Bu işin 'orta yolu' yok mu?
AFSÜ Hastane binaları içerisinde engellilere yönelik yol gösterici kabartmalar ile iki bina arasındaki bağlantı konularında çalışma yapılması isteniyor   Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, (AFSÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Bölümü ve diğer bölümlerde yer alan 'engelsiz yaşam' uygulamaları kapsamında görme engelli vatandaşlar için yapılan zemin kabartma uygulamaları özellikle hasta yakınlarının şikayetlerine konu oluyor. Hasta bakıcıların ameliyata [&hellip]
AFSÜ Hastane binaları içerisinde engellilere yönelik yol gösterici kabartmalar ile iki bina arasındaki bağlantı konularında çalışma yapılması isteniyor
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, (AFSÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Bölümü ve diğer bölümlerde yer alan “engelsiz yaşam” uygulamaları kapsamında görme engelli vatandaşlar için yapılan zemin kabartma uygulamaları özellikle hasta yakınlarının şikayetlerine konu oluyor.
Hasta bakıcıların ameliyata sedye ile götürdükleri kanserli kardeşini ameliyathaneye götürene kadar yer kabartmaların üzerinden sedye ile sarsarak götürmek zorunda kaldıklarına dikkat çeken bir hemşehrimiz, “Görevlilerin hastamızı sarsmadan götürmelerinin zaten imkanı yok. Dolayısıyla yapacakları bir şey yok. Uzun süren ameliyatının sonunda hastamız yine aynı şekilde yer kabartmalarının üzerinden sedyeyle sarsa sarsa odaya getirmek zorunda kalındı. Merak ettiğimiz, görme engelli vatandaşlarımız için yapılan bu güzel hizmetin koridorun tam ortasından neden yapıldığıdır. Eğer mevzuat bu şekildeyse hasta taşımada sedyenin sarsılmadan götürülmesi açısından mühendislik açısından bir çözüm hiç düşünülmedi mi?” diye sordu.
Toplumumuzun görme engelli insanlara karşı her şekilde yardıma açık olduğunu, onlara yönelik düzenlemelere karşı olmadıklarını belirten hemşehrimiz, “Özellikle hastane ortamında gerektiğinde koluna girerek her türlü desteği seve seve verecek toplumsal bir maneviyata sahip bir Ülkeyiz. Öte yanda yapılan hizmetin diğer insanların sağlığı açısından özellikle sedyeli hastalar açısından düşünülmemesi oldukça düşündürücü ve üzücü. Kabartma yönlendirmeler koridorun sağ ve sol duvar yakınına yapılıp bu hizmet daha güzel bir şekilde hedefine ulaşabilirdi. Şahsen ben de bu durumu şikayet kutusundan hastane yönetimine bir sonuç çıkmayacağını düşünerek de olsa ilettim” dedi.
İKİ BİNANIN ARASINDA BAĞLANTI YOK MU?
Öte yanda aynı hasta yakını Onkoloji Bölümünde kanserli hastaların yattığı bölümle radyoterapi aldıkları binanın yan yana olduğunu, odadan radyoterapiye götürmek için aldıkları kardeşini dış kapıdan çıkarıp diğer binaya dışarıdan kemoterapi için götürdüklerini, aradaki mesafenin kısa olmasına rağmen kanserli bir hastanın dış temasta bulunulmasına nasıl müsaade edildiğini ve bu zamana kadar iki binayı birbirine bağlayacak tünelle binaların neden birleştirilmediğini merak ettiğini belirtti.
İstanbul’da yaşadığını belirten hasta yakını “İstanbul’daki başta şehir hastaneleri ve büyük fakülte binaları kendi içlerinden birbirine bağlıdır. Hastanın anlık bile olsa dış teması bir bölümden bir bölüme götürülürken mümkün değil. Aynı şekilde Afyon Devlet Hastanesi’nin bütün blokları mimari olarak birbirine içeriden bağlı. Bu nedenle, Afyon Tıp Fakültesinde radyoterapi götürülen yatan bir hastanın iki bina arasında dış temasla karşı karşıya bırakılmasını oldukça yadırgadım” dedi.
Kendilerine iletilen haklı eleştirilerin gereğini her zaman yerine getiren AFSÜ Rektörlüğü yetkililerinin hemşehrilerimizin bu şikayetleri ile ilgili gerekli düzenlemeleri kısa sürede yapacaklarına inanıyoruz.
>> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi