Borusan’ın Sahibi kim? ve Ne Üretiyor?

Çok sayıda sektörde ve 12 farklı ülkede faaliyet gösteren Borusan’ın sahibi kim? ve ne üretiyor?

Türkiye’de ağırlıklı olarak BMW marka otomobillerin distribütörü olmasıyla tanınan Borusan Holding, esasen birçok başka sektörde faaliyetleri olan, son derece köklü ve önemli bir kuruluş. Peki Çok sayıda sektörde ve 12 farklı ülkede faaliyet gösteren Borusan’ın sahibi kim? ve ne üretiyor? Ayrıca hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören Borusan bulunduğu sektörler neler, kaç kişi çalışıyor?

Haber

BORUSAN’IN SAHİBİ KİM? VE NE ÜRETİYOR?

Borusan, Asım Kocabıyık tarafından resmi olarak Borusan Holding adıyla 1972’de kurulmuştur. Sürecin öncesinde 2012’de hayata gözlerini yuman Kocabıyık, 1958’de Borusan Boru Sanayi AŞ’yi kurdu, ilk girişimlerinden biri olan Kerim Çelik 1960’da faaliyetlerine başladı. Borusan Boru, kuruluşunun 10. yılında Halkalı’da 1968’de açılan 58 bin metrekarelik fabrikası ile dikkat çekti. 1969 yılına gelindiğinde başarılı şirketin ilk yurt dışı ihracatı, 100 bin Amerikan Doları ile Suriye’ye gerçekleşti. Bu arada farklı Borusan şirketleri de açılmaktaydı, şirket büyüyordu. 1972’de tüm Borusan şirketleri aynı çatı altında toplantı ve Borusan Holding’in temeli de atıldı. Supsan, Borusan Yatırım, 1984’te kurulan Borusan Otomotiv öne çıkacaktı. Borusan’ın sahibi kim? ve ne üretiyor? Sorusuna dair en önemli konulardan biri sanayi üretimi olmakla birlikte Borusan Otomotiv’in yeri ayrı. BMW’nin Türkiye distribütörlüğünü o tarihten bu yana devam ettiren Borusan Otomotiv, aynı zamanda MINI, Land Rover ve lüks sınıfındaki Jaguar Cars gibi markaların da Türkiye distribütörü durumundadır. Borusan Otomotiv’in birçok noktada geniş merkezleri bulunmaktadır.

KÜLTÜR-SANAT ALANINDA DA KENDİNİ GÖSTERDİ

Borusan, 1990’lı yıllarda kültür-sanat faaliyetlerine önem vermeye başladı. Asım Kocabıyık ve ailesinin kurduğu Asım Kocabıyık Kültür ve Eğitim Vakfı, daha sonra Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’na dönüştürülen Borusan Oda Orkestrası öne çıkanlar arasındaydı.

1996’da Borusan Yatırım hisseleri halka arz oldu ve İMKB’de işlem görmeye başladı. Borusan’ın sahibi kim? ve ne üretiyor? Sorusuna dair en önemli yanıtlardan biri şüphesiz çelik boru. Türkiye’de enerji sektörüne yönelik yatırımları ile gücüne kattı. 2012’de Gemlik’te 250 bin ton kapasiteli bir tesisin yanı sıra 2014’te ABD-Houston’da 300 bin ton kapasiteli bir çelik tesisi kurularak açılışı gerçekleşti.

Dünyanın önde gelen çelik boru üreticilerinden Borusan Boru, Bursa Gemlik yerleşkesinde toplam 3 tesis ile üretim gerçekleştiriyor. Global pazarların yerel oyuncusu olma stratejisinin bir sonucu olarak Gemlik’te 2011 yılından bu yana büyük çaplı hat borularının üretimini yaptığı tesisinde bir dönüşüm süreci başlatıyor.

18.12.2023 tarihinde yapılan KAP açıklamasında Gemlik Tesisleri’nde sadece altyapı ve proje iş kolu kapsamında yer alan büyük çaplı boruların üretiminde kullanılan makine, ekipman ve ilgili makine, ekipmanın bulunduğu arazi ve binaların satılmasının değerlendirilmesi ile ilgili olduğu kaydediliyor.

Asım Kocabıyık tarafından kurulan ve 57 yıl yönetilen holding, günümüzde oğlu Ahmet Kocabıyık, 2001’de yönetim kurulu başkanı olarak görevi devraldı. Borusan Holding Grup CEO’su ise 2020’de atanan Erkan Kafadar’dır.

Borusan Holding, günümüzde faaliyetlerini İstanbul- Rumelihisarı’ndaki 9 katlı Yusuf Ziya Paşa Köşkü’nde (Perili Köşk olarak da bilinir) sürdürmektedir.

BORUSAN HOLDİNG FAALİYET ALANLARI NELERDİR?

Çelik

  • Borusan Mannesmann
  • Borusan Mannesmann Boru Yatırım Holdingleri
  • Borçelik
  • Kerim Çelik
  • Borusan Mühendislik
  • İstikbal Ticaret

Distribütörlük

  • Borusan Otomotiv
  • Borusan Makina ve Güç Sistemleri
  • Supsan

Enerji

  • Borusan EnBW Enerji

Lojistik

  • Borusan Lojistik
  • Bukoli
  • eTA

Bakmadan Geçme