'Böyle giderse salgında eski günler uzak değil!'

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, Afyonkarahisar'da Kovid-19 küresel salgınıyla mücadele durumuna yönelik soruları cevaplandırdı. Dr. Korkmaz, 'Salgın bitmedi, tedbirlere uymalı, aşımızı olmalıyız. Allah korusun, ama eğer böyle giderse eski günlere dönecekmişiz gibi bir izlenime sahibiz' dedi   Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzman. Dr. Serhat Korkmaz, gazeteniz Kocatepe'nin 57. kuruluş yıldönümün kutladı. Kocatepe [&hellip]

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, Afyonkarahisar’da Kovid-19 küresel salgınıyla
mücadele durumuna yönelik soruları cevaplandırdı. Dr. Korkmaz, “Salgın bitmedi, tedbirlere uymalı, aşımızı
olmalıyız. Allah korusun, ama eğer böyle giderse eski günlere dönecekmişiz gibi bir izlenime sahibiz” dedi

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzman. Dr. Serhat Korkmaz, gazeteniz Kocatepe’nin 57. kuruluş yıldönümün kutladı. Kocatepe Gazetesi mensuplarıyla gazetede biraraya gelen Korkmaz, Kocatepe Gazetesi sahibi Sezer Küçükkurt’un sorularını cevaplandırdı. Ziyarette; Kocatepe Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Burak Aydın ve Muhabir Burcu Aydında hazır bulundu.
“YENİ NORMALDE HASTALIĞIN VARLIĞI UNUTULDU”
Sezer Küçükkurt’un “Pandemi bitti mi? Çok gevşedik, konserler, toplu organizasyonlar başladı. Okullar haftaya Pazartesi günü açılacak. Herkes maskeleri ve diğer tedbirleri bıraktı. Durumumuz nedir efendim?” sorusuna cevap veren İl Sağlık Müdürü Serhat Korkmaz, “Maalesef Kovid-19 pandemisi bitmiyor. Bitecekmiş gibi de görünmüyor. Bunun tek sebebide maalesef bizleriz. Normalleşme ile birlikte insanlarımız hastalığın varlığını unuttular. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına artık çoğu yerde riayet edilmiyor ve biz buna çok üzülüyoruz. Vatandaşlarımızda üzülüyor. Çok üzülerek ifade ediyorum ki can kayıplarımızda artarak devam ediyor. Bunları hepimiz sahada görüyoruz. Ülkemizde Kovid-19’a bağlı günlük 250’yi bulan vefatlar var. Oysa bu çok basit önlemlerle olmayacak vefatlardı.” dedi.
“KİŞİSEL HATALAR HASTALIK YAYILIMINI SÜRDÜRÜYOR”
Tedbirsiz ve dikkatsiz kişilerin anne-babalar başta olmak üzere aile fertlerine Kovid-19 virüsünü bulaştırdığını söyleyen Korkmaz, “Bulaşlar sonucu vefat sayımız her geçen gün artıyor. Kendi üzüntüleri ayrı bizlerin yani sağlık çalışanlarının üzüntüleri ayrı oluyor. Bunun yanı sıra toplumda yarattıkları algıda çok kötü oluyor. Sağlık personelimiz canla başla çalışıyor. Ne yaparsak yapalım kişisel hatalar yüzünden bu olay devam etmektedir.” diye konuştu.
“AŞININ YAN ETKİSİ YOK, HASTALIĞIN DOĞASI HAFİFÇE YANSIYOR”
Kovid-19 küresel salgınıyla mücadelenin başlıca aktörü olan aşıya karşı olanlarla ilgili soruları da yanıtlayan Korkmaz, “Dünyada şu anda uygulanan Kovid-19 aşı miktarı bir milyar dozu geçti. Tabii ki her aşı gibi bu aşıda da ateş, halsizlik, üşüme, titreme gibi yan etkiler kısa süreli görülebilmektedir. Tüm aşıların doğasında hastalık benzeri bir tablo oluşturması gerekiyor. Aşının amacı hastalığın bir çeşit demosunuya da küçük provasını yaptırmaktır. Hastalığı ufak şekilde atlatarak vücuta bu hastalığı tanıtıyor. Hafif ateş, halsizlik, kol ağrısını biz bunları yan etki olarak kabul etmiyoruz. Çünkü hastalık doğasında olan bir şey çok hafif düzeyde hissediliyor. Aşı sonrası hafif düzeyde geçici şikâyetler gerçekten hasta olunduğunda 20 kat belki daha fazla ıstırap çekilmesine neden olur. Aşılanmakla bunun bir provası vücutta yapılıyor.” şeklinde konuştu.
“YOĞUN BAKIMDA CİDDİ
DOLULUK ORANINA ULAŞILDI”
Afyonkarahisar’da yoğun bakımlarda, sağlık teşkilatında genel anlamda Kovid-19’la mücadele durumunu değerlendiren Korkmaz şunları kaydetti: “Filyasyon ekiplerimiz canla başla çalışıyor. Vaka sayısı arttıkça onların yorgunluklarıda artıyor. Hastanelerimizde test alma ünitelerimiz 7/24 kesintisiz tüm gün çalışıyor. Çalışanlarımız adeta deli gibi çalışıyorlar. Çünkü örnek sayımız çok arttı. Üçüncüsü biz şu anda tam kapasite Kovid-19 hastanesine geçmedik. Ama açtığımız yoğun bakımlarda ciddi birdoluluk oranı var. Biz sayı artırmadan gelen hasta sayısı ve talebe göre yavaş yavaş yoğun bakım sayılarını arttırıyoruz. Ama şu anda ciddi bir sayıya ulaştık. Vaka sayısı önceki dalgalarda ki gibi değil. Şu an için yeni bir dalgadan da söz etmiyoruz. Önceki dalgalarda ki vaka sayısına ulaşmasakta vaka sayılarının arttığı bir gerçektir. Bizde buna bağlı olarak Kovid-19 yatak sayısını arttırıyoruz. Allah korusun ama eğer böyle giderse eski günlere dönecekmişiz gibi bir izlenime sahibiz.”
“AŞILAMA VE AŞI TEDARİĞİNDE HİÇBİR SIKINTI YOK”
Aşılama çalışmalarını anlatan Dr. Korkmaz şöyle konuştu: “Sağlık Bakanımız Dr. Sayın Fahrettin Koca bir ay önce bir açıklama yapmıştı. Aşı tedariğindeciddi bir talep olduğu için yaklaşık 4 günlük geçici bir sıkıntımız olmuştu. Şu an için isteyen herkese aşı yapıyoruz. Hem hastanelerimizde, hem Aile Hekimliği Merkezlerimizde hemde Toplum Sağlığı Merkezlerimizde aşılamalar yapılıyor. İl merkezinde ve değişik noktalarda mobil aşılama ünitelerimizle ekiplerimiz hizmet veriyor. Muhtarlarımızın oluşturduğu randevularla ekiplerimiz yerine zevkle giderek aşılamaları yapmaktadır. Yani şu anda aşı yapma ve aşı tedariğinde hiçbir sıkıntımız yoktur. Hem Sınovac hem de Bıontech aşı çeşitlerinin temininde çok rahatız.”
“LÜTFEN GÖNÜL SELAMINI TERCİH EDELİM”
“Şu anda insanlarımız çok büyük bir rahatlık içerisindeler. Biz bundan çok çekiniyoruz.” diyen Korkmaz şunları söyledi: “Aşı oldum Kovid-19 olmayacağım diye bir şey yoktur. Aşı olduktan sonra hastalığı çok hafif hatta belki çok farkına varmadan atlatırsınız. Ama bu arada hastalığı bulaştırma ihtimaliniz vardır. Sevdiklerinize özellikle yaşlılara, şeker, tansiyon hastaları olan kişilere yaklaşırken bunu unutmamak lazımdır. Eğer aşınız varsa siz bu hastalığı fark etmeden ayakta atlatabilirsiniz. Basit bir nezle, grip sanabilirsiniz. Özellikle yaşlılarımıza ve hastalarımıza yaklaşırken dikkat etmek gerekiyor. Hamilelerimizin kendisini özellikle koruması lazım, hastalıktan ve kalabalık yerlerden çekilmesi gerekiyor. Virüsteki son delta varyantıyla birlikte hamilelerin hastalığı daha ağır atlatır olduğunu görüyoruz. Çocuklarımıza maske takmak zorunda olduklarını anlatmamız lazım. Ama onlar çocuk, takip edilmek zorundalar. Herhangi bir ateş durumu, halsizlik, Kovid-19’a dair bir bulgu varsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalarını istiyoruz. Maske, mesafe ve hijyen zorunluluğunu tekrarlıyor, biz herhangi bir fiziksel teması kabul etmiyoruz. Kovid selamı adı altında yumruk şeklinde elleri tokuşturma, tokalaşma, sarılma dahil her türlü teması terk ederek eli göğse koyarak gönül selamı dışında her türlü fiziksel temastan kaçınılmalıdır. Bu işin şakası yok. Bitmedi, bitmeyecek gibi görünüyor. Bakan bey bu iş bitti diyene kadar selamımızı gönülden verelim.”
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Bakmadan Geçme