- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Borsa Emir Tipi Ne Demek?
Borsa Emir Tipi Ne Demek?
Büyük veya küçük bütçesi olan birçok insan için artık borsa bir yatırım aracı oldu. Borsa ile yeni tanışanların ise öğrenmesi gereken daha bir çok konu varken bunların arasında emir tipleri de gelmekte. Özellikle yeni başlayan yatırımcılar internet ortamında “Borsa Emir Tipi Ne Demek?” sorusunun cevabını arıyor.
Ekonomik anlamda biraz daha rahat bir şekilde yaşam sürdürmeyi düşünen küçük yatırımcının da dahil olması ile borsa son zamanlarda oldukça popüler günlerini yaşıyor. Diğer taraftan halka arzlarla borsa ile yeni tanışanların da bu yatırım aracı ile ilgili bilmesi gereken birçok konu yer alıyor. Bunların arasında internet ortamında araştırılan konulardan birisi de “Borsa Emir Tipi Ne Demek?” sorusu yer alıyor. Bizde sizler için bu sorunun cevabını araştırıp derlemeye çalıştık.
BORSA EMİR TİPİ NE DEMEK?
Birikimlerini borsada değerlendirmek isteyen yatırımcıların her şeyden önce emir tiplerini öğrenmesi gerekiyor. Çünkü borsada işlemlerin tamamı emirler üzerinden yürümekte. Borsada bir payı almak yada satmak için verilen direktiflerin tümüne emir denir. Bu direktif yada diğer bir deyişle emirler işlemin türü, büyüklüğü, fiyatı ve geçerlilik süresi ile ilgili bilgileri barındırır. Borsadaki paylar için verdiğiniz emirler, ilgili aracı kurum tarafından piyasaya iletilir. Emir tipleri ise şu şekilde sıralanmakta; Piyasa Emri, Limit Emir, Stop Emir, Stop Limit Emir ve Takip Eden Emir.
PİYASA EMRİ NEDİR?
Piyasada mevcut olan anlık fiyat üzerinden alım-satım yapmak isteyenler bu emir tipini kullanmayı tercih ediyor. Bu sayede yatırımcılar daha hızlı işlem yapabilir ama aldıkları fiyatın ise iyi olduğu söylenemeyebilir. Piyasa emrinde işlem sadece miktar girilerek fiyat belirlemeden yapılır. Bu emir tipinde fiyat, anlık olarak piyasadaki fiyattır.
LİMİT EMİR NEDİR?
Limit emir ise piyasa emrinin aksine daha iyi bir fiyatı önceliğine alır. Hızlı olmasını çok önemsemeyen yatırımcılar burada daha iyi bir fiyatla işlem yapmayı hedefler. İşlemler sadece belirlenen fiyat üzerinden yapılır. Yatırımcı hisse senedini alırken ulaşmasını bekledikleri en düşük fiyattan emrini verir ve işlemin gerçekleşmesini bekler. Diğer taraftan satışını yapmak istedikleri hisse senedinde de ulaşmasını bekledikleri en yüksek fiyattan emir verdikten sonra hissenin değerinin o fiyata gelip satış işleminin gerçekleşmesini beklerler.
STOP EMİR NEDİR?
Stop emri tercih edenler, önceliklerine hızı alırken, fiyat tercihini ikinci planda tutar. Burada yatırımcılar, piyasa fiyatından emrin gerçekleşmesi için stop fiyat şartı koyar. Yani, hisse senedi fiyatının yatırımcı tarafından belirlenen seviyeye ulaşması veya bu seviyeyi geçme şartının gerçekleşmesi gerekir. Hissenin fiyatı stop fiyat seviyesine ulaştığında piyasa fiyatından alış veya satış emri aktif hale gelerek işlem gerçekleşir.
STOP LİMİT EMİR NEDİR?
Genel itibariyle bu emri tercih edenler istedikleri fiyattan fırsatı yakalamak isteyenlerdir. Genel itibariyle stop limit emri küçük bir farkla stop emre benzer. Bu emir tipinde, stop fiyat şartı gerçekleştiğinde alış veya satış emri piyasa fiyatından değil de sizin belirlediğiniz limit fiyattan geçerli olur. Örnek olarak bir hisse senedinin 15TL’ye yükselmesini, sonrasında 13 TL’ye düşmesini ve tekrar artmasını bekliyorsunuz. Böyle bir durumda stop emri 15 TL’ye limit emrini ise 13 TL’ye verirsiniz. Bunun sonucunda hisse senedini daha ucuza almış olursunuz.
TAKİP EDEN EMİR NEDİR?
Hisse senedinde yaşanan düşüşün bittiği yerden alım yapıp yükselişin bittiği yerden satış yapmak isteyenler bu emir tipini kullanmalıdır. İz süren emir olarak da adlandırılan bu emir tipi stop emre benzer. Ama stop seviyesi sabit bir değer değildir. Bu emir tipinde yatırımcı hisse senedinin ulaşacağı en yüksek fiyattan hissesini satmayı veya en düşük fiyattan almayı hedefler. Böylelikle hedef kazancı maksimuma çıkarmaktır.