Boyalı Külliyesi ilgi bekliyor
Anadolu'daki eşsiz Selçuklu yapılarından birisi olarak bilinen Boyalı Külliyesi bakımsızlığın kucağına düşmüş durumda   Afyonkarahisar'dan Sinanpaşa İlçesi'ne giden yol üstünde yer alan tarihi Boyalı Külliyesi’nin içerisinde bulunduğu ilgisizlik tepkilere neden oluyor. İki türbe ile bir hankah ve zâviyeden meydana gelen Külliye’nin yapılış tarihi ve bânisi hakkında kesin bilgi bulunmuyor. XVII. yüzyılda buradan geçen Evliya Çelebi [&hellip]
Anadolu’daki eşsiz Selçuklu yapılarından birisi olarak bilinen Boyalı Külliyesi bakımsızlığın kucağına düşmüş durumda
Afyonkarahisar’dan Sinanpaşa İlçesi’ne giden yol üstünde yer alan tarihi Boyalı Külliyesi’nin içerisinde bulunduğu ilgisizlik tepkilere neden oluyor.
İki türbe ile bir hankah ve zâviyeden meydana gelen Külliye’nin yapılış tarihi ve bânisi hakkında kesin bilgi bulunmuyor. XVII. yüzyılda buradan geçen Evliya Çelebi “Karye-i Boyalu” dediği bu yere de uğramış. Onun verdiği bilgiden anlaşıldığına göre Alidağı eteğinde kurulmuş 100 hâneli bir müslüman köyü olan Boyalıköy Osman Paşazâde’nin zeâmetidir. Buradaki külliye, güzel bir bahçe ortasında kurulmuş bir tekke veya hankahtır. Merkezini, içinde Seyyid Kureyşî’nin yattığı kümbet-türbe teşkil eder. Boyalıköy Külliyesi Osmanlı devrinde bir ziyaretgâhtır ve XVII. yüzyıl içlerinde bu tekkenin hizmetini Bektaşî dervişleri görmektedir. Seyahatnâme’nin bazı yazma nüshalarında velînin adı Kureyşî olarak kaydedilmiştir.
Kümbet-türbe Seyyid Kureyşî’nin kabrine tahsis edilerek esas bina buradan gelip geçenlerin, ziyarete gelenlerin ve aynı zamanda türbeye bakanların barınmaları için yani hankah olarak yapılmıştır. Sonraları, burası bir Bektaşî tekkesi halini almış, halk arasında Boyalı Sultan Tekkesi olarak da tanınmıştır. Halbuki Evliya Çelebi Boyalı adının, Uşak halılarının ipliklerinin boyanmasında kullanılan bir kırmızı boyanın ham maddesinin bu köyden çıkarıldığı için verildiğini bildirir.
Yıllar boyu harap kaldıktan sonra 2000’li yıllarda yeniden ihya edilen Boyalı Külliyesi bu günlerde yeniden ilgisizliğin kucağına düşmüş durumda. Büyük emekler ve masraflarla yeniden ihya edilen Boyalı’daki Kureyş Baba Külliyesi’nin elektrik tesisatlarının söküldüğünü, açıktaki kabloların tehlike oluşturduğunu belirten vatandaşlar, kısa süre içerisinde tarihi yapılardaki ilgisizlik izlerinin ortadan kaldırılmasını bekliyorlar. >> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi