• Haberler
  • Genel
  • Bu turnuvanın kaybedeni yok – Kocatepe Gazetesi

Bu turnuvanın kaybedeni yok – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi okul öncesi eğitim uygulama ve araştırma merkezi 'Renkli Ev' öğrencileri satranç turnuvası şenliğinde bir araya geldi. 80 öğrencinin katıldığı şenlik düzeyinde geçen turnuvada bütün öğrenciler birinci oldu Renkli Ev Satranç Turnuvası Şenliği'nde arkadaşlarıyla rakip olan 4 ve 5 yaşındaki öğrenciler birbirlerini yenmek için uğraş verdiler. Renkli Ev Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa [&hellip]

Bu turnuvanın kaybedeni yok

Afyon Kocatepe Üniversitesi okul öncesi eğitim uygulama ve araştırma merkezi ‘Renkli Ev’ öğrencileri satranç turnuvası şenliğinde bir araya geldi. 80 öğrencinin katıldığı şenlik düzeyinde geçen turnuvada bütün öğrenciler birinci oldu

Renkli Ev Satranç Turnuvası Şenliği’nde arkadaşlarıyla rakip olan 4 ve 5 yaşındaki öğrenciler birbirlerini yenmek için uğraş verdiler. Renkli Ev Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Sandıkçı turnuvanın amacını açıklayan bir konuşma yaptı. Kreşte 80 öğrenci satranç turnuvasına katıldığını belirten Sandıkçı, bütün öğrenciler gönüllerin birincisi olduğunu ifade etti. Sandıkçı, “Bildiğiniz gibi satranç çocuklarımızın bilişsel, sosyal-duygusal, dil ve psikomotor gelişimleri açısından son derece önemlidir” dedi.
“SATRANCI BİR ARAÇ
OLARAK KULLANMALIYIZ”
Her anne ve babanın çocuğunun bedensel, zihinsel ve duygusal olarak gelişmesini isteyeceğini belirten Sandıkçı, “Bu nedenle pek çok anne baba çocuğunu sportif bir aktiviteye veya sosyal bir etkinliğe gönderir. Bunda amaç çocuğun gelişimi yanında çevresini daha iyi tanıması, daha iyi iletişim kurması ve sosyal yönünü daha fazla geliştirmesini ister. Sportif faaliyetlerin ve sosyal etkinlikler bunun bir aracıdır. Satranç sporunun da bu alanda farklı ve özel bir önemli vardır. Çocuk eğitiminde satrancı bir araç olarak kullanıp, hayata yönelik mesajlarımızı satranç modeli üzerinden verebiliriz. Biz bunu yapmasak bile oyunun felsefesini kavramaya başlayan çocuk satranç için değerli olanın, hayat içinde geçerli olacağını anlayacaktır. Bu konuda satranç öğretmenlerine de büyük görev düşmektedir. Satranç sadece bir oyun olarak düşünülmemeli, ardındaki düşünce birikimi, felsefesi uygun dozlarda çocuğa verilmelidir. Bu şekilde bu oyundan arzu ettiğimiz maksimum faydayı sağlamış oluruz” ifadesini kullandı.
“SATRANÇ, SORUMLULUK
DUYGUSUNU AŞILAR”
Çocuklarda sahip olunması istenen önemli özelliklere dikkat çeken Sadıkçı, “Çocuklarımızda sahip olmalarını arzuladığımız en önemli özelliklerden biri, daha mantıklı düşünce ve davranışlarda bulunmalarıdır. Onlara iyiyi kötüyü, neleri yapıp neleri yapmamaları gerektiğini öğretmeye çalışmak zordur. Oysa satranç, oyun içinde yapılacak bir hamlenin oyunu nasıl şekillendireceğini, oluşan yeni durumun ne gibi sonuçlar doğurabileceğini, bir neden-sonuç ilişkisi içinde ortaya koyar. Bunun sonucunda çocuk, günlük hayatta, yapacağı davranışların, satrançta olduğu gibi bazı sonuçları olabileceği gerçeğini kavrar. Satranç onları çevrelerine karşı daha sorumlu olmaya yöneltir” diye konuştu.
“SATRANÇ, ZAMANI
KULLANABİLME BECERİSİ SAĞLAR”
Zaman kavramının her geçen gün önemli olmaya başladığını belirten Sandıkçı, “Satrancın çocuklarımıza kazandırdığı, önemli bir özellik de zamanı kullanma becerisidir. Modern insanın tanımının zamanı ve mekânı en iyi kullanan insan olarak yapıldığı bir dünyada çocuklarımıza öğretmek zorunda olduğumuz diğer bir kavramda zamandır. Yaşamın hızlanması zamanın önemini artırmıştır. Yaşamın daha da hızlanacağını düşünürsek gelecekte zaman kavramının öneminin daha da artacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Zaman sadece bir kavram olmanın ötesinde, artık pek çok kavramında belirleyicisidir, Doğru bile ancak kendi zamanında yapılırsa doğrudur” dedi.
2 aşamada yapılan turnuvanın sonunda birinci olan 80 öğrenciye madalya ve isimlerinin yazılı olduğu başarı belgesi verildi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme