Borsa'da Vergi Ne Kadar?
Son yıllarda artan bir ilgi ile karşılanan Borsa'da vergi ne kadar, işlemler için ne kadar ödeme yapılıyor? İşte en güncel yanıtlar…
Borsa, uzun yıllar süren düşük ilginin ardından son yıllarda Türkiye’de, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi öne çıkan yatırım araçlarından biri halini aldı. Mobil penetrasyon oranı yani akıllı telefon kullanıcılarının sayısındaki artış, internet kullanımının yaygınlaşması ve borsa odağındaki işlemlerin kolay hale gelmesi gibi etmenlerin gelişimin dikkat çeken parametreleri olduğu da dikkatlerden kaçmıyor. Evraklar ve çeşitli ara işlemlerle ulaşılabilen borsa, günümüzde akıllı telefon ve mobil internet bağlantısı ile daha pratik. Bu değişen ve gelişen koşulların borsaya katılımı çokyönlü bir şekilde artırdığına şüphe yok. Elbette yatırım getirileri hakkındaki paylaşımda olan bilgilerin artması ve vatandaşların enflasyonist ortamda paralarının değerini koruma esaslı çabaları da bunda etkili oldu. En nihayetinde borsa artık vazgeçilmez yatırım araçlarından, peki her şey burada tek taraflı seyirde mi, örneğin vergilendirme mekanizması yok mu? Borsa’da vergi ne kadar, işlemler için ne kadar ödeme yapılıyor? İşte merak edilen bu soruların yanıtları.
Borsa’da vergi ne kadar?
Borsa İstanbul’daki hisse senedi işlemlerinde vergilendirme stopaj yoluyla, işlem anında gerçekleşiyor. “Geçici 67.madde” kapsamında düzenlenen vergilendirmede aracı kurum, yatırımınızdan bir vergi kesintisi yapıyor ve beyan ediyor. Ekonomi teriminde ‘dolaylı vergi’ şeklinde ifade edilen bu süreç, genel itibarıyla aracı kurumların yatırımcılardan vergiyi anlık olarak tahsil etmesi yoluyla yapılıyor. İşlemler beyana tabi olmadığı gibi stopajın nihai vergi olduğu da unutulmamalı. Dolayısıyla alım-satım kazançları için yatırımcının herhangi bir ödeme yapmasına gerek olmuyor. Peki Borsa İstanbul’da hangi işlemler için ne oranda vergi kesintisi yapılıyor?
Borsa İstanbul’da vergi kesintisi yapılıyor mu, stopaj ayrıntıları neler?
Yapılan pay senedi işlemlerinde kaynağında vergi kesintisi oluyor. Alım-satım kazançları sırasında bu vergilendirme nihai özellik taşıyor. Ayrıca dolaylı vergilendirme oranları değişkenlik gösteriyor. Bu kapsamda Borsa İstanbul hisse senedi stopaj oranları yüzde 0-10 arasında değişiyor. Tekrar vurgulamak gerekirse aracı kurumlar, yatırımcılardan vergiyi anlık olarak tahsil ediyor.
Aşağıda sıraladığımız 2 madde haricinde stopaj oranı 0% olarak belirlenmiştir.
- Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları (MKYO) pay senetleri alım satım kazançları 10% oranında stopaja tabidir.
- Devamlı olarak fon toplam değerinin en az 80%’i, MKYO hisse senedi hariç olmak üzere BIST’te işlem gören hisse senetlerinden oluşan borsa yatırım fonlarından sağlanan kazançlar 0% oranında, bunların dışında kalan borsa yatırım fonları ise 10% oranında stopaja tabidir.
Detay bir bilgi; temettü gelirlerinin stopaja ek olarak yıllık gelir vergisi beyanına tabi olduğunu belirtelim. Temettü, bir işletmenin elde ettiği dönemlik kârdan miktarından nakit ya da hisse senedi olarak şirket ortaklarına pay vermesidir.
Bu açıklamaların tamamı “tam mükellef gerçek kişiler” içindir.