Bu Ramazan’da hiç kimse kimsesiz kalmasın
İl Müftüsü Burhan İşliyen, makamında düzenlediği toplantıda Ramazan ayı başlangıcında, bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı’nca Ramazan ayında belirlenen ana temanın “Hiç Kimse Kimsesiz Kalmasın Bu Ramazan ve Her Ramazan” olduğunu kaydetti Burhan İşliyen, bu yıl ki Ramazan ayı ve her yıl Ramazan ayına özel olarak Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen bir temanın ele alındığını ifade [&hellip]
İl Müftüsü Burhan İşliyen, makamında düzenlediği toplantıda Ramazan ayı başlangıcında, bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı’nca Ramazan ayında belirlenen ana temanın “Hiç Kimse Kimsesiz Kalmasın Bu Ramazan ve Her Ramazan” olduğunu kaydetti
Burhan İşliyen, bu yıl ki Ramazan ayı ve her yıl Ramazan ayına özel olarak Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen bir temanın ele alındığını ifade etti.
İHTİYACI GÖRÜLMEYEN
MUHTAÇ KALMASIN
İl Müftüsü Burhan İşliyen, oruç tutmanın yanı sıra Ramazan’ın Kur’an ayı olması nedeniyle yoğun olarak ibadet merkezli bir Ramazan-ı Şerif yaşama çabasının ön planda bulunacağını dile getirdi. İşliyen; “Afyonkarahisar halkıyla birlikte Ramazan ayı boyunca ziyaret edilmeyen hasta, hali hatırı sorulmayan yetim ve ihtiyacı görülmeyen bir muhtaç kalmamasını hedefliyoruz. İnşallah teravih namazlarımız vaktinde kılınacak. Teravih namazına ilave yapmayacağız. Çünkü 22.30 civarında yatsı ezanı okunuyor. Camiiden çıkış neredeyse saat gece yarısı 00.00’a yaklaşmış olacak.” dedi.
EZANLA BİRLİKTE ORUÇ BAŞLAR
İmsak vaktinde sabah ezanının okunacağını belirten Müftü Burhan İşliyen, sabah ezanının okunmasıyla orucun başlama vakti ve sabah namazının o andan itibaren kılınabileceğini anlamının ortaya çıktığını söyledi. İşliyen; “Ramazan ayı itibariyle sıkça karşılaştığımız sorulardan bir tanesi de ‘Hocam ben kalktım ezan okunuyordu, sahuru yetiştiremedim ama su içiverdim. Mahsuru var mıdır?’ şeklindedir. Ezanın Allahu Ekber dediği an aynı zamanda orucun başladığı andır. Buna mutlaka dikkat etmemiz gerekiyor.” diye konuştu.
İKİ CAMİ BİR ÇADIRDA
NAMAZLAR HATİMLİ
“İsteyen kardeşlerimiz Afyonkarahisar’da yıllardan beri süren bir gelenek olan hatimle teravih ve sabah namazlarını yine kılabilecekler.”diyen Burhan İşliyen; “Teravih namazının yaz dönemine rast gelmesi ve gecelerin kısalığı nedeniyle bu yıl hatimli namaz kıldırma hizmeti verecek olan camii sayısını sınırlı tuttuk. Kurra, Aynıoğlu camiilerimizin yanı sıra stadyumun yanında Belediye tarafından kurulacak olan çadır da hatimli teravih ve sabah namazı kılınabilecek.” şeklinde konuştu.
ÜCRETLE MUKABELE OKUTULMAZ
Bütün camilerde hem beyefendilerin hem de hanımefendilerin takip edebilecekleri mukabele programları olacağından söz eden İşliyen; “Kesinlikle ücret vermek suretiyle evlerde mukabele okutma uygulaması yapılmamalıdır bunun dinen bir karşlığı yoktur. Bundan bir sevapta beklenilemez. Hatim okuyup, mukabele takip etmek isteyen kardeşlerimiz camilerde gerek hocalarımız gerekse hafize kızlarımız ve hafız olan çocuklarımız, kuran kurslarında yetişmiş olan çocuklarımız tarafından okunacak mukabeleleri takip edebilirler.” ifadelerini kullandı.
5601’E ATILACAK SMS BİR FİTRE
İl Müftüsü Burhan İşliyen, bu Ramazan ayına mahsus Türkiye Diyanet Vakfı’nca yapılan bir yenilikten söz etti. İşliyen şöyle konuştu: “Türkiye Diyanet Vakfı güvenilir ellerle zekat ve fitreler yerlerine ulaşsın diye, ‘Hiç kimse kimsesiz kalmasın bu Ramazan ve her Ramazan.’ temasına uygun olarak, fitre yazıp 5601’e sms göndermek suretiyle bir kişilik fitrelerini de ödemiş olacak. Diyanet Vakfımız ayrıca fitre ve zekat hesapları da açmıştır. Bu hesaplarda biriken zekatlar ve fitreler mahalde ve yurt çapındaki ihtiyaç sahiplerine, dost ve Müslüman ülkelere aktarılmak üzere Diyanet Vakfı marifetiyle dağıtılacaktır.”
KABİR ZİYARETİ İBRET İÇİNDİR
Ramazan ayı içerisinde kimi zaman dikkat çeken türbe ve kabir ziyaretlerine yönelik değerlendirme yapan Müftü Burhan İşleyen şunları söyledi: “Kabir ve türbe ziyareti daha çok kişinin kabirde, türbede yatan insanın halinin düşünüp ondan ibret almak maksadıyla caiz görülür. Türbelerden kabirlerden medet ummak oraya mahsus ibadetler yapmak, bez bağlamak, mum yakmak, su dökmek, duvarlara taş tutturmak gibi şekeri oraya bırakıpta okuyup evdeki yemeklerine katmak ve benzeri davranışların tamamı İslami çerçevede ifade hurafedir. Anlamsızdır bir kısmının Allah katında değeri olmadığı gibi bir kısmı da insanı büyük günahkar yapar. Bir kısmıda insanın imanına zarar verebilir.”
HURAFELERDEN UZAK DURULMALI
Türbelerde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan kabir, türbe ziyareti adabına dair metinlere riayet edilmesi zorunluluğunun altını çizen İşliyen; “Biz bütün kardeşlerimizden dinimizin hurafe kabul ettiği yanlışları yapmak yerine derdi, ızdırabı, tasası kederi olanların Rabbimize yönelmeleri gerektiğini tekrarlıyoruz. Cenab-ı Hakk buyuruyor ki; ‘Kullarım sana beni sorarlarsa söyle ben onlara çok yakınım, dua edenin duasına karşılık veririm. Allah dualarımıza aracı istemiyor.” dedi.
İTİKAF TALEBİ İLE
CAMİİLER BELİRLENECEK
Burhan İşliyen, Ramazan ayının son 10 gününde gerçekleşecek olan itikaf sünnetini uygulamak isteyenlerin Ramazan ayı içerisinde Müftülüğe itikaf yapmak istedikleri camii ismi ile dilekçe vereceklerini açıkladı. İşliyen sözlerine şöyle devam etti: “İtikafı Ramazan ayının son 10 günü yaklaştığında müraacaata göre belirliyoruz. İtikaf yapmak isteyen kardeşlerimiz itikafı yapmak istedikleri camii ismini vererek, camii görevlilerimize ya da direk bizlere dilekçe ile müracaat ediyorlar. Bizlerde mülki amirimizden onay almak suretiyle talep edilen camii buna müsaitse izin veriyoruz. Henüz müracaat olmadığından dolayı belirlenen camii yok.” (Kocatepe Haber Merkezi)