• Haberler
  • Genel
  • “Boş kalan yatırımları gaz kullanıcıları finanse ediyor”

“Boş kalan yatırımları gaz kullanıcıları finanse ediyor”

AKSA Afyonkarahisar Dağıtım A.Ş. Müdürü Murat Ceran, 8 yıl önce başlayan doğalgaz hizmetinde sözleşme gereği tarife belirlemesinin EPDK tarafından yapıldığını belirtti. Ceran, kapısı önüne kadar gelen doğalgaz hizmetinden yararlanmayanlar sonucu boş kalan yatırımları gaz kullanıcılarının finanse eder konuma geldiğini söyledi AKSA Afyonkarahisar Dağıtım A.Ş. Müdürü Murat Ceran, yatırım durumu, doğalgaz birim fiyatına yapılan zam hakkında merak [&hellip]

"Boş kalan yatırımları gaz kullanıcıları finanse ediyor"

AKSA Afyonkarahisar Dağıtım A.Ş. Müdürü Murat Ceran, 8 yıl önce başlayan doğalgaz hizmetinde sözleşme gereği tarife belirlemesinin EPDK tarafından yapıldığını belirtti. Ceran, kapısı önüne kadar gelen doğalgaz hizmetinden yararlanmayanlar sonucu boş kalan yatırımları gaz kullanıcılarının finanse eder konuma geldiğini söyledi

