• Haberler
  • Genel
  • Borçlanmadan yatırım yaptık, yollarda tarih yazdık

Borçlanmadan yatırım yaptık, yollarda tarih yazdık

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 2012 yılında gerçekleştirilen yol açma, sıcak asfalt, sathi kaplama asfalt, beton parke yol çalışmaları hakkında bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenledi. Çoban, asfalt şantiyesinin yolların yapımı konusunda kendilerine hız kattığını söyledi Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, yol çalışmalarında gelinen noktayı bir basın toplantısıyla anlattı. 2012 yılındaki kış mevsiminin sert geçtiğini [&hellip]

Borçlanmadan yatırım yaptık, yollarda tarih yazdık

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 2012 yılında gerçekleştirilen yol açma, sıcak asfalt, sathi kaplama asfalt, beton parke yol çalışmaları hakkında bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenledi. Çoban, asfalt şantiyesinin yolların yapımı konusunda kendilerine hız kattığını söyledi

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, yol çalışmalarında gelinen noktayı bir basın toplantısıyla anlattı. 2012 yılındaki kış mevsiminin sert geçtiğini belirten Çoban, mevsim şartlarının normale dönmesiyle gerekli çalışmaları yaptıklarını belirtti. Çoban, asfalt şantiyesi kurduklarını kaydederek, “En kaliteli yolları hedefliyorsak bu yollara kaliteli bir asfalt şantiyesiyle ulaşılır, en kaliteli ekipmanlarla başarılır. Bu nedenle öncelikli olarak maliyet hesapları yaparak ve değeri 50 bin lira dahi yapmayan eski asfalt plenti yerine OSB’ye yeni bir Asfalt Şantiyesi kurduk. Sadece şantiye kurmakla kalmadık, bu şantiyeye; kantar, kalite kontrol labarotuvarı, modern idare binası gibi üniteleri de kurduk. Bu iş için hiç borçlanmadan toplam 4 milyon 650 bin lira para harcadık. Yine eski model ve hurdaya ayrılması gereken finişer gibi ekipmanlar yerine yeni ekipmanlar aldık” dedi.
TSE PATENTLİ ASFALT
Türk Standartları Enstitüsü’nden de belge aldıklarını hatırlatan Çoban, “Bugün şunu rahatlıkla iddia edebiliriz: Türkiye’nin en iyilerinden bir asfalt tesisine ve ekipmanlarına sahibiz. İşte bu yüzden Türkiye’de ilk defa bir belediye ürettiği asfalta TSE belgesi aldı. O da Afyonkarahisar Belediyesi’dir. Şimdi size bir tablo eşliğinde bu kurduğumuz tesisle ne derece tasarruf ettiğimiz ve bize bırakılan tesisin ne derecede hantal, masraflı bir tesis olduğunu göstermek istiyorum” diye konuştu.
BİR ÇOK ARAÇ ALDI
Çoban, makine olarak da ekipmanı yenilediklerini belirterek “Bizim 2012 yılında yaptığımız sıcak asfalt geçmiş başkanlarımızın 5 yılda yaptıklarından daha fazladır. Yani bizim 1 yılımız onların 5 yılını geçmiştir. Bu hizmetimiz elbette öncelikli olarak çalışkan, işine bağlı belediye çalışanlarımızın katkılarıyla olmuştur. Ancak ileri görüşlü vizyonumuz, borçlanmadan kurduğumuz asfalt şantiyesi ve yeni ekipmanlar sayesinde kalitemiz ve hızımız artmıştır. Sadece 4 yıl içersinde Fen İşlerimiz için 12 kamyon , 2 asfalt finişeri, 1 vabıl, 2 silindir, 1 asfalt tamir aracı, 1 asfalt frezesi (asfalt kazıma), 1 dozer, 1 greyder, 1 yükleyici, 1 ekskavatör, 3 adet küçük yama silindiri gibi daha buraya yazamadığımız bir çok araç gereç ve ekipmanı yol yapmak amacıyla belediyemize kazandırdık. Şunu söylemeden geçemeyeceğim. Göreve başladığımızda belediyemizin asfalt şantiyesi ve finişerinin, silindirlerinin hiçbir işe yaramadığını ve hurda olduğunu özellikle bilmenizi isterim” dedi.
OLUMSUZLUK YAŞAMADIK
Çoban, özellikle 2010 yılından itibaren gerek asfalt yollarda, gerekse de beton parke yollarda önemli bir atılım içersine girdiklerini ifade ederek sözlerine başlayan Başkan Çoban, 2011-2012 kış mevsiminde, son yılların en soğuk ve şiddetli kışı olmasına rağmen, Afyonkarahisar Belediyesi’nin çalışma yaptığı ve bitirdiği 31 mahallede en ufak dahi bir olumsuzlukla karşılaşılmadığını ifade etti.
AFJET, 13 BİN KONUTA ULAŞTI
Çoban, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2009 yılında yaptığımız Marulcu Mahallesi, 2010 yılında yaptığımız Cumhuriyet Mahallesi, 2011 yılında yaptığımız Zafer, Sümer, İstiklal, Güvenenler, Örnekevler gibi mahallelerimizi ve yaptığımız tüm mahalleleri örnek olarak gösterebiliriz. Sıkıntı yaşanan diğer mahalleler, caddeler, bulvarlar bizim henüz çalışmaya başlamadığımız yerlerdi. Yani bize yüzde 90 oranında sathi kaplama asfalt olarak yapılıp teslim edilmiş sokak ve caddelerdi. Zamanında bizim yaptığımız gibi beton parke ve sıcak asfalt olarak yapılsa idi elbette ki bu sıkıntılar çekilmeyebilirdi. Ayrıca şunu da övünerek baştan beri söylüyorum. Geçmiş dönemlerde ne asbest-Pik içme suyu tesisatları yenilendi, ne Afjet yenilemesi ve ilavesi yapıldı, ne de doğalgaz çalışmaları yapıldı. Afjet’in birinci etabı yaklaşık 4 bin konutluk bir proje idi. Bu etap tamamen eskimişti. Büyük bir cesaretle ve özellikle İl Genel Meclis Başkanımız Salih Sel ve eski Valimiz Haluk İmga Bey’in de destekleriyle Afjet şebekesini yenileyerek abone sayısını 4 bin 500 konuttan 13 bin konut eşdeğeri sayıya çıkardık.Yine birçok mahallemize doğalgaz ve fiber optik gibi hizmetler geldi. Bazı mahallelerimizde ise TEDAŞ ile işbirliği yaparak elektrik hatlarının yer altına alınmasını sağladık. Bunları belirtmemizin sebebi yeraltı çalışmalarının bu dönemde nedenli arttığının bilinmesidir.”
ÖNCE ALTYAPI VE İNSAN SAĞLIĞI
Gösterişe değil, insan sağlığına önem verdiklerini vurgulayan Başkan Çoban; “Siyasi geleceğimiz pahasına, başkalarının yaptığı gibi sadece gösterişe yani üst yapıya değil, önce altyapı, önce insan sağlığı sonra en kaliteli yollar ve kaldırımlar dedik. Bunu da şimdiye kadar hep gösterdik. Geçmiş 4 yılımızda hiçbir şekilde gözükmeyen içme suyu şebeke değişikliği, yağmur suyu, kanalizasyon vs. gibi alt yapı hizmetleri için 15 milyon lirayı geçen para harcadık. İyilik yap denize at. Balık bilmez ise, yaratan bilir dedik. Bunu yapmayarak sadece yol ve kaldırım yapsa idik herhalde ilimizin tamamına yakınının yol ve kaldırımlarını bitirmiş olurduk. Ama inşallah en geç 2 yıl içersinde hiçbir hemşehrimizi toprak, çamurlu yoldan yürütmeyeceğiz. Belki içinizden ya da hemşehrilerimizden Afyon’da hala böyle yollar var mı, diye soran olabilir. 15 yıl önce yapılaşma başlayan Osmangazi, Orhangazi, Yeşilyurt ve Ertuğrulgazi mahallerimizin önemli bir bölümü 2012 yılında asfaltlandı. Hala azda olsa asfalt yolu olmayan mahallerimizin olduğunun da bilinmesini isteriz” dedi.
Asfalt şantiyesi ile birlikte önemli ölçüde kâra geçildiğinin altını çizen Çoban, “Bu duruma neden daha önce müdahale edilmedi? Neden bu tesis daha önce kurulmadı? Ben de bir belediye Başkanı olarak değil, ilimizin bir ferdi olarak bu soruyu soruyorum? Bu trilyonların hesabını kim verecek?” diye sordu.
“150 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA YOL YAPTIK”
2012 yılı içersinde sıcak asfalt, beton parke ve sathi kaplama asfalt çalışmalarını hakkında da bilgi veren Başkan Çoban, “Öncelikli olarak 2012 yılında sıcak asfalt, beton parke ve sathi kaplama olarak toplam genişliği 10mt. olmak kaydıyla 150 km. yol yaptığımızı belirtmek istiyorum. Bu şu demek Afyonkarahisar’dan Burdur’a kadar yol yaptık. Yine sıcak asfaltla ilgili tablolara baktığınızda bizim 2012 yılında serdiğimiz sıcak asfaltın 1999-2004, 2004-2009 yılları arasında serilen sıcak asfalttan daha fazla olduğunu göreceksiniz. Yani biz 2012 yılında bizden önceki başkanlarımız döneminde 5 yılda serilen sıcak asfalttan daha fazlasını 1 yılda yapmışız” ifadelerini kullandı.
“HALKIN PARASINI SOKAĞA ATANLAR NASIL
HESAP VERECEK”
2013 yılında da sıcak asfalt çalışmalarının devam edeceğini ifade eden Başkan Çoban, 5 yıl içerisinde 500 bin tonu geçmeyi planladıklarını söyledi.
Başkan Çoban konuşmasına şöyle devam etti: “2013 yılında da sıcak asfalt serme işlerimize devam ederek 5 yıl içersinde 500.000 tonu geçen sıcak asfalt serme işlemini gerçekleştireceğiz. Her faaliyetimizde olduğu gibi bu faaliyetimizde bir rekor olacak. Akla şu soru gelebilir. Acaba tablodaki rakamlar gerçeği yansıtıyor mu? Geçmiş dönemlere ait raporlar Başkanlarımızın, dönemlerindeki resmi faaliyet raporlarından alınmıştır. Bizim dönemimizde asfalt şantiyemizde ayrıca modern bir kantar da kurulduğu için zaten rakamların gerçekle bağdaşması daha inanılır ve kesin hale gelmiştir. Burada yine zamanında asfalt şantiyesine ve ekipmanlara yatırım yapılmamasının cezasını Afyonkarahisar halkının çektiğini görüyoruz. Yüzde 30’dan fazla asfalt üretiminde tasarruf yapılabileceği halde bunu yapmayanların ve Afyon halkının parasını sokağa atanların nasıl hesap vereceklerini merak ediyoruz. 2012 yılında satın aldığımız 2012 model Writtgen marka asfalt frezesi ( Asfalt kazıma) sayesinde yollarla ilgili kalitemiz ve hızımız arttığı gibi bu makineden çıkan yaklaşık 100 bin ton dolgu malzemesi eskiden olduğu gibi hafriyat alanlarına dökülmemiş olup, su, kanalizasyon kazılarında, beton parke yol ve kaldırımlarda dolgu malzemesi olarak kullanılmıştır. Böylelikle 1 yılda 700 bin lira tasarruf sağlanmıştır. Yani 550 bin liraya satın alınan bu makine kendisini 1 yılda amorti etmiştir.İkinci Dumlupınar Caddesi’nde belediye Yüntaş Fabrikalarında üretilen doğaltaş, renkli ve desenli beton parke, led ışıklı parkelerle deneme amaçlı yaptığımız düzenlemede büyük ölçüde Halkımızdan övgü almıştır. Bölgemizde ilk defa üretilen ve bu caddede kullanılan ürünlerimizi bu caddede kış boyunca deneyeceğiz.” (Kocatepe)

Çoban’dan Yılmaz’a 3’üncü çağrı

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz’a 3’üncü seslenerek “geçmiş dönemlerin hizmetlerinin mukayesesi” çağrısı yaptı

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz’a çağrıda bulundu. Çoban, “Olucak Mahallesi’nde yapmış olduğumuz alt ve üst yapıları göstermek üzere basın mensuplarımızı bu mahallemize davet etmiştik. Burada bir basın mensubumuz milletvekilimiz Kemalettin Yılmaz ile ilgili bir soru sormuştu. Ben cevaben şöyle söylemiştim. “Ben Sayın Milletvekilimiz Kemalettin Yılmaz’a bir mektup yazarak yaptığımız 31 mahalledeki alt ve üst yapıyı göstermek istediğimi yine kendisinden de partilerinin belediye de söz sahibi olduğu 1999-2004 yılları arasında hangi mahallede, sokakta, caddede, bulvarda kış şartlarına dayanıklı beton parke ya da sıcak asfalt yol yaptıklarını göstermesini istiyorum, istediği tarih ve saat de istediği yerde hazır olacağımı mektubumda ifade etmiştim. Çağrıma cevap alamadım. Ey basın mensupları bu konuda sizlerin aracı olmasını istiyorum. Sizlerin hakemliğinde yine çağrımı yeniliyorum. Eğer ben kendi partileri döneminde yapılan beton parke yolun 20 katını yapmamışsam bu işi bırakacağım. Sizlerin kanalıyla yine kendisinden yer, tarih, saat bekliyorum. Belki kendisi çok yoğun olabilir. Ama ben gece 3 de dese istediği yerde hazır olacağım. Altyapı, üst yapı ile ilgili neler yapmışlar sizlerle birlikte göstersinler, demiştim. Bu açıklamalarımız basın yayın organlarında yayınlandı ancak ben bu çağrıma bir cevap alamadım. Bu çağrımı 3’ncü kez yeniliyorum. Ayrı bir iddiada daha bulunuyorum. Partilerinin belediyeleri döneminde yaptıkları beton parke yolların 40 katı fazlasını yapmamışsam ben bu işi bırakacağım. Aslında 100 katını da desem abartmış olmam. Çünkü geçmişte yaptıkları günü birlik makyaja dayalı yollardı. Afyonkarahisar kış memleketi. Burada Sıcak asfalt, beton parke, yol yapmak lazım gibi bir düşünceleri olmadı. Şayet bu düşüncede olsalardı 2011-2012 kışında Şeyh Şamil Bulvarında, İnönü Caddesi’nde, Atatürk Caddesi’nde yerlerde herhangi bir sıkıntı yaşanmazdı” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

Birçok yolda çalışma yapıldı

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 2012 yılı içinde düzenlenen kaldırımlar ve yollar hakkında bilgi verdi. Çoban’ın verdiği bilgiye göre, yenilenen yollar şöyle:
Milli Birlik Caddesi, 2.Dumlupınar Caddesi, Doğancı Mahallesi, Kayadibi Mahallesi, Hattatkarahisar Mahallesi, Kasımpaşa Mahallesi, Veysel Karani Mahallesi, Gazi Mahallesi(Kaldırımları), Kocatepe Mahallesi(Kaldımları), 2.Küçük Sanayi Sitesi 2.Etap, Şekerciler Sitesi, Kanlıca Mahallesi (Kaldırımları %80), Sahipata Mahallesi(%80), Esentepe Mahallesi 1.Etap(%80), Nazmi Saatçi Mahallesi(Kaldırımları %80)
Sathi asfalt olarak düzenlenen mahalleler de şöyle:
Yeşilyurt Mahallesi, Osmangazi Mahallesi, Orhan Gazi Mahallesi, Ertugrul Gazi Mahallesi(%40), Selçuklu Mahallesi (bir kısmı)

İleride metrobüs kullanılabilir

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, basın
toplantısının ardından soruları da yanıtladı. Çoban, ulaşımda
ilerideki aşamalarda metrobüs sisteminin kullanılabileceğini söyledi

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, basın toplantısının ardından kendisine yöneltilen soruları da yanıtladı. Çoban’ın konuşmasındaki anabaşlıklar şöyle:
-AFJET döşenme nedeniyle yola yakın bir yerden geçiyor. Biz AFJET’in geçtiği yerde yolu yaparken çok sıkıntı çekiyoruz. Afyonkarahisar merkezde böyle bir sıkıntımız var. Yağmursuyu şebekelerimiz maalesef yeterli değil. Afyon halkı biraz sabırsız.
-Paramızla asfalt bulamadığımız günler oldu. Bundan dolayı Beyyazı ile ilgileniyoruz. Beyyazı’daki ocakların çalışması, bizim maliyetimizi düşürecek. Biz paramızla satih asfalt kaplama malzemesi bulamadığımız günler oldu. 2013 için her yönden hazırlığımız tamam. 2012 yatırımımız 60 milyon lira çıktı. Hiçbir müteahhit firmaya borcumuz yok.
-Hükümetimizden çok büyük destek alıyoruz o ayrı konu. Ancak İller Bankası gelirleri, benim çalışkanlığımla bağlı değil. 2009’da göreve gelenlerin payı yüzde 30 arttı. Uşak, Isparta, Konya, Kütahya Belediyesi ne alıyorsa biz de onu alıyoruz. 24 milyon liraya mal olan atıksu arıtma tesisimizi 19 milyon lirasını Bakanlık karşıladı. Böyle destekler, fazlasıyla oluyor. Bize yol yap, altyapı yap diye ekstradan para gelmiyor. Bunları borçlanmadan yaptık.
-Eski Afyon olarak ne varsa 2013 yılı içinde girmediğimiz bir mahalle ve sokak bırakmayacağız. Hepsini yeniliyoruz.
-Yeşilyolu baştan aşağı led ışıklı ağaçlarla donatacağız. Kurtuluş Caddesi girişinden Demiryalayan Türbesi’nden kadar olan kısmın tamamında led ışıklı ağaçlar yer alacak.
-Şehrin trafik sorununa çözüm için gerekli çalışmaları yürütüyoruz. Bu konuda …. üniversitesinden hocalar ön rapor sunacaklar. Ancak Milli Birlik, Bankalar Caddesi ve Kurtuluş Caddesine yapılacak bilecek hiç bir şey yok. Bu alanda yol genişletmeden başka bir seçenek yok. Bu aksaklıkları örnek almak gerek Uydukent’te yapılaşma yolların genişliği son derece planlı yapılmış. Yapılacak çalışma ile Afyonkarahisar’daki trafik sorununu yüzde 5, yüzde 10 oranında çözmeye çalışacağız.
-Yağmursuyu ve kanalizasyon ayrılmalı ancak bu iş çok masraflı olduğu kadar çok uzun süren bir iş. Böyle bir çalışma yapıldığında çalışmanın gerçekleştirildiği güzergahta bir ay boyunca yol trafiğe kapalı kalır.
– Minibüs hattı satmayan tek başkan benim. Trafiği rahatlatmak için raylı sistem yapılabilir mi? Bu sistem çok pahalı. Bir yolcuyu ortalama 10 liraya taşımanız gerekiyor. Bu kabataslak bir hesap. Afyonkarahisar’da trafik yoğunluğu ana caddelerde mevcut koşullar göz önüne alındığında raylı sistem yapabileceğimiz yol yok. Ancak ileride metrobüs sistemi uygulanabilir. Trafiği rahatlatmak için otobüs minibüs savaşı sona ermeli. Bu koşul sağlanabilirse araç sayısı düşecektir. Mevcut otobüslerin ise 10 veya 15 dakikada sefer yapması trafik yoğunluğunu ortadan kaldıracaktır. Öte yandan ileride nüfs artışını düşenerek yeni yapılaşma alanlarında raylı sistem ve bisiklet yolu için alanlar bırakabilir.
-Afyonkarahisar’da su kirliliği yok. Hava Kirliliği ile ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer’i aradım. Konu hakkında bilgi aldım. Doğalgaz veya Afjetin bulunduğu mahallelerde kömür yakılıyor. Ben kömür yakılmaması ile ilgili girişimlerde bulundum. Ancak bu konuda herhangi bir zorlama kanunen yok. Dolayısıyla bizim bu konuda bir yaptırımımız olamaz.
-Tünel sistemine geçilmesi için araştırmalarda bulundum. Bu sistem Uydukent’te bazı bölgelerde uygulanabilir. Bu sayede doğalgaz, Afjet, elektrik kabloları, kanalizasyon tek çatı katında toplanır ve yolları kazmamız gibi bir durum söz konusu olmaz. Ancak bu sistemi Türkiye’de kullanan yok. Araştırdım bulamadım.
-Çimento Fabrikası’nın kaldırılması ile ilgili fabrikanın patronları ile birebir görüşmede bulundum. Fabrika şuan Sabancı’da ancak eski yönetimde de şu anki mevcut yönetimde de zarar ediyor. Fabrikanın şu anki sahipleri ile görüşmemizde onlara konuyu aktardım ve bu konuda ne kadar zamana ihtiyaçları olduğunu sordum. Kendileri bana 5 yıl süreye ihtiyaçları olduğunu söylediler. Bu sürenin bir yılı bitti geriye 4 yıl kaldı.
-Mevcut pazar yerinin taşınması ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Trilyonlar harcayarak son derece modern bir pazar yeri yapacağız. Bu konuda Manisa, Denizli ve Antalya illerinde incelemelerde bulunduk. Asansörlü, yürüyen merdivenli, otopraklı 20 bin metrekarelik alana eski otogarın bulunduğu bölgeye bir pazar yeri yapacağız. Çalışmalar Mart veya Nisan ayı gibi başlayacak.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme