Bu güzellik Avrupa'da olsa, parayla girilir
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve il protokolü, Eber Gölü'nü inceledi. Balkanlıoğlu, Eber'in Afyonkarahisar'da gizli kalmış güzellikler arasında olduğunu belirtti Bir süre önce kurumaya yüz tutan, ancak dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı'nın çalışmalarıyla yeniden suyla buluşan Eber Gölü, temizlenmeyi ve turizme açılmayı bekliyor. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ile il protokolü, Bolvadin Belediye Başkanı Nazmiye Kılçık'ın davetlisi [&hellip]
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve il protokolü, Eber Gölü’nü inceledi. Balkanlıoğlu, Eber’in Afyonkarahisar’da gizli kalmış güzellikler arasında olduğunu belirtti
Bir süre önce kurumaya yüz tutan, ancak dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı’nın çalışmalarıyla yeniden suyla buluşan Eber Gölü, temizlenmeyi ve turizme açılmayı bekliyor. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ile il protokolü, Bolvadin Belediye Başkanı Nazmiye Kılçık’ın davetlisi olarak Eber Gölü’nü inceledi. Bolvadin’den Eber Gölü’ne minibüsle giden heyet, Eber Gölü’ne özgü kayıklarla gezinti yaptı.
ADETA CANLI BİR MÜZE
Eber Gölü’ndeki Adaköy’de mola veren heyet, yer sofrasında bükme yiyerek dinlendi. Burada bir açıklama yapan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Eber Gölü’nün gizli kalan güzellikler arasında olduğunu söyledi. Balkanlıoğlu, “Afyonkarahisar’ın birçok güzellikleri var, birçok açıdan öne çıkmış bir şehir. Cumhuriyet’in kazanıldığı topraklar diyoruz, mermer ve et ürünleri önemli. Doğal güzellikleri ise çok bilinmiyor. Anayolun üzerinde olmasına rağmen insanlar, transit geçer, Afyon’un içine girmek, çevresindeki doğal güzellikleri görmek çoğuna nasip olmaz. Afyon’da görev yapan kamu görevlileri dahi bazen bu güzellikleri görmüyorlar. Gizli kalmış güzelliklerden birisi de burası. Adeta canlı bir müze. Seyyahların, fotoğrafçıların burada çok güzellikler bulacaklarını düşünüyorum. Böyle bir güzellik Avrupa’da olsa insanlar parayla girerlerdi” dedi.
TURİZME KAZANDIRILMALI
Bolvadin Belediye Başkanı Nazmiye Kılçık ise, Atıksu Arıtma Tesisi’nin hizmete girmesiyle Eber Gölü’nün daha temiz hâle geleceğini kaydetti. Kılçık, “Bizim gölümüzü fiziki olarak gören insan sayısı çok azdır. Özellikle gölümüzün kirliliğine dikkat çekmek gerekiyor. Atıksu Arıtma Projesi’ni gündeme getirdik ve yakın zamanda hizmete açılacak. Bu kirliliğin büyük bir bölümünün temizleneceğini düşünüyoruz. Biz Eber Gölümüz’ün turizme kazandırılması konusunda da desteğe ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü bakir bir alan olması, konuklarımızın dikkatini çekecektir. Bu manada hem turizme kazandırmak, hem de çalışmaları Bakanlığımızla birlikte yürütmek istiyoruz. Burada gördüğümüz yeşiller, mevsimi geldiğinde biçilir hale gelecek. Bunlardan biz genelde kamış olarak, yalıtım malzemesi olarak kullanıyoruz.Bu maddeleri işlenmiş bir şekilde yurtdışına satılmasını istiyoruz” diye konuştu.
GENİŞ BİR ALAN VAR
Eber Gölü’nü Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı Ömer Faruk Kalay da Eber Gölü ile ilgili malumat verdi. Kalay, şöyle konuştu:
“Burası Adaköy. 5 bin metrekare olan, etrafı su ile kaplı. Eber Gölü 3 ilçe sınırları içinde. Sultandağı, Çay ve Bolvadin sınırları arasındadır. Bu gölümüz 10 yıl öncesinde, yanlış su kullanımı neticesinde haritadan silinmişti. 2005 yılında minimum seviyeye gelmişti. 3 yıllık bir süreçten sonra yönetim planı Bakanlar Kurulu’ndan geçti. 2009’da proje uygulaması başladı. Akarçay üzerinden su çalıntıları oluyordu. Bu su çalıntıların önüne geçildi. Çöl halindeydi, göl haline geldi. İstihdam ve yaşam alanı oldu. 125 kilometrekare olan bir gölümüz. Maksimum su tutma kapasitesi 215 milyon metreküp. Yüzde 60-70 oranında doluluk oranımız var. Burasını turizme kazandırılmasını istirham ediyorum.” (Kocatepe)
SEKA gitti, işler bozuldu
Eber Gölü’nde kamış toplayarak ve turistlere rehberlik ederek geçimini sağlayanlar, Göl’de eskisi kadar hareketliliğin olmamasından şikayetçi. Göl çalışanları, “Türkiye Selüloz Ve Kağıt Fabrikaları’nın Afyonkarahisar’daki işletmesi özelleştirilmeden önce, kamışları toplar oraya satardık. Para kazanırdık. Orası özelleştirildikten sonra, ekmek kapımız zarar gördü. Birçok aile bu Göl’ün nimetlerinden yararlanıyordu” dediler.
Yol talebi
Bolvadin Belediye Başkanı Nazmiye Kılçık ile Eber Gölü’nü Yaşatma ve Koruma Derneği Başkanı Ömer Faruk Kalay, Vali İrfan Balkanlıoğlu’ndan yol talebinde bulundu. Kılçık ve Kalay, Eber Gölü’ne bağlantı yollarının yapılması hâlinde daha çok turist kazanacaklarını söyledi.
”Festival’in adını
Eber için değiştirdik”
Eber Gölü’nün hem tanıtımı ve hem de burayla ilgili akademik çalışmaların yapılması amacıyla geçtiğimiz yıldan itibaren festivalin ismini Bolvadin Geleneksel Kaymak ve Eber Gölü Festivali olarak değiştirdiklerinin altını çizen Belediye Başkanı Nazmiye Kılçık “İnşallah bu yıl festival proğramı kapsamında Eber’le ilgili bir konferansı gündemimize alıp, sadece Eber’i içeren fotoğraflarla bir kitapçık hazırlamayı da düşünüyoruz” diye konuştu