AKSA Afyonkarahisar Dağıtım A.Ş. Müdürü Murat Ceran, yatırım durumu, doğalgaz birim fiyatına yapılan zam hakkında merak edilen soruları cevaplandırdı.
BÜTÇELER MART
SONU ONAYDAN ÇIKACAK
Murat Ceran, Afyon Gaz A.Ş. olarak iki ayrı bütçe yaptıklarını birinin yoğun yatırımlı bir bütçe diğerinin ise fazla yoğun olmayan bir bütçe olmak üzere iki ayrı bütçe hazırladıklarını kaydetti. Büyük ihtimalle bütçelerin Mart ayı sonunda onaydan çıkacağını, genelde ikinci bütçe üzerine ağırlık vereceklerini söyleyen Ceran; “Burada tabii hem yarım kalan bölgeler M. Fevzi Çakmak mahallesi gibi hem de hiç doğalgaz gelmemiş bölgelere ağırlık vereceğiz. Örneğin Hamidiye mahallesi. Emniyet Müdürlüğünün arka tarafları. Oralarda şu anda doğalgaz yok. Oralarda bu yıl çalışma yapmayı planlıyoruz. Birde Osmangazi mahallesinde yarım kalan yerler var. Tabii hepsini aynı anda bir senede bitirebilmek mümkün değil. İl merkezinde ilave yapabileceğimiz bir kaç tane yerimiz var.” dedi.
7 MİLYONLUK YATIRIMIN
ONAYI BEKLENİYOR
Bolvadin, Çay ve Dinar ilçelerinde yatırımlar olacağını, bütçe onayından sonra net biçimde yatırım durumlarını paylaşacaklarını söyleyen Murat Ceran, genel müdürlüğe taslak olarak sundukları yoğunluğu az olarak tanımladığı 2015 yılı için 7 milyon liralık bir yatırım ön gördüklerini kaydetti. Ceran; “Bütçemizin onaylanmasıdan sonra inşallah o 7 milyon liralık yatırımı yapacağız. Şu anda yönetim değerledirme yapıyor. Bütçe çalışmaları merkezimizde tüm bölgeler için gerçekleştiriliyor. Hızlı bir şekilde yüklenicimizi de getirerek yatırımlarımıza başlayacağız.” diye konuştu.
TARİFEYİ EPDK BELİRLEDİ
AKSA Doğalgaz Müdürü Murat Ceran, 2006 Yılında Afyon doğalgaz ihalesi yapıldığını aradan geçen 8 yıl boyunca lisansta şirketin aldığı bedelin sıfır birim hizmet amortisman bedeli ile işletmesi olduğunun altını çizdi. Sekiz yıl boyunca BOTAŞ’tan alınan fiyatla Afyonlulara gaz satıldığını vurgulayan Ceran; “BOTAŞ’tan alınan fiyat üzerine bir kuruş dahi kar konulmadan doğalgaz Afyonlulara satıldı. 2007 Yılından beri 2015 yılı Ocak ayına kadar Afyonlular Türkiye’nin en ucuz doğalgazı kullanan ili olma özelliğine sahiptir. Ancak ihalede de belirtildiği gibi 8. yılın sonunda EPDK şirketlerin tarifelerini belirler ve hesaplar diye bir hüküm bulunmaktadır. Dolayısıyla EPDK’da 29 Ocak 2015 tarihinde kurul kararı ile bizim şirketimizin Afyonkarahisar’ın tarifesini 1 Şubat tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde belirledi. Abonelerimizin faturalarda artış olarak tanımladığı olay budur. Bu durum Şubat ayı faturalarında hissedilmiştir.” şeklinde konuştu.
doğalgaz EKONOMİK
ÖZELLİĞİNİ KORUYOR
Yurt genelinde olduğu gibi Afyon’da da son 4 yılın en şiddetli kış mevsiminin yaşandığını belirten Murat Ceran, şehirde hava sıcaklığının sıfırın altında 18’i gördüğü günler yaşandığını, doğalgaz kullanıcıları hiçbir kesinti ve Aksaklık yaşamadan ısındıklarını söyledi. Doğalgaz abonesi olarak evindeki duruma baktığını aktaran Ceran; “Bende doğalgaz abonesi olarak kendi evime baktım. Bir yıllık süreçte üç oda bir salon olan evimde 5 kişilik bir aile olarak ısınma, banyo ve mutfak kullanımı da dahil olmak üzere toplam bin 300 lira doğalgaz faturası ödediğimi gördüm. Bu tarife ile oluşabilecek artışlarda yine bir hesaplama yapılsa diğer yakıtlara göre doğalgaz yine de ekonomiktir diyor ve bu iddiamızı savunuyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın doğalgaza zam yok diye bir açıklaması vardı. Gerçekten de bu zamana kadar BOTAŞ herhangi bir zam yapmadı. Lisansta belirli olan bir hüküm gereği EPDK’nın öngördüğü zammın hayata geçirilmesidir.” ifadelerini kullandı.
HİZMETİ KULLANMAYANLAR VAR
Ceran, fiyat tarifelerin belirlenmesinde ki temel etkenin Afyon’daki doğalgaz yatırımlarının geri dönüşümü şeklinde olduğunu kamuoyu ve yerel yöneticilerle paylaştıklarını belirtti. İl merkezinde sadece 17 bin tane konut önünde doğalgaz olmasına rağmen bu hizmeti almayanların olduğunu söyleyen Ceran; “Doğalgaz imkanı verilip de bundan yararlanmayanlardan dolayı Afyon’da tarifelerimiz yüksek çıktı diyebiliriz. Neden? EPDK’nın hesaplamasında yapılan yatırım miktarı, geri dönüşümü olan miktarla arasındaki farkı, yani cepten çıkan parayı satılan gaza böldüğünüzde ortalama bir tarife belirliyor. Dolayısıyla bizim bu boş kalan yatırımlarımızı şu anda gaz kullanan vatandaşlarımız finanse ediyor gibi görünüyor.” dedi.
MÇK’DA KARAR ALACAK
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın, 2015 yılında kapısı önünden doğalgaz geçen ve kullanmayan yerlere zorunluluk getirileceği yönünde açıklamalar yaptığını hatırlatan Ceran, bu durumun hava kirliliği ile mücadele içinde gerekli olduğunu belirtti. Ceran şöyle konuştu: “Şehirde hem doğalgaz hem de jeotermal enerji ile ısınma imkanı var. Bu açıdan aslında çok şanslıyız. Bir noktada hava kirliliği coğrafi yapılanmaya bağlanıyor. Ben şuna inanmıyorum. 8 Yıl önce AFJET bu kadar yaygın değildi. doğalgaz ise hiç yoktu. O zamanda Afyon çanak bir coğrafi yapıya sahipti. O zamanda aynı koşullar vardı. Biri bu dağları getirip birden bire dikmedi. O zaman bu kadar hava kirliliği yoktu. Tabii o zaman bu kadar yapılaşma da yoktu. İmar problemi de var. Ama şehrin belli noktalarında hava kirliliği yaşanıyor. Mahalli Çevre Kurulu (MÇK) kararları var. Konya ve Isparta illerinde de alınan kararlar var. 26 Şubat tarihinde de bir MÇK toplantısı var. Onda da bir taslak karar Belediye Başkanımızın dediği zorunluluk ve teşvikle alakalı alınacak. İnşallah hayırlı karar olur.”
ABONE ARTARSA 2016’DA
DÜŞÜK BEDEL ÖDENİR
“Doğalgaz yatırımlarının abone olarak geri dönüşümü doğalgaz tarifesinin daha da düşmesini sağlayacak.” diyen Murat Ceran, abone sayısı ne kadar artarsa ödenecek fatura bedelinin o kadar düşeceğini söyledi. Ceran şunları söyledi: “Tarifeler abone sayısı yüksekliği doğrultusunda daha düşük çıkacak. Afyon bu noktada bu zamana kadar şanssız. Gaz kullanan vatandaşlar şu an için gaz kullanmayan vatandaşlar için yapılan yatırımı finanse ediyor pozisyona düştü. Ama bu oranı arttırdığımızda 2016 yılı sonunda belirlenecek tarifede daha düşük bedel ödememiz sözkonusu olacak. İnşallah MÇK’nda da hayırlı kararlar alınır. Bizlerde katkı da bulunuruz diye düşünüyorum.”
HÜKÜM UYGULAMALARI
CİDDİYET KAZANACAK
Hangi tür enerji ve yakıt kullanılırsa kullanılsın doğru ve yeterli kullanıma özen göstermek gerektiğini kaydeden Murat Ceran, havanın ısıtılıp boşa sarf edilen her an, ödenilen paraların çöpe atıldığını, milli servetin hiçe sayıldığını vurguladı. Hiçbir enerji ve kaynağın sınırsız olmadığını kaydeden Ceran şöyle konuştu: “Kullandığımız yakıt ve enerjilerin kıymetini bilerek bilinçli kullanmaya mecburuz. Binaların ve konutların izalasyonu çok önemli. En büyük tasarruf izalasyonla sağlanıyor. Zannederim 2017 yılında binalar için Enerji Performanıs Yönetmeliği geçerli olacak. Denetim sıkılığı 2017 yılında daha da çok artacak. Tüm binaların enerji kimlik kartının olması gerekiyor. Bu kartın alınabilmesi için enerji performansının alınması gerekiyor. Hatta konut alım satımlarında dahi enerji kimlik kartı olmayan konutların satışının yapılamaması gibi durum sözkonusu olacak. Zaten var olan bu hükümler daha ciddi şekilde ele alınacak. Vatandaşlarımız bu konuda bilinçlendirilirse daha hızlı bir yol alınır diye düşünüyorum.”
İZALASYON KULLANIM BİLİNCİ ŞART
Fatura kabarıklığına neden olmama noktasında kullanım bilinci, başında ise izalasyona gereken önemi vermek gerektiğine değinen Murat Ceran, Afyon’un hala doğalgazı en ucuz kullanan il konumunda olduğunu kaydetti. Yeni tarife ile birlikte bunu sıkça ifade ettiğini belirten Ceran sözlerine şöyle devam etti: “Teşvik ve bilhassa kontrol noktasında yerel yönetimlerimiz ve Çevre Müdürlüğü birimleri bu konuya hassas davranmalı. Hem vatandaşlarımızın ekonomileri hem de şehrimizin sıhhati açısından daha çok önem verilmesi gerektiğini söylüyoruz.” >> Burcu AYDIN’ın haberi

Bakmadan Geçme