Bu nasıl restorasyon? – Kocatepe Gazetesi

Mimarlık Forumu adlı isimli internet sitesinde, Afyonkarahisar'a ismini veren Karahisar Kalesi'nin restorasyonu, tartışma konusu oldu İnternette mimarların buluşma noktası olarak bilinen Mimarlık Forumu'nda, Karahisar Kalesi ile ilgili dikkat çekici yorumlar yapılıyor. Afyonkarahisar'ın Eski Valisi Ahmet Özyurt döneminde yapılan restorasyon çalışmasıyla, Karahisar'ın 'ak' hâline geldiği belirtilen yorumlarda, bu tür uygulamalarla tarihi eserlerin yok edildiğine dikkat çekiliyor. [&hellip]

Bu nasıl restorasyon?

Mimarlık Forumu adlı isimli internet sitesinde, Afyonkarahisar’a ismini veren Karahisar Kalesi’nin restorasyonu, tartışma konusu oldu

İnternette mimarların buluşma noktası olarak bilinen Mimarlık Forumu’nda, Karahisar Kalesi ile ilgili dikkat çekici yorumlar yapılıyor. Afyonkarahisar’ın Eski Valisi Ahmet Özyurt döneminde yapılan restorasyon çalışmasıyla, Karahisar’ın “ak” hâline geldiği belirtilen yorumlarda, bu tür uygulamalarla tarihi eserlerin yok edildiğine dikkat çekiliyor.
İşte, Mimarlık Forumu’ndaki yorumlardan bazıları:
-Pes doğrusu…Bu kadar da olamaz demek geliyor içimden yazık olmuş.
– Tarihi Afyonkarahisar Kalesi Merdivenleri restorasyonu için Eskişehir Koruma Kurulundan gerekli izinler alınmış, Valiliğimiz Özel İdare kaynaklar restorasyon çalışmaları bitirilmiştir.
-Tarihi Afyonkarahisar Kalesi’nin restorasyon giderleri İl Özel İdaresi tarafından karşılanırken projeleri Valilik Proje ve Restorasyon Bürosu tarafından çizilmiş.
-Yeni kale çok güzel olmuş. Herhalde gaz beton kullanmışlar ama bir de mantolaması olsaydı fena olmazdı.
-Gayet güzel olmuş, başarılı bir tahrip ve cahillik örneği… Türkiye’deki klasik restorasyon muhabbeti…
-Çok ilginç bir örnek “http://m.kocatepegazetesi.com/”kara /ak”http://m.kocatepegazetesi.com/” ?
-İşte bu gerçekten çıldırtıcı… Türkiyem her gün yeni baştan örülüyor.
-Bu tip uygulamalar restorasyon camiasında çok konuşulduğu için pek bir açıklamaya gerek görülmemiş, ama madem bir istek var anlatmaya çalışayım. Restorasyon, mevcut eski eseri olabilecek en doğru ve özgün şekilde gelecek nesle aktarmaktır. Örneğin yatık duran bir Pisa Kulesi’ni yıkıp gelecek nesle kalsın diye doğrultup tekrar yapmak doğru değildir. Bu örnekte de kaleyi gelecek nesle aktaralım diye ne şekilde olursa ne malzemeyle olursa olsun onaralım mantığı çok yanlıştır. Şehrin adı niye Afyonkarahisar? Şehir adının kaleden alıyor ama kalenin kara bir hali kalmamış ak olmuş. Ayrıca malzemeler, uygulanış şekilleri tamamen yanlış, yanındaki özgün dokuyla ilgisi yok.
-Tahrip etmek ile eşdeğer bu yapılanlar bu şekilde acemice yapılacaksa hiç yapılmasın daha iyi olur. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme