• Haberler
  • Genel
  • Brüksel'de aşure geleneği yaşatılacak – Kocatepe Gazetesi

Brüksel'de aşure geleneği yaşatılacak – Kocatepe Gazetesi

Sultan Divani Mevlevihane Müzesi Müdürü Lokman Derya Solmaz, Haziran'ın ilk haftası Brüksel'de bir etkinlik düzenleyeceklerini, aşure geleneğini Brüksel'de de yaşatacaklarını ifade etti Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi'nin düzenlediği toplantıya katılan Sultan Divani Mevlevihane Müzesi Müdürü Lokman Derya Solmaz, Gülzâr-ı Ârifan konserlerinin devam edeceğini söyledi. Solmaz, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve işadamlarının desteği ile Gülzâr-ı Ârifan [&hellip]

Brüksel’de aşure geleneği yaşatılacak

Sultan Divani Mevlevihane Müzesi Müdürü Lokman Derya Solmaz, Haziran’ın ilk haftası Brüksel’de bir etkinlik düzenleyeceklerini, aşure geleneğini Brüksel’de de yaşatacaklarını ifade etti

Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi’nin düzenlediği toplantıya katılan Sultan Divani Mevlevihane Müzesi Müdürü Lokman Derya Solmaz, Gülzâr-ı Ârifan konserlerinin devam edeceğini söyledi. Solmaz, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve işadamlarının desteği ile Gülzâr-ı Ârifan adlı bir proje geliştirdiklerini hatırlatarak “Bu program çerçevesinde ilk konseri 29 Mart’ta Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdik. Akabinde İstanbul’da Aya İrini Kilisesi’nde bir konser gerçekleştirildi. Kısmetse Haziran ayının ilk haftasında bu programı Brüksel’de de gerçekleştirmeyi düşünüyoruz” dedi.
Brüksel’de aşure geleneğini devam ettireceklerini ifade eden Solmaz, “Aşurenin malzemelerini Avrupa Birliği devletlerine kattıracağız. Şekerini de Türkiye’den katacağız” diye konuştu.
Solmaz, 27-28-29 Mayıs 2010 tarihlerinde 1.Uluslararası Sultan Dîvânî ve Mevlevilîk Sempozyumu düzenleneceği müjdesini verdi.
Konuyla ilgili olarak http://www.sultandivani.aku.edu.tr/index.htm adresinde yapılan açıklamada sempozyumun amacı hakkında şu ifadelere yer verildi:
“Hz.Mevlânâ’nın yedinci nesil torunlarından olan ve başta Afyonkarahisar Mevlevihanesi olmak üzere, Anadolu’da ve Anadolu dışında birçok Mevlevihane’nin açılmasına ve bu yolla Mevlevîliğin yayılmasına öncülük eden Sultan Dîvânî bir eksen kabul edilerek, Mevlevilik ile ilgili diğer unsurların da çeşitli konu başlıkları ile ele alınması bu sempozyumun amacıdır. Hedef ise; konu ile ilgili yurt içi ve yurt dışından katılacak olan çağrılı araştırmacılar tarafından yeni çalışmaların ortaya konmasını sağlamaktır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme