• Haberler
  • Genel
  • 'Borç yükünün arkasına sığınmayacağız' – Kocatepe Gazetesi

'Borç yükünün arkasına sığınmayacağız' – Kocatepe Gazetesi

Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, Belediye'yi 56 milyon borçla devir aldıklarını söyledi. Borç yükünün arkasına sığınmayacaklarını ifade eden Başkan Çöl, Sandıklı’ya hizmet için çalışacaklarını kaydererek, “İlçeye yapacağımız projelerimizi ilgili Bakanlıklara sunduk. Projelerimizle ilgili geri dönüşler başladı. Sandıklımıza güzel hizmetler yapacağımızı taahhüt ediyorum” dedi Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, dün düzenlediği basın toplantısında Sandıklı Belediyesi’nin gelir [&hellip]

“Borç yükünün arkasına sığınmayacağız”

Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, Belediye’yi 56 milyon borçla devir aldıklarını söyledi. Borç yükünün arkasına sığınmayacaklarını ifade eden Başkan Çöl, Sandıklı’ya hizmet için çalışacaklarını kaydererek, “İlçeye yapacağımız projelerimizi ilgili Bakanlıklara sunduk. Projelerimizle ilgili geri dönüşler başladı. Sandıklımıza güzel hizmetler yapacağımızı taahhüt ediyorum” dedi

Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, dün düzenlediği basın toplantısında Sandıklı Belediyesi’nin gelir gider tablosu, belediye çalışan sayıları ve belediye ile ilgili merak edilen bazı konuları kamuoyuyla paylaştı. Başkan Çöl, Sandıklı Belediyesi ve SANJET A.Ş.’nin toplam borcunun eski para ile 56 trilyon 789 milyar lira olduğunu belirtti. Düzenlenen toplantıya, belediye birim amirleri de tam kadro katıldı.
BELEDİYENİN BORCU 56 TRİLYON
Başkan Çöl; “31 Mart 2014’de devraldığımız belediyede, 1 aylık süreç içerisinde belediyenin gelir gider tablosu, belediyede çalışan kişi sayıları ve belediyemizle ilgili merak edilen birkaç konu ile ilgili size basın açıklaması yapma gereği duyduk. Öncelikle 20 Şubat 2014’te yani seçimlerden yaklaşık 1 ay öncesinde bir önceki belediye başkanımız sayın İsmail Elibol’un yapmış olduğu borç bildiriminde 34 trilyonluk (eski para ile) bir borç görülmektedir. Ama aldığımız veriler bu borcun 34 trilyon olmadığı, bu borcun bir miktar daha fazla olduğunu gözler önüne sermektedir. Sandıklı Belediyesi’nin kredilerinin miktarı, sari borçları, tazminatlar, emanetler, Vergi Dairesine olan borcumuz ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçlarımızın toplam bedeli 44 trilyon olduğu görülmektedir. Sayın İsmail Elibol’un 20 Şubat’ta yaptığı açıklamada, SANJET borçlarının borçlandırma bedeline dahil edilmediği görülmektedir. SANJET’e ait olan borçlar, kredi miktarları, sari borçlar, tazminatlar, emanetler, Vergi Dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçlar da yaklaşık 12 trilyon 701 milyar liradır. Belediyemizin ve SANJET’in toplam borcu 56 trilyon 789 milyar 708 bin 83 lira olduğu kayıtlarla sabittir. Bu belediyenin borçlarının belediye muhasebesi ve SANJET muhasebesince de onaylandığı toplam borcun bu şekilde tutanak altına alındığı her şekliyle sabittir” dedi.
643 PERSONEL ÇALIŞTIRILMIŞ
Belediyenin personel sayısına da değinen Başkan Çöl; “Personel durumuna bakacak olduğumuzda ise, 2009 yılında sayın belediye başkanımız Mustafa Özpınar döneminde beledimizde çalışan toplam personelin 464 kişi, 2014 yılında İsmail Elibol döneminde ise bu personel sayısının 542 kişi olduğu görülmektedir. Burada torba yasa kanununa bağlı olarak 101 tane kadrolu işçimiz de Milli Eğitim bünyesine alınmıştır. Baktığımız zaman yaklaşık 643 kişi civarında bir personel çalıştırıldığı ortaya çıkmaktadır.” dedi.
BORÇLARIMIZIN
ARKASINA SIĞINMIYORUZ
Sandıklı Belediye Başkanı Çöl, düzenlediği basın toplantısını Sandıklı halkının, basının ve çeşitli kişilerin bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi amacıyla yaptıklarını belirterek; “Bizim kesinlikle borçlarımızın arkasına sığınıp, bu kadar borcumuz var hizmet yapmayacağız veya hizmet yapamayacağız anlayışıyla değil. Tabii ki, bunların net bir şekilde açıklanıp hizmetlerimizi de bu denli hızlı bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Belediye girdilerine baktığımız zaman, biz muhasebemizle, SANJET’le işbirliği halinde devam eden süreçte 15 Nisan itibariyle personelin yaklaşık 8-9 aydır ödenmeyen maaşlarından ilk geldiğimiz 15 gün içerisinde 1 tanesinin ödemesini yaptık. İnşallah Cenab-ı Allah nasip ederse bundan sonraki süreçte de personel maaşlarımızın eksiksiz bir şekilde ödenmesine çalışacağız. Tabi ki, belediyenin malum gider kalemleri ve yapılan borçlandırmalar biraz fazla. Alacaklı olan arkadaşlarımız, kardeşlerimiz bizlere geliyorlar. Tabii ki bu en doğal haklarıdır. Bize hizmet vermiş ve bunu isteyeceklerdir. Bizler müsaade istiyoruz. Ödeme planlarını en kısa sürede tamamlayacağız.” şeklinde konuştu.
KİŞİYE GÖRE MAAŞ
ÖDEMESİ MEVCUT
Belediyenin en büyük borç kaleminin personele ödenecek maaşlar olduğunu söyleyen Başkan Çöl, ödemeler noktasında da bazı adaletsizlikler olduğunu dile getirdi. Başkan Çöl; “Geçmişe yönelik en büyük borç kalemi personele ödenecek maaşlar konusundadır. Bunlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Peyder pey en kısa sürede biz bunu ödemek arzusundayız. Bu konuda sayın milletvekillerimiz ve Bakanımızın büyük destek ve gayretleri mevcuttur. Onlara da buradan şükranlarımızı sunuyoruz. Personel maaşlarında geçmiş dönemlerdeki kalemlere baktığımızda memurumuz var, kadrolu işçimiz var, hizmet alımımız var ve SANJET personelimiz var. Özellikle bazı kalemlerde, personel maaşları noktasında düzensiz bir ödemenin olması bizi son derece üzmüştür. Yani, kişiye göre bir maaş ödemesi belediyede mevcut. İnşallah ödemeleri güncelleştirip bunları düzenli bir hale getirmeyi düşünüyoruz.” dedi.
SANDIKLI’YA BİR ŞEYLER
KAZANDIRMAK İSTİYORUZ
Ekibi ve şahsı adına Sandıklı halkının vermiş olduğu iradeyi en güzel şekilde hizmet olarak kullanmak istediklerini belirten Başkan Çöl; “Sandıklı’ya bir şeyler kazandırmak istiyoruz. Bakanlıklar nezdinde projelerimizi hızlı bir şekilde tamamladık, sunduk. İnşallah geri dönüşleri başladı. Bu noktada güzel hizmetler olacağını taahhüt ediyoruz. Seçim öncesinde belediye bünyesinde bulunan bazı arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin belediye tarafından çıkartıldığı ve kendilerine tazminatlarının ödendiğini de biliyoruz. Bunlar da liste halinde elimizde mevcuttur. Bizim bundan sonraki süreçte, ekibimizle, yönetimimizle, çalışan birim amirlerimizle inşallah daha adaletli, daha düzenli ve daha objektif bir belediyecilik anlayışı olmasını arzu ediyoruz.” dedi.
ALLAH BİZE 5 SENE SONRA
BORCUMUZU SÖYLEMEYİ NASİP ETSİN
Belediyenin hesapları ile ilgili olarak soruları da yanıtlayan Başkan Çöl; “Belediyede hesap oynaması yok. İsmail Elibol’un verdiği 34 trilyonluk borç tamamen çekilen kredilerin ana parasıdır. Faizler buna dahil edilmemiştir. Parayı ana para olarak kullanıyorsunuz fakat ödemeleri faiziyle yapıyorsunuz. Onların da bu borca eklenmesi gerekir. İkinci konu ise açıklanan rakamlarda hiç bir şekilde SANJET’le ilgili bir borç gözükmüyor. Devraldığımız zamanda belediyenin ne kadar borcu olduğunu açıklıyoruz. Cenab-ı Allah nasip ederse 5 sene sonrasında aynı kalemlerle borcumuzu söylemeyi nasip etsin bize. Başka bir şey istemiyoruz. Biz bundan sonra belediyeyi bu kadar borçla aldık diye dile getirmeyeceğiz. Bu toplantı sadece bilgilendirme amaçlıdır. Belediyenin SANJET ile birlikte borcu 56 trilyondur. Hizmet yapılmıştır yapılmamıştır, onu halkımız takdir eder. Onunla ilgili benim bir yorumum olamaz.” dedi.
DOĞALGAZ İLE İLGİLİ
BİLGİLENDİRMELER YAPILIYOR
Toplantıda doğalgaz konusuna da değinen Başkan Çöl; “Sandıklı’nın önceliği artık doğalgazdır. Yaklaşık 20 kişilik bir ekibimiz halkımızı doğalgaz ile ilgili bilgilendirmekteler. Abone sayıları hızlı bir şekilde artmaktadır. Haziran ayı içerisinde bu işi bitireceğimize inanıyorum. Artık doğalgaza kavuşmuş bir şehir olacak. Doğalgazın durumuna göre SANJET’i de şekillendireceğiz. Enerjimizin tamamını doğalgaz üzerine yoğunlaştırıyoruz. Sandıklı’da hiç bir yerde doğalgaz yok. İyi bir kullanım alanı olacağına inanıyoruz.” dedi.
ÇALIŞAN KİŞİ SAYISI FAZLA
Belediye personeli ile ilgili olarak da değerlendirmede bulunan Başkan Çöl; “Biz çalışan herkesin yanındayız diye bir söylemde bulunduk. Görüyoruz, 1 aydır izliyoruz. Daha önceden de idari tecrübemiz olduğu için çalışan çalışmayan arkadaşların hepsinin tespitini yapıyoruz. Bazı şeyleri burada paylaşmak istemiyorum. Sandıklı halkına kalması gerekiyor. Sandıklı 35 bin nüfuslu, köyleri ve kasabaları ile yaklaşık 70 bine yaklaşan nüfusu vardır. Bunlardan aldığımız emaneti en güzel şekilde hizmet olarak kullanmak istiyoruz. Hizmet alımlarının daha profesyonel ve daha düzenli bir şekilde işi ehline vererek yapılması oradaki kişi sayısının azlığı diğer arkadaşların maaşlarında bir sıkıntı çekmemesini sağlayacaktır. Başkan Özpınar zamanında SANJET’in bir kemik elemanı vardır. Alt yapıya giren, SANJET’le ilgilenen 45-50 civarında bir personeli vardır. Ama bu dönemde baktığımız zaman SANJET’teki bu sayı 117’ye çıkmış. SANJET personeli başka birimlerde, SANJET personeli kaplıcada, SANJET personeli otobüslerde, farklı farklı birimlerde çalıştığını görüyoruz. Etik bir düzenleme değil. SANJET bir anonim şirkettir. Önümüzdeki süreçte sadece SANJET çalışanlarını yine eski düzende sadece çalışanlardan oluşmasını sağlayacağız. Bu çok önemli. Çalışan kişi sayısı fazla. İşin üzücü tarafları ise, son zamanlarda, seçim döneminde, birçok arkadaşın bu bünyede çalışmaya dahil edilmesi. Neden bu arkadaşlar buraya dahil ediliyor? Seçim dönemiyle alakalı olan bir durum. Sadece onlara üzülüyorum. Başka bir şeye üzülmüyorum. Yapılmaması gereken bir şey ama son zamanlarda yapılmış. Bizde düzenlemeye gidiyoruz yani.” şeklinde konuştu.
MUSLUKLAR KESİLDİĞİ
ZAMAN TORBA DOLACAKTIR
Asıl amaçlarının çalışan personele olan borçları ödemek olduğunu belirten Sandıklı Belediye Başkanı Çöl; “Sandıklı Belediyesi muazzam girdisi olan bir belediye. Bu tartışılmaz. Gerekli yerlerde Sandıklı Belediyesi’nin kaybolan muslukları kesildiği zaman bu torba dolacaktır. Bunu 1 ay içerisinde gördüm. Bakanımız ve milletvekillerimizin de bu konuda destekleri olacak. Bunu biliyoruz. Bu borç peyder pey bitecektir.” ifadelerini kullandı.
>> Şükrü Cüneyