• Haberler
  • Gündem
  • 'Bu Kadar Silah, Bıçak ve Hava Fişek Niye Taşınıyor?'

'Bu Kadar Silah, Bıçak ve Hava Fişek Niye Taşınıyor?'

Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, il genelinde bıçak ve silah taşınmasıyla mücadele edildiğini belirtti. Vali Yiğitbaşı, 'Bu kadar silahın, havai fişeğin, bıçağın, tabancaların, tüfeklerin neden taşınıyor olduğu da ayrı bir mesele olduğunu düşünüyorum.' dedi.

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın başkanlığında valilik makamında asayiş faaliyetlerinin değerlendirildiği basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay ile İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Tolga Yağan hazır bulundu.

Haber

“ZAFERİN ŞANINA YAKIŞIR KUTLAMALAR YAPACAĞIZ”

Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Ağustos ayının Türk Milleti için büyük zaferlere imza atılan bir ay olduğunu söyledi. Ağustos ayının zaferlerle dolu bir ay olarak Afyonkarahisar olarak da ayrıca önem arz ettiğini vurgulayan Vali Yiğitbaşı, “Tüm şehir ve kurumlarımızla birlikte yaklaşan Zafer Haftası etkinliklerinin heyecanı içerisindeyiz. Milletimizin tarihi şanlı zaferlerle doludur. Bu yıl bilindiği üzere Büyük Zaferimizin 102’inci yılını kutlayacağız. Bizlerde inşallah Zafer Haftası kutlamalarını huzur ve güven içerisinde geçmesi maksadıyla hem İl Jandarma Komutanlığımız hem Emniyet Müdürlüğümüz ve ilgili tüm kurumlarımızla birlikte gerekli planlamalara başladık. Büyük Zaferin şanına ve şehrimize yakışır kutlamaları gerçekleştireceğiz.” dedi.

“HAVAYA ATEŞ AÇILMAMASI KONUSUNDA HASSASİYET BEKLİYORUZ”

Asayiş konusu hakkında bilgilendirmede bulunmadan önce önemli bir konunun altını çizmek istediğini belirten Vali Yiğitbaşı, “Asayiş konusuna girmeden önce önemli bir hususun altını çizmek istiyorum. 2024 yılı içerisinde Ağustos ayına kadar ilimiz genelinde bin 660 düğün yapılmıştır. Düğünlerin yanı sıra asker eğlencesi ve uğurlaması gibi etkinliklerde düzenlenmiştir. Daha önce de sıkça bahsettiğimiz üzere havaya ateş etmeyle ilgili olarak meydana gelen olaylarda 166 kişi hakkında idari işlem yapılması gerekliliği doğdu. Bu minvalde 485 silaha el konuldu, 453 bin 100 TL’de idari para cezası uygulandı. Beş kişi hakkında adli işlem başlatılırken son olarak merkez ve Çobanlar İlçesinde polis bölgesinde yapılan düğünlerde silah atılması sonrası ne yazık ki üç kişi yaralandı. Bu önemli bir konu bizlerde bu konuda son derece hassasız. İlimizde bu olayların azalması gerektiğini her zaman vurguluyoruz. Her düğün v.b.  organizasyonlar için güvenlik güçlerimiz ekipler görevlendirerek dronla çekimler yapmaktadır. Gerek basın Belediye Başkanlarımızla, gerek basın mensuplarıyla gerekse muhtarlarımızla yaptığımız toplantılarda, jandarma komutanımız ve emniyet müdürümüzün yürüttükleri saha çalışmalarında bu konuya vurgu yapılmaktadır. İlgili şahısların silahlarına el koyup gerekli adli, idari işlemler yapılıyor, yapılmaya da devam edilecek. Güvenlik güçlerimizce her etkinliğe personel görevlendirmekle birlikte öncelikli iş ve işler nedeniyle etkinlik bitimine kadar güvenlik gücünün aynı yerde kalması mümkün olamıyor. Bilindiği üzere kırsalda düğünler üç gün sürdüğü de olabiliyor. Dolayısıyla burada bu tür etkinliklerde artık bizler vatandaşlarımızın fazlasıyla destek vermelerini istirham ediyoruz. Düğün sahipleri ve düğün alanına giden vatandaşlarımızın da havaya ateş açılmaması konusunda hassas ve duyarlı olmalarının tekraren altını çiziyoruz. Bu konuda Belediye Başkanlarımız, muhtarlarımız, toplumumuzun kanaat önderleri ile Afyonlu hemşehrilerimizi de bizlerle birlikte ortak çalışmaya, kimsenin burnu dahi kanamadan, hayati tehlike oluşmadan, eğlencelerimizi, mutluluklarımızı daha sükûnetli bir şekilde tamamlama arzusundayız. Bu hususta basınımızdan da destek bekliyoruz.” diye konuştu.

