Bu kiraz bir daha zor bulunur

Afyonkarahisar'ın dünyaca ünlü Sultandağı kirazının büyük bölümü bu yıl siyasi gelişmeler ve soğuk nedeniyle oluşan çatlaklar yüzünden ihraç edilemedi. İç piyasaya sevk edilen kiraz mevsiminin bir hafta 10 gün içinde sona ereceğini anlatan üreticiler ve komisyoncular, vatandaşlardan kaliteli ve taze kirazın yemek için acele etmesi gerektiğini ifade etti İngiltere Kraliçesi 2'inci Elizabeth'ten, dünyaca ünlü futbolculara [&hellip]

Bu kiraz bir daha zor bulunur

Afyonkarahisar’ın dünyaca ünlü Sultandağı kirazının büyük bölümü bu yıl siyasi gelişmeler ve soğuk nedeniyle oluşan
çatlaklar yüzünden ihraç edilemedi. İç piyasaya sevk edilen kiraz mevsiminin bir hafta 10 gün içinde sona ereceğini anlatan üreticiler ve komisyoncular, vatandaşlardan kaliteli ve taze kirazın yemek için acele etmesi gerektiğini ifade etti

İngiltere Kraliçesi 2’inci Elizabeth’ten, dünyaca ünlü futbolculara kadar pek çok ünlünün mutfağına girmeyi başaran Sultandağı kirazına ihracatçı bu yıl ilgi göstermedi. Nisan ayında yağan yoğun karla birlikte kirazın küçük bir bölümünde çatlaklar oluştu. Çatlaklar nedeniyle kiraza çekinceli yaklaşan ihracatçı Türkiye’nin çevresindeki siyasal olaylardan da olumsuz etkilendi. Suriye ve Irak’taki olaylar nedeniyle Ortadoğu pazarına ulaşamayan kiraz, Rusya’yla esen soğuk rüzgarlardan da etkilendi.
Kiraz bahçelerinde toplandıktan sonra tek tek ayıklanan kiraz, bu yıl üreticiyi sevindirmedi. Zarar eden üreticiler, kirazın kilosunu ancak 3-4 TL arasında satabildi. Kirazı bir kez daha ayıklayan komisyoncular da dertli olduğu toptancı halinde, üreticilerden gelen kirazlar bir kez daha ayıklanıyor. En ufak çatlak ve ezik kirazın tüketiciye yollanmadığı toptancı halinde, toptancılar ihracatın düşüşünden yakınıyor. Kilosunu sadece 10 kuruş karla satan toptancılar, ihracatçının ilgisizliği nedeniyle Sultandağı kirazını iç piyasaya sevk ediyor.
TÜRKİYE’DE KİŞİ BAŞINA 7 KİRAZ AĞACI DÜŞÜYOR
Türkiye’nin kayıtlı kiraz ağacı sayısının yaklaşık 350 milyon olduğunu söyleyen Sultandağı Kiraz Kooperatif Başkan Yardımcısı Mustafa Doğan, kayıtsız ağaçlarla birlikte Türkiye’nin kiraz ağacı sayısının 500 milyona ulaştığını anlattı. Nüfusun 80 milyon kabul edilmesi halinde bile kişi başı 7 kiraz ağacı düştüğünü ifade eden Doğan, “İhracat yapamazsak iç tüketimle bu ürün bitmez. Ben kendim de üreticiyim ama hayatım boyunca tek bir ağacın bir yıllık üretimini daha yemiş değilimdir. Sultandağı kirazını ‘Tadiki’ markası ile dünyanın her yerine gönderiyoruz. Rusya ve komşu ülkelerimiz bu yıl kirazımızı almadı. Bu nedenle sadece iç tüketimle zorlanıyoruz. Bu da fiyatın düşük olmasına neden oldu. Şu anda kirazı üretim maliyetinin altında veriyoruz. Bütün çiftçiler zarar ediyorlar.” şeklinde konuştu.
DÜNYANIN EN KİRAZI
BU SENE KISA BİR SÜRE
İÇİN İÇ PİYASADA
Sultandağı kirazının dünyanın en iyi kirazı olduğunu kaydeden Kooperatif Başkan Yardımcısı Mustafa Doğan, Sultandağı’nın bir tarafının dağ bir tarafının göl olmasıyla oluşan iklimin ilçede yetişen kiraza ayrı bir aroma verdiğini belirtti. Gelecek yıl ihracat olması durumunda iç piyasa Sultandağı kirazı sevk edilmeyebileceğini aktaran Doğan sözlerini şöyle tamamladı, “Dünya çapında bir numara olarak kabul edilen Sultandağı kirazını bu sene Türkiye’de de yemek mümkün. Geçtiğimiz sene ise ancak belirli bir tabaka Türkiye’de bu kiraza ulaşabiliyordu. Çünkü malımızın tamamı yurt dışına ihraç ediliyordu. Komşulardaki sıkıntılar bu yıl dünyanın en iyi kirazını vatandaşımızın yemesine imkan verdi. Belki seneye yine ihraç olur ve iç piyasaya yetecek kiraz elimizde kalmaz. Üstelik kiraz mevsimi de geçmek üzere. Bir hafta 10 gün daha Sultandağı kirazını bulmak mümkün. Bu tarihten sonra tazeliği bitecek.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme