Bu Dondurma Beyaz Altınla Yapılıyor
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü’ne bağlı olan Gıda Kontrol Uygulama Araştırma Merkezi’nde manda sütünden dondurma üretiliyor. Manda sütü, içerdiği zengin besin öğeleri dolayısıyla 'beyaz altın' olarak nitelendiriliyor
AKÜ Gıda Mühendisliği Bölümü’ne bağlı Gıda Kontrol Uygulama Araştırma Merkezi’nde manda sütü ile dondurma üretimi yapılıyor. Üniversite çiftliğinden ve yerel üreticilerden temin edilen manda sütünden üretilen dondurma ‘AKÜDO’ markası adıyla satılıyor. Sade, kakaolu, damla sakızlı, tahin pekmezli, bal bademli, incirli, Antep fıstıklı, muzlu ve balkabaklı çeşitleri bulunan dondurma şimdilik kampüs içerisinde öğrenciler tarafından tüketiliyor. Marka tescili yapılan dondurmanın ilerleyen dönemlerde kent yaşayanlarının da beğenisine sunulması amaçlanıyor.
AFYON TİPİ MANDA SÜTÜNDEN DONDURMA
AKÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Kontrol Uygulama Araştırma Merkezi’nde görevli Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kılınç, 2021 yılından bu yana dondurma üretimi yaptıklarını belirterek, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden izin aldıklarını, gıda üretim izninden sonra da üretime başladıklarını anlattı. Afyon bölgesinin gıda şehri olduğunu belirten Kılınç, “Özellikle hayvansal hammaddeler noktasında manda sütü, Afyon için ülkemizdeki önemli ürünlerden biri. Manda sütünün özelliğini ‘beyaz altın’ olarak tarif ediyorum. Yağ içeriği çok çok fazla, çok değerli bir besin öğesi. ‘Manda sütünü farklı bir ürün olarak değerlendirebilir miyiz’ dedik. Dondurmadaki deneme ya da başlangıç aşamamız oydu” dedi.
RENKLENDİRİCİ VE AROMA YOK
Ürettikleri dondurmada renklendirici ve aroma vericilerin bulunmadığını aktaran Mehmet Kılınç, “Afyon’daki önemli hammadde kaynaklarını, üretimi olan, tarımsal olarak üretiminin fazla olduğu, örneğin balkabağı gibi kaynakların farklı ürünlerde kullanımında deneme çalışmaları yaptık. Ve olumlu geri dönüşler aldıktan sonra da dondurmamızda kullanmaya başladık. Herhangi bir renklendirici, aroma kesinlikle yok dondurmalarımızda. Üniversitemizdeki mevcut çiftliğimizden sütümüzü ve Afyon’daki üreticilerimizden elde ettiğimiz sütümüzü kullanıyoruz. 2022 yılında üniversitemiz adına dondurmamızın marka tescili yapıldı. ‘AKÜDO’ markası tescillendi. Şu an günlük yaklaşık 50 kilogram süt işleme kapasitemiz var. Ürünlerimizi kampüs içinde satışa sunuyoruz. İlerleyen vadede ilk etapta Afyon merkezde bir satış yeriyle halkımıza yerel ürünlerimizi ulaştırmaya çalışacağız” diye konuştu.
BALKABAKLI DONDURMAYA İLGİ YOĞUN
Özellikle balkabaklı dondurmanın yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Mehmet Kılınç, şöyle dedi:
“Afyonkarahisar için balkabağı üretimi tarımsal olarak önemli noktada. Şehrimizde balkabağı tatlısı çok meşhur. Onun dışında biz balkabağını farklı bir üründe değerlendirme noktasında dondurmaya ilave ederek, daha çok dondurmadaki tat, aroma ve balkabağının da yine farklı bir ürüne dönüşümü noktasında ar-ge çalışmalarımızı yaptık. Üretimine başladık. Geri dönüşlerimiz de oldukça olumlu oldu, özellikle tüketicilerimiz noktasında.”
Manda sütünün ısıtılması ile başlayan dondurma yapımında; şeker, salep ve süt tozu karşımı manda sütüne ekleniyor. 12-24 saat arasında dinlendirilen manda sütlü dondurma daha sonra makinede yaklaşık 20 dakika dövüldükten sonra kaplara aktarılıyor ve sertleşmesi için soğumaya bırakılıyor. Sertleşme süreci tamamlanan dondurmalar satışa sunuluyor.