Haber

“ATLI TİMLER ZAFER HAFTASINDA DA BOY GÖSTERECEK”

Yaz döneminde İhsaniye İlçesinin Ayazini Köyü ile Çay İlçesine bağlı Eber köyüne gelen ziyaretçi sayısında ki artışın sevindirici olduğunu belirten Vali Yiğitbaşı, “Bu bölgelere gelenlerin huzur ve güvenliğinin sağlanması maksadıyla İl Jandarma Komutanlığımıza bağlı ekiplerin aldığı tedbirlere ek olarak Nevşehir’den gelen atlı jandarma timleri de görevlendirildi. Atlı jandarma timimizden Akdağ Tabiat Parkı ve Zafer Haftası törenlerinde de inşallah istifade edeceğiz.” şeklinde konuştu.

“SUÇ ORANIDA AZALMA GÖZLENİYOR”

9 Temmuz-8 Ağustos 2024 tarihleri arasındaki kolluk kuvvetleri tarafından icra edilen faaliyetleri anlatan Vali Yiğitbaşı, şunları kaydetti: “9 Temmuz 2024 tarihinde basınımıza asayiş faaliyetlerini değerlendirdiğimiz bir basın toplantısı düzenlemiştik. O tarihten bugüne kadar 2 bin 645 genel asayiş olayı meydana geldi. Bu rakam gerçekten güzel ve sevindirici bir rakamdır. Bu nedenle Emniyet Müdürümüz Sayın Mahmut Ay ile İl Jandarma Komutanımız Jandarma Kıdemli Albay Sayın Tolga Yağan’ın şahsına ve ekiplerine teşekkür ediyorum. Sözünü ettiğimiz bu olayların yüzde 92’si aydınlatılmış. Bir önceki yılın ilk 7 aylık dönemine göre azalan olay sayısı sevindirmektedir. İl genelinde; Cinsel taciz suçunda yüzde 22,5, konut dokunulmazlığının ihlalinde yüzde 10.8, oto hırsızlığında yüzde 35, evden hırsızlıkta yüzde 19.7, yağmada yüzde 15.9 ve genel olarak bütün aslında mal varlığına karşı işlenen suçlarda yüzde 59’luk bir azalma söz konusudur. Olayların aydınlatılma oranı da yüzde 85’e yükseldi. Bunlar sevindirici gelişmelerdir.”

“ARANAN ŞAHISLAR YAKALANARAK CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

“Dönem içerisinde il merkezinde ne yazık ki bir kasten adam öldürme olayı var. Asayiş ekiplerince yakalanan bu kişi adli merci tarafından tutuklandı.” diyen Vali Yiğitbaşı, şöyle konuştu: “Sayın İçişleri Bakanımızın talimatıyla üzerinde hassasiyetle durduğumuz, tüm Türkiye’de araması bulunan şahısların yakalanmasıyla ilgili çalışmalarımız aralıksız sürdürülmektedir. Aranan kişilerin aramızda serbestçe dolaşmasına asla izin vermeyeceğiz. Polisimiz bu kişilerin yakalanması için gerçekten çok önemli çalışmalar yürüttü. Projeli olarak devam eden şu anki çalışmalarımızın inşallah arkası gelecek. Buna yönelik yapılan çalışmalarda; 36 yıl, 25 yıl, 22 yıl, 19 yıl, 17 yıl, 15 yıl, 13 yıl ve 10 yıl hapis cezası bulunan 8 şahıs JASAT ve emniyet ekiplerimizin projeli ve takipli çalışmaları sonucu yakalandılar. 140 kişi tutuklanarak cezaevlerine teslim edildi. Bu vesile ile hem İl Jandarma Komutanımızı ve İl Emniyet Müdürümüzü tebrik ediyorum. Şehir girişlerimizde 38 yol uygulaması ile yapılan 137 şok uygulamada 2 bin 610 şahıs, bin 379 araç sorgulandı. Yapılan sorgularda da aranan 2 şahıs yakalanarak, 19 araca da ceza-i işlem uygulanmıştır.”

“BIÇAK VE SİLAH TAŞIMA ALIŞKANLIĞIYLA MÜCADELE EDİLİYOR”

Afyonkarahisar’da bıçak ve silah taşıma alışkanlığına karşın ciddi asayiş hizmetleri yürütüldüğünü belirten Vali Yiğitbaşı, şunları söyledi: “Şehrimizde çokça gördüğümüz bıçak taşıma, silah taşıma konuları dönem içerisinde yürütülen asayiş hizmetlerinde 101 tüfek, 122 tabanca, 17 şarjör, 71 bıçak, 2116 muhtelif fişek ele geçirildi. Bir önceki yılın 7 aylık dönemine göre tabanca yakalamada da yüzde 85’lik bir artış oldu. Bu veri aslında yakalama çalışması anlamında çok sevindirici bir gelişmedir. Ama bu kadar silahın, havai fişeğin, bıçağın, tabancaların, tüfeklerin neden taşınıyor olduğu da ayrı bir mesele olduğunu düşünüyorum. Ele geçen malzemelerden 18 adet tabanca, 16 adet av tüfeği, 578 adet mermi İl Jandarma Komutanlığımız, İstihbarat Şube Müdürlüğümüzün, merkez ve Sinanpaşa İlçelerinde yürüttükleri iki ayrı operasyonda ele geçirildi. Yakalanan iki şahıs tutuklanarak cezaevine teslim edildi.”

“SİBER SUÇLARIN YÜZDE 92’Sİ AYDINLATILDI”

Siber suçlarla mücadele bağlamında dönem içerisinde 77 olay meydana gelirken bu olayların yüzde 92’nin aydınlatıldığını bildiren Vali Yiğitbaşı, şu ifadelere yer verdi: “Müstehcenlik suçu ile ilgili 4 operasyon yapılmış ve bu operasyonlarda da 4 şahıs yakalanmıştır. Bunların ikisi adli mercilerce tutuklanmıştır. Terörle mücadele konularında bahse konu tarihler arasında FETÖ-PDY Silahlı Terör Örgütüne üye olma suçu kapsamında bir, PKK-KCK silahlı terör örgütüne üye olma suçu kapsamında yine bir olmak üzere iki adet operasyon gerçekleştirildi ve bu şahıslar da yine adli makamlarca tutuklandı. Narkotik suçlarıyla mücadele konusunda, uyuşturucuyla mücadelede 108 olaya müdahale edildi. 19 şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi.”

“BİZLER ESNAF VE VATANDAŞIMIZLA SAHADA BULUŞUYORUZ”

Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay ile İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Tolga Yağan’la birlikte yürüttükleri çalışmalar ve faaliyetlerin yanı sıra esnaf ve vatandaşlarla saha da bir araya geldiklerine dikkat çekti. Vali Yiğitbaşı, sözlerine şöyle devam etti: “Esnaflarımıza ve vatandaşlarımıza yaptığımız ziyaretlerde narkotik faaliyetlerden biri olan ‘Uyuma’ programını da anlatarak vatandaşlarımızı bilinçlendirme faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Bilinçlendirme faaliyetlerimiz devam edecek. Üç bin 341 vatandaşımıza bilgilendirme faaliyeti yapıldı. ‘En İyi Narkotik Polis Anne’, ‘Uyuma’ ve ‘Narko Rehber’ konularında faaliyetler yapıldı. Basın mensuplarımızın bu konulara ilgili olmasını, özel haberlerle bizim bu uygulamalarımızı, narkotik suçlarla mücadelede olsun, KADES uygulamasının yaygınlaşmasında olsun, kadına yönelik şiddetle mücadele konuları olsun, bunların haberleştirilmesi ve gündem oluşturması ile ilgili destek bekliyoruz.”

“24 GÖÇMEN GERİ GÖNDERİLME MERKEZLERİNE SEVK EDİLDİ”

İl Jandarma Komutanlığı ve KOM Şube Müdürlüğü ekiplerinin planlı, titiz ve özverili çalışmaları sonucunda Çay İlçesi’ndeki Eber Gölü sazlık alanında pek çok malzeme ele geçirildiğini belirten Vali Yiğitbaşı, “Ekiplerimizin ele geçirdikleri kenevir miktarında da geçen yıla göre 3 kat artış var. Bölgemizde yasal olmayan, yasa dışı ekim konusunda çalışmalarımız da hassasiyetle devam ediyor. Kaçakçılık suçlarıyla mücadele konularında 64 olaya müdahale eden ekiplerimiz, 76 şahsa adli işlem yaptı. İki şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Göçmen kaçakçılığıyla mücadelede 15 operasyon gerçekleştirildi. Üç kuşu tutuklanırken, 2 araca el konuldu. Düzensiz göçmenlerden 24’ü geri gönderme merkezlerine sevk edildi.” dedi.

“52 BİN 950 ARACA TUTANAK DÜZENLENEREK İŞLEMLER UYGULANDI”

Vali Yiğitbaşı, sözlerini şöyle tamamladı: “Ankara’nın Polatlı İlçesinde yaşanan trafik kazasından dolayı duyduğumuz üzüntüyü paylaşmak istiyorum. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyoruz. İlimiz genelinde dönem içerisinde 80.352 araç kontrol edilmiş, 52.950 araca da tutanak düzenlenerek ceza işlemler uygulanmıştır. 285 yaralamalı ve ne yazık ki 6 ölümlü kaza meydana gelmiş ilimizde. 573 vatandaşımız yaralanmış, 7 vatandaşımızsa ne yazık ki hayatını kaybetmiştir bu kazalar sonucunda. Yine hassasiyetle takip ettiğimiz konulardan bir tanesi özellikle de yaz mevsimi dolayısıyla motosiklet kullanımının artması bizim uygulamalarımızı da elbette ki arttırıyor. Burada da yapılan uygulamalarda 1864 motosikleti kontrol etmiş ekiplerimiz 456 motosiklet sürücüsüne tutanak düzenlenmiş ve 76 motosiklet trafikten men edilmiştir. İnşallah trafikte yaz döneminde tatil döneminde vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde bu tatil dönemini, yaz tatilini geçirmelerini aileleriyle, çocuklarıyla, sevdikleriyle trafik kurallarına uyacakları şekilde gittikleri yerlere ve sonrasında da evlerine huzur içerisinde dönebilmelerini umuyoruz. Bunun için kurallara uymalarını da hepsinden rica ediyoruz.”

Bakmadan Geçme