• Haberler
  • Genel
  • Bozdağ MS hastalığını anlattı – Kocatepe Gazetesi

Bozdağ MS hastalığını anlattı – Kocatepe Gazetesi

Afyon Özel Park Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor Asuman Bozdağ, MS hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dr. Bozdağ, genetik hikayenin önem taşıdığı hastalığın ortaya çıkışını ergenlikte geçirilen viral hastalıkların da tetikleyebildiğini ifade etti Nöroloji Uzmanı Dr. Asuman Bozdağ, Dünya MS gününün her yıl Mayıs ayının son haftasında kutlandığını belirtti.KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYORMS Multipl Skleroz hastalığının ilk [&hellip]

Bozdağ MS hastalığını anlattı

Afyon Özel Park Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor Asuman Bozdağ, MS hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dr. Bozdağ, genetik hikayenin önem taşıdığı hastalığın ortaya çıkışını ergenlikte geçirilen viral hastalıkların da tetikleyebildiğini ifade etti

Nöroloji Uzmanı Dr. Asuman Bozdağ, Dünya MS gününün her yıl Mayıs ayının son haftasında kutlandığını belirtti.
KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
MS Multipl Skleroz hastalığının ilk olarak 1868 yılında beyin-omurilik ve görme sinirlerini tutan kronik otoimmun bir hastalık olarak tanımlandığını belirten Nörolog Bozdağ; “Belirtiler genellikle 15-45 yaşlarda ortaya çıkar ve kadınlarda iki kat fazla görülür. Sinir lifleri myelin denilen koruyucu bir kılıfla sarılıdır. Myelin aynı zamanda sinir sistemi ile beyin arasındaki elektriksel uyarıları ileten bir kılıftır. MS hastalarında myelin hasarı söz konusudur. Bunlar myelin plakları olarak adlandırılır. MS hastalarında beyin ile sinir sistemi arasındaki elektriksel uyarı sistemi bozulmuştur. MS her yaşta görülebilirse de genellikle 20-50 yaşlarda sıktır. Kadınlarda iki kat daha fazladır. Kuzey Avrupa ülkelerinde daha yaygındır. Ekvator kuşağından uzaklaştıkça sıklık artmaktadır. Beyaz ırkta sık görülürken sarı ve siyah ırkta nadir olduğu bilinmektedir.”
KESİN BİR TEDAVİ ŞİMDİLİK YOK
MS hastalığının oluşmasında bilinen kesin bir neden olmadığına değinen Nöroloji Uzmanı Dr. Asuman Bozdağ, hastalıkta genetik yatkınlığın başta geldiğini belirtti.
Dr. Bozdağ sözlerine şöyle devam etti: “Genetik yatkınlığın yanında risk altında olan bireylerde çocukluk ve ergenlik çağın geçirildiği bölgenin ve bu dönemde karşılaşılan suçiçeği, kızamıkçık ve uçuk yapan herpes virüsü ile karşılaşmaları yatkın bireylerde hastalık çıkışını kolaylaştırır. Bugün için kesin bir tedavi şekli olmamakla birlikte, ataklar sırasında ortaya çıkan bulguların giderilmesi, atakların önlenmesi ve kalıcı nörolojik bulguların en aza indirgenmesi amacı ile kullanılan çeşitli ilaçlar vardır.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme