Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bu fırsatı kaçırmayın!

Afyonkarahisar Mesleki Eğitim Merkezi

Afyonkarahisar Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Kaya Penbegül, Milli Eğitim Bakanlığı’nca, esnaf ve çalışanlara kısa yoldan kalfalık ve ustalık belgesi alma hakkı getirildiği söyleyerek, “Bu fırsatı kaçırmayın” dedi

 

Afyonkarahisar Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Kaya Penbegül, yaptığı yazılı açıklamada, kalfalık, ustalık ve usta öğretici belgesi olmayan çalışanların bakanlığın getirdiği bu fırsatı kaçırmamalarını belirterek, “Kalfalık ve ustalık sınavları ve başvuruları Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim ve Aralık aylarında yapılmaktadır. Usta öğreticilik başvuruları sürekli yapabileceklerini açıkladı. Alınan ustalık belgesi mesleki yeterlik belgesi yerine geçmektedir. Milli Eğitim Bakanlığınca, önceki öğrenmelerin tanınması, denklik ve ölçme değerlendirme işlemleri İle ilgili usul ve esaslara ilişkin yönerge çerçevesinde, esnaf ve çalışanlara kısa yoldan kalfalık ve ustalık belgesi alma hakkı getirildi.” dedi
Denklik yolu ile kalfalık ve ustalık sınav başvuru şartları hakkında bilgiler veren Penbegül, “
“En az 22 yaşını bitirmiş olmak. En az İlköğretim veya ortaokul/imam hatip ortaokulu mezunu olmak(1997 Yılından önce ilkokulu bitirenler ilkokul diplomasıyla da başvurabilir) ilgili meslek alan/dalında öğrenme kazanımlarına sahip olmak. Belirtilen şartlara sahip olanlar kalfalık ve ustalık sınavlarına başvuru yapabilir.” şeklinde konuştu.
Kalfalık ve ustalık belgesi alımı hakkında da bilgiler veren Penbegül, “Mesleği ile ilgili bir işte çalıştığını SGK’dan alınacak işyeri unvan listesi prim dökümü veya Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet Belgesi, Mesleki ve teknik eğitim veren örgün ve yaygın eğitim okul ve kurumları ile 5580 sayılı özel öğretim kurumları kanununa göre açılmış kurumlardan veya yurt dışından alınan belgeler, Fiili askerlik veya mahkûmiyet süresi içinde alınan mesleki eğitime ilişkin belgeler, Üçüncü seviye yaygın eğitim kurs bitirme belgesi Mesleki yeterlilik 3 seviye belgesi, belirtilen öğrenme kazanımlarından birine sahip olanlar ilgili alan/dalın kalfalık sınavına başvuru yapabilir. Kalfalık belgesi almış olup mesleğinde en az beş yıl çalışmış olduğunu Ek-1 formunda beyan edip SGK’ dan alınacak işyeri unvan listesi prim dökümü veya bağ-kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi yüz yüze eğitimini tamamlama belgesi, Dördüncü seviye yaygın eğitim kurs bitirme belgesi, Mesleki yeterlilik 4 seviye belgesi 1986-1987 eğitim öğretim yılından itibaren üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim diploması Belirtilen öğrenme kazanımlarından birine sahip olanlar ilgili alan/dalın Ustalık sınavına başvuru yapabilir. Ustalık belgesine sahip olup aynı alanda farklı bir daldan ustalık belgesi almak isteyenler fark derslerden ustalık sınavına alınır. Mesleki ve teknik okul ve kurumlarının ara sınıflarından ayrılanlar ile kalfalık belgesini kanunun 16. Maddesi hükümlerine göre almış olanlar, alanlarında olmak kaydıyla eğitimlerine devam ederek başardıkları her dönem için altı ay, her sınıf için bir yıl ustalık sınavı başvurusuna esas olan çalışma süresinden düşülür. Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında bakanlığımıza bağlı olgunlaşma enstitülerinden iki yıllık kurs belgesi alanlara, aldığı kurs belgesi ile ilgili daldan kanunun 29. Maddesi kapsamında doğrudan ustalık belgesi verilir. 02.10.2017 tarihinden önce yapılan denklik başvuruları, başvuru sahibinin talebi halinde Milli Eğitim Bakanlığı Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri ile İlgili Usul ve Esaslara İlişkin Denklik Yönergesi hükümlerine göre önceki başvuruda verdiği belgeler üzerinden yeniden değerlendirilir.” ifadelerini kullandı.
Usta öğreticilik belgesi alımı içinde yapılacak başvurular hakkında bilgiler veren Kaya Penbegül,
“Usta öğretici belgesi almak isteyen esnaf ve çalışanlar, ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanlar, Merkezimizde açılan 40 saatlik usta öğreticilik kursuna katılabilirler. Kursu başarı ile tamamlayanlara usta öğreticilik belgesi verilir. Usta öğreticilik belgesi; ustalık belgesi, işyeri açma belgesi veya en az ön lisans diploması ile birlikte kullanılır. Usta öğretici belgesi çırak çalıştıranların alması mecburi olan bir belgedir. Halk eğitim merkezleri, belediyeler ve birçok kurumda kurs vermek için usta öğretici belgesi zorunluluğu getirildi. Vatandaşlarımız kalfalık, ustalık ve usta öğretici belgeleri konusunda merkezimize başvurarak bilgi alabilirler.” şeklinde konuştu.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti