Bozkurt İşareti Ne Anlama Gelir?

A Milli Futbol Takımı oyuncularından Merih Demiral'ın, Türkiye'nin Euro 2024 Çeyrek Finaline kalması sonucu yaptığı Bozkurt işareti UEFA'nın soruşturma açmasına ve tartışmalara neden olmuştu.

İşte o tartışmaları körükleyen Bozkurt işareti ne anlama gelmektedir?

Bozkurt işareti, bozkurt selâmı veya bozkurt hareketi, Türk milliyetçiliğini ve Türkçülüğü sembolize eden bir el işaretidir. Mitolojik anlam taşıyan bu sembol siyasî görüş tanımaksızın Türk milliyetçileri ve milliyetçi gruplar tarafından kullanılır.

BOZKURT İŞARETİNİN KÖKENİ ÇOK ESKİ

Bozkurt işaretinin Türk halkları arasında İslam öncesine uzanan köklerinin olduğu tahmin ediliyor. Türk mitolojisindeki bozkurt ile sembolize edilen hikâyeden kaynaklanır, Budist ve Tengricilik kültürlerinde Türk halklarına atfedilmiş bir hayvandır. Tarihsel araştırmalar bu işaretin batıya göç eden Hunlar, Kıpçaklar ve Peçenekler gibi çeşitli Türk halkları tarafından soylarını ifade etmek için kullanıldığını göstermektedir. Bu sembol, 10. yüzyıl İranlı şairi Firdevsî’nin bozkurt işareti yapan Türk kadınlarının minyatürlerini içeren Şehnâme’sinde de vardır. Çin’de 6. yüzyıldan kalma bir heykelde resmedilen ve Türk olduğu tahmin edilen askerin eliyle bozkurt işaretine benzer bir hareket yaptığı görülür. Bir mağarada bulunan resmin İslam öncesi Göktürkler dönemine ait olduğu tahmin edilmektedir. Alparslan Türkeş, laik karakterine rağmen onu Türk-İslam sentezine uyarlamak amacıyla bu selâmı dinî vesilelerle de kullanılmıştır.

KURT MÜCADELE RUHUNU VE ÖZGÜRLÜĞÜ TEMSİL EDER

Türk mitolojisinde dişi kurt Asena, tüm Türk ve Moğol boylarının ortak köken hikâyesinin bir parçasıdır. Göktürklerin mavi bayrağında kurt bulunmaktadır. Savaşı, mücadele ruhunu, özgürlüğü, hızı ve doğayı temsil eder. İnanışlarına göre Türk milletinin başına bir şey geldiğinde, tehlike anında Kurt ortaya çıkar ve onlara yolu gösterir. Çadırların önüne kızıl kurt başlı direkler koyulurdu. Savaşçı ruhları kurt şeklini aldı. 6. yüzyıldan kalma taş anıtta, kurdu emziren bir çocuk tasvir ediliyor. Türk halk kültüründe cebinizde kurt dişi taşımanın nazardan koruduğuna inanılır. Yakut belgelerinde kurtlarının adı Bosko’dur. Kırgızlara göre kırda yürürken kurt görmek güzeldir. Rüyada kurt görmek de iyiye işarettir. Hamile kadını nazardan korumak için yastığın altına kurt dişleri veya deri konur. Bir koyun sürüsüne dalmak ya da bir ahıra girmek kurt için bir nimet sayılıyordu. Başkurt rivayetlerine göre kurt atalarının önüne düşüp onlara yolu göstermiş. Bu yüzden onlara “lider kurt” anlamına gelen Başkurtlar deniyordu.

BOZKURT İŞARETİ MHP VE ÜLKÜ OCAKLARIYLA ÖZDEŞLEŞTİRİLİR

Türkiye’de Bozkurt işareti, genellikle MHP ve Ülkü Ocakları’yla özdeşleştirilse de farklı görüşlerden başka Türk siyasetçiler tarafından da kullanılmıştır.

Bakmadan Geçme