'Bu kanun ağır yükler getiriyor'

Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği '6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu' ile ilgili, Birliğe bağlı 37 Oda Genel Sekreterlerine yönelik Sandıklı Gürses Termal Otel de bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi Seminerin açılış konuşmasını yapan ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konak, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile esnaf ve sanatkârlara ağır yükümlülüklerin getirildiğini, [&hellip]

“Bu kanun ağır yükler getiriyor”

Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği; “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” ile ilgili, Birliğe bağlı 37 Oda Genel Sekreterlerine yönelik Sandıklı Gürses Termal Otel de bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi

Seminerin açılış konuşmasını yapan ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konak, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile esnaf ve sanatkârlara ağır yükümlülüklerin getirildiğini, bu kanun ile işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumlulukları yeniden düzenlendiğini söyledi. Bu kanunun; kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanacağını belirten ESOB Başkanı Konak; “Getirilen sorumlulukların herhangi birinin yerine getirilmemesi halinde çeşitli miktarlarda para cezası öngörülüyor. Sorumlulukların tamamının yerine getirilmemesi halinde faaliyetlerin durdurulmasına kadar varan ciddi yaptırımlar söz konusu, işte bu yüzden Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak Birliğimize bağlı Odalarımıza kayıtlı esnaf ve sanatkârlarımızın mağdur duruma düşmemeleri açısından, Oda personellerimize bu Kanun hakkında bilgilendirmeyi istedik. Bu toplantı sonrası Oda Genel Sekreterlerimizde buradan aldıkları bilgiler ışığında ilgili üye esnaf ve sanatkârlarımızı bilgilendirecekler” diye konuştu.
Daha sonra İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı, Makine Mühendisi Abdülkadir Dalmış tarafından, 6331 Sayılı Kanunun getirdiği yükümlülükler ile yeniliklerin uygulanabilir en temel prensipleri anlatıldı.
“6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği, ilk kez müstakil bir kanunda ele alındı” diye konuşmasına başlayan Dalmış, “Kamu ve özel sektör gözetmeksizin tüm çalışanlar kanun kapsamına alındı. Kuralcı bir yaklaşım yerine önleyici bir yaklaşım esas alındı. İşyerleri NACE kodlarına göre; çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli olarak 3 gruba ayrılmaktadır. Kanun kapsamında, bütün işyerleri 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personelleri gibi profesyoneller ile çalışması zorunlu hale geldiğini söyleyen Abdülkadir Dalmış; “1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yanında bir kişi bile çalışanı olan her işletme iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önleme adına önceden risk değerlendirmesi, yapmak zorunda. Risk Değerlendirmesi ilkeleri risklerden kaçınmak, riskleri analiz etmek, risklerle kaynağında mücadele etmek, riskleri önlemek, önlenemiyor ise en aza indirmek, tehlikeli olanı, tehlikesiz veya daha az tehlikeli olanla değiştirmek, toplu korunma tedbirlerine, kişisel korunma tedbirlerine göre öncelik vermektir” şeklinde konuştu. Toplantı soru ve cevapların ardında sona erdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme