oluşturuldu. Herşey en ince detayına kadar düşünüldü. Cuma akşamı teravihle başlayan Ramazan-ı Şerif etkinliğimiz dünyaca bilinen hafızların öncülüğünde halkımızla birlikte teravih namazları kılacağız. Programın paydaşı Organizatör-Turizmci Bilal Şenel kardeşimiz detayları daha iyi anlatacaktır.” şeklinde konuştu.
“ON BİR AYIN SULTANINA LAYIK ETKİNLİKLER YAPILACAK”
Organizatör-Turizmci Bilal Şenel, Ramazan ayı etkinlikleri paydaşı olarak program detayları hakkında şunları söyledi: “Malumdur ki Ramazan ayı mübarek bir aydır. Onbir ayın sultanıdır. Zaman dilimleri içerisinde çok kıymetli bir aydır. İçerisinde öyle bir gece var ki bin aydan daha hayırlı bir gece olan Kadir Gecesi’dir. Bu zamanların çok kıymetli şekilde değerlendirilmesi gerektiği konusunda herkes hem fikirdir. Sağ olsunlar Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, Belediye Başkan Yardımcımız Süleyman Karakuş, Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz İhsan Akar, Belediye yönetimi olarak şehrimizde farklı bir atmosferde üst düzey insanlarımızı birbirine kaynaştıracak, kavuşturacak, kalpleri birleştirecek, muhabbet ortamını oluşturacak etkinlikler için bir istişare heyeti oluşturdu. On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif ayına layık etkinlikler inşallah icra edilecek. Bu Ramazan ayı da gelip geçecek. Bize verilen mühlette maneviyatça ne kadar heybemizi doldurursak ahir âlemimize o kadar fayda elde edeceğiz.”
“AFYON ETKİNLİĞİ PEK ÇOK YERDE KONUŞULUYOR, SÜPRİZLER OLACAK”
Hemen herkesin İstanbul’da Sultan Ahmet Meydanında ki Ramazan etkinliklerinin farklılığından söz ettiğine dikkat çeken Şenel şöyle konuştu: “Hemen herkesin Sultan Ahmet’te ki Ramazan etkinliklerine karşı bir özentisi var. Emin olunsun ki Afyon’da yapılan bu Ramazan ayı organizasyonu birçok organizasyoncunun arasında konuşulmaktadır. Halkımız yapılanları yeni fark ediyor. Bizler bunu tam anlatamadık. Ama bu organizasyonu önceden görebilenler hakikaten Afyon’da farklı bir Ramazan’ın geçeceğini farklı bir organizasyonun olduğunu görecekler. Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüzün daha sonra açıklayacağı süprizlerinde olacağı etkinliklere imza atılacak. Uluslarası çapta bile bağzı rağbetler olacak.”
“TARİHLER BELLİ OLUNCA ULUSLAR ARASI SÜPRİZLERİ İLAN EDECEĞİZ”
İhsan Akar planladıkları süprizleri Ramazan ayı içerisinde bir röportajla duyurabileceklerini dile getirdi. Akar şunları kaydetti: “Tarihler belli olunca inşallah ulusalarası süprizleri de açıklarız. Böylece 30 gün sürecek bir macerayı da zihinlerde canlı tutmak lazım gelmektedir. Zafer Meydanı’nda yapacağımız açıklamalarla bunu ilan ederiz. Etkinlikler kapsamında meydan da basınımıza da yer ayırdık. Basın çok önemlidir. Biz bu çalışmayı Bilal Şenel kardeşimle planlarken şöyle bir ironi yaptık. Allah ömür verirse 20 yıl sonra İmaret Camiin de otururken inşallah yine bir etkinlik Ramazan ayına rast geldiğinde kortej yürüyüş geçerken Allah’a şükür biz bir başlangıcı vesile olduk demeyi arzu ediyoruz. İşin parçası olarak başladık ve geleneksel hale geldi demek çok güzel olur. Bizler birazda işin sevap kısmının avcılığıdayız. İslam’da bir kaide var. Bir hayrı başlatırsanız o hayrı işleyenler adedince size sevap verilir. İnşallah biz şehrimizde böyle bir uygulama başlatma sevabına erişebilirsek bu 50 yıl sonrada sürerse o süreçte okunan Kur’an-ı Kerimler, kılınan namazlarda bizim hasenemize yazılır diye düşünüyoruz.”
“ZAFER MEYDANINDA VAR OLAN TÜM GÜZELLİKLERİ İNSANLIĞA SUNACAĞIZ”
Ramazın ayı etkinliklerinin ikindi namazından sonra başlayacağını dile getiren Şenel sözlerini şöyle sürdürdü: “Etkinlik alanında yerelde ki değerlerimizi unutmadan programlar yapacağız. Yerelde de çok kıymetli değerlerimiz vardır. Delisi de var velisi de var. Hocası da var hatimi de var öğretmeni de var. Yani her türlüsü vardır. Bu değerlerimizle ulusal ve uluslar arası değerlerimizi birleştirerek o meydanda yoğurarak, meydanda ki güzelliği memlekete, insanlığa sunabilmeyi amaçlıyoruz. İkindi namazından sonra programa yerel değerlerimizle başlayacağız. Bu konuda Ensar Vakfı Şube Başkanı AKÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler sağ olsun daha öncede Belediyemizle yaptığı işbirliğiyle ‘Ramazan’da İkindi Sohbetleri’ diye adlandırılan daha önce Gedik Ahmet Paşa Medresesi bahçesinde (Taş Medrese) yapılan bu sohbetler Zafer Meydanı’nda yapılacak. Hemşehrilerimizin buna muhakkak vakit ayırmaları lazımdır.”
>> Burak AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme