Borçlulara büyük kolaylık – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Defterdar Vekili Murat Toy, dün öğleden sonra makamda düzenlediği basın toplantısında 27 Mayıs 2017 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren en son 7020 sayılı yapılandırma kanunu anlattı.MÜKELLEFEBÜYÜK KOLAYLIKDefterdar Vekili Murat Toy, 7020 sayılı kanunun 6736 sayılı kanuna göre yapılandırma talebinde bulunulmayan borçlar ile 1 Temmuz 2016- 31 Mart 2017 tarihleri arasında oluşan kesinleşmiş borçları kapsadığını ifade [&hellip]

Afyonkarahisar Defterdar Vekili Murat Toy, dün öğleden sonra makamda düzenlediği basın toplantısında 27 Mayıs 2017 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren en son 7020 sayılı yapılandırma kanunu anlattı.
MÜKELLEFE
BÜYÜK KOLAYLIK
Defterdar Vekili Murat Toy, 7020 sayılı kanunun 6736 sayılı kanuna göre yapılandırma talebinde bulunulmayan borçlar ile 1 Temmuz 2016- 31 Mart 2017 tarihleri arasında oluşan kesinleşmiş borçları kapsadığını ifade etti.
Defterdarlık kayıtlarına göre 7020 sayılı kanun kapsamına giren toplam borç tutarının 511 milyon lira olup 97.448 mükellefi ilgilendirdiğine değinen Toy; “1 Temmuz 2016-31 Mart 2017 tarihlerinde oluşan borç miktarı ise 125 milyon lira olup 61.495 mükellefi kapsamaktadır. 7020 sayılı yapılandırma kanunu 6736 sayılı kanun gibi mükelleflerimize büyük kolaylıklar sağlamakta olup, değişik sebeplerle müracaat edememiş veya sonradan oluşmuş borçları olan mükelleflerimizin bu kanundan yararlanmalarını istiyoruz” dedi.
VERGİ DAİRELERİ GECE
YARISINA KADAR AÇIK
7020 sayılı kanunun son müracaat süresinin 30 Haziran olduğunu vurgulayan Murat Toy, 6-9-12-18 taksitlerle veya peşin olarak avantajlı ödeme imkânları bulunduğunu belirtti. Defterdarlık olarak mükelleflerin 7020 sayılı kanundan azami derecede istifade edebilmeleri için 28-29-30 Haziran tarihlerinde vergi dairelerinin gece saat 24.00’e kadar açık olacağını bildiren Toy; “Bu kanuna göre ilk taksitin ödeme süresi ise 31 Temmuz 2017 Pazartesi günü bitimine kadardır. Bu kanuna göre süre uzatımı bulunmamaktadır” diye konuştu.
KAPSAM 31 MART VE ÖNCESİ
Bu kanun kapsamında Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların gecikme zamları ve faizlerinde Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) oranında güncelleme yapılacağını ifade eden Toy; “Vergi aslına bağlı cezaların tamamen silinmesi, vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yüzde 50’sinin silinecek. Yapılandırılan tutarların ikişer aylık dönemler halinde 36 aya varan sürelerde taksitle ödenmesi sağlanacak. Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca yüzde 50 indirim uygulanacak. Yapılandırılan borçların kredi kartı ile ödenmesi gibi çok önemli imkânlar getirilmiştir. Kanun kapsamında yapılandırılan borçlar kapsamına, 31 Mart 2017 tarihide dâhil olmak üzere önceki dönemlere ait, vergiler ve vergi cezaları dâhildir. Ancak 2017 yılı Temmuz ayında ödenmesi gereken gelir vergisi 2. taksiti ve 2017 yılı için tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi 2. taksiti dâhil değildir” şeklinde konuştu.
ÖDEME KAPSAMI GENİŞ
Gümrük vergileri, idari para cezaları, sosyal güvenlik primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, SGDP, isteğe bağlı sigorta primleri yapılandırmayı kapsıyor.  Askerlik Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu, Karayolu Taşıma Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu gibi kanunlar gereğince verilen idari para cezaları da bu kapsamda ödenebilecek. Ecrimisiller, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) alacakları, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) alacakları, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen öğrenim ve katkı kredisi alacakları, doğrudan gelir desteği ödemelerinden geri alınması gereken alacaklarda ödenebilecek. Mahkûm yiyecek bedelleri gibi alacaklardan vergi dairelerine takip için intikal etmiş olanlar yapılandırmadan yararlanabilecek.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme