Boyalı Köyü’nde Kureyş Baba – Kocatepe Gazetesi
Sinanpaşa’ya bağlı Boyalı Köyü’nde Kureyş Baba’yı Anma Etkinlikleri’nin ikincisi düzenlendi. Etkinliklerde konuşan CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş ile MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, tarihi değerlere sahip çıkılması gerektiğini söyledi Sinanpaşa ilçesine bağlı Boyalı Köyü’nde 2’nci Kureyş Baba’yı Anma Etkinlikleri düzenlendi. Etkinliklere Boyalı Köyü’nde yaşayanların yanı sıra Boyalı Köyü’nden olup köy dışında ikamet edenler, siyasi parti [&hellip]
Sinanpaşa’ya bağlı Boyalı Köyü’nde Kureyş Baba’yı Anma Etkinlikleri’nin ikincisi düzenlendi. Etkinliklerde konuşan CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş ile MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, tarihi değerlere sahip çıkılması gerektiğini söyledi
Sinanpaşa ilçesine bağlı Boyalı Köyü’nde 2’nci Kureyş Baba’yı Anma Etkinlikleri düzenlendi. Etkinliklere Boyalı Köyü’nde yaşayanların yanı sıra Boyalı Köyü’nden olup köy dışında ikamet edenler, siyasi parti temsilcileri, sendika üyeleri ile muhtarlar da katıldı.
Kureyş Baba’yı Anma Etkinlikleri sema gösterisiyle başladı. Beyaz ve kırmızı semazen kıyafeti giyen semazenler, etkinliği izleyenleri adeta büyüledi. Büyük alkış alan semazen gösterisinin ardından konuşan Boyalı Köyü Muhtarı İbrahim Aksoy, etkinliklerin bundan sonra da devam etmesini dileyerek tüm misafirlere teşekkür etti.
Afyon önemli eserlere sahip
Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş ise “Biz giderek geçmişimizi kaybediyoruz. Kültürel eserlerimizin yok olmasına göz yumuyoruz. Geçmiş değerlerimizin günışığına çıkarılması çabalarını biraz öteliyoruz. Ama Kureyş Baba’nın böyle güzel bir mekanda anılmış olması beni çok mutlu etti. Afyon gerçekten tarihin çok önemli eserlerine sahip, tarihte önemli kişiler yetiştirmiş ve bu değerlerin yaşadığı bir kent olmuş. Ama ne yazık ki bugün biz bunları etraflıca araştıramamışız. Umarım bu tür etkinlikler bizi uyandırır ve Afyon tarihini, tarihi kişilikleri de göz önüne getirir, onlarla ilgili bilgi ve belgeleri toplarız ve onlardan feyz alırız” dedi.
1000 yıllık kardeşlik vurgusu
Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili KemalettinYılmaz ise “Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması hususunda Kureyş Baba gibi çok gayretlei insanlarımızın faaliyetleri neticesinde olmuştur. Keriyş Baba gibi nicelerinin Anadolu topraklarına gelmesi neticesinde Anadolu toprakları Türklük ve İslam’la buluşmuştur. Her zamankinden daha fazla, birliğe, beraberliğe, saygıya ve hoşgörüye ihtiyacımız olduğıu bugünlerde Kureyş Baba gibi alperenlerin birleştirici, bütünleştirici özelliklerine sahip bir değer, bizi burada topladı. 1000 yıllık kardeşliğimizin yaşatılması adına hepimize çok ciddi görevler düşüyor” diye konuştu.
CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş ile MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, önce külliye içindeki türbeye çıkarak dua etti, daha sonra da külliyenin diğer binasını gezdi.
Boyalı Külliyesi’nin tarihçesi
Külliyenin bulunduğu köy ve yapıları hakkında en erken tarihli kaynak Evliya Çelebi’nin (1611-1682) Seyehatnamesi olarak göze çarpıyor. Bu eserde konu ile ilgili olarak şöyle deniliyor:
“Ali Dağı eteğinde 100 evli Müslüman köyüdür. Osman Paşazadenin zeametidir. Burada Hazreti Peygamber’in alemdarı Kurtebi (Kureyşi) gömülüdür. Burada bir nevi kırmızı kül hasıl olur. Uşak halılarının boyası bundandır.”
Seyahatnamede geçen bu bilgide köyün nüfusunun günümüzdeki gibi az olduğu. Hz.Peygamber’in alemdarı diye bahsedilen Kurtebi veya Kureysı adlı kişinin külliyenin mezar yapılarından birinde gömülü olduğu, ayrıca bu bölgede bulunan kırmızı külün Uşak halılarının boyanması için kullanıldığı anlaşılıyor.
Topkapı Sarayı Müzesi Kitaplığı. Bağdat ve Revan Köşk’lerindeki nüshalarında Boyalıköy Külliyesi ile ilgili olarak Zuhuri Danışman tarafından Türkçeleştirilen Seyahatname’de ise Boyalı Köyü, “Hanikahın güzel bir bahçe içinde yer aldığı, Seyyid Kureyşi’nin külliyenin içten kubbeli dıştan piramidal külahlı olan kümbette gömülü olduğu ve bu yüzyılda hanikahın Bektaşi fukaralarına ait olduğu” yazılıyor.
Kayıtlara göre Süleyman Gönçer, Afyon Müzesi Eski Eserler Defterine müze müdürü iken, 18 Ocak 1941 tarih ve 54 no’lu tescil notunda “Bu kümbetin banisinin Kureyş Bin İlyas Bin Ayaş olduğunu yazdı. (Kocatepe)