Bozca, brusellayı anlattı – Kocatepe Gazetesi

YAYGINLAŞTIĞINDATEMİZLİĞİ ZORBrusella hastalığının hayvanlarda enfeksiyona sebep olan bakteriyel bir hastalık olduğunu belirten Dr. Berna Bozca, enfekte hayvanlarla temas sonucu hastalığın insanlara geçtiğini söyledi. Bulaşmanın direkt temas ve bu hayvanların iyi pişirilmemiş etleri, süt ve süt ürünlerinin tüketimiyle de olabileceğini belirten Dr. Bozca “Brusella hastalığı insandan insana bulaşmaz. Hayvanlar arası bulaşma söz konusudur. Enfekte hayvanların fark [&hellip]

YAYGINLAŞTIĞINDA
TEMİZLİĞİ ZOR
Brusella hastalığının hayvanlarda enfeksiyona sebep olan bakteriyel bir hastalık olduğunu belirten Dr. Berna Bozca, enfekte hayvanlarla temas sonucu hastalığın insanlara geçtiğini söyledi. Bulaşmanın direkt temas ve bu hayvanların iyi pişirilmemiş etleri, süt ve süt ürünlerinin tüketimiyle de olabileceğini belirten Dr. Bozca; “Brusella hastalığı insandan insana bulaşmaz. Hayvanlar arası bulaşma söz konusudur. Enfekte hayvanların fark edilmemesi veya bu hayvanların bakımı esnasında aşılanmaması sonucunda çok rahatlıkla ahır içindeki diğer hayvanlara da bulaşabilir. Bu hastalık hayvanlardan birine geçtiği andan itibaren ahır tozlarına, sularına, yemlere karışır ve diğer hayvanlara geçer. Hayvanlarda brusella düşük yaptırması dışında çok belirgin bir bulgu vermez. Yavru atma denilen düşük yapan hayvanları olan çiftçilerin mutlaka bir veterinere danışmaları gerekir. Çünkü bu hastalık yayıldığı zaman temizlemek kolay olmuyor” dedi.
SÜT 20 DAKİKA
KARIŞTIRARAK KAYNATILMALI
Brusella hastalığından alınabilecek önlemler ile korunmanın mümkün olduğuna dikkat çeken Dr. Berna Bozca, hasta hayvanların tespit edilip, bu hayvanların mutlaka tedavi edilmeleri gerektiğini söyledi. Dr. Bozca şöyle konuştu: “Süt ve süt ürünlerini tüketirken mutlaka süt ürünlerini pastörize tüketmek gereklidir. Ama yoğun olarak hayvancılığın yapıldığı şehrimizde açıktan süt ve süt ürünlerinin satışı çok fazla. Kişiler kendi peynirini, kaymağını, tereyağını üretiyor. Bunun için sütün mutlaka kaynatılarak tüketilmesi lazımdır. 70 derecenin üzerinde brusella bakterisi ölür. Sütü kaynatırken kaynama miktarına gelen sütün 20 dakika civarında karıştırılarak kaynatılması gereklidir. Kaynama kıvamına gelir gelmez ateşi kapatmak doğru değildir.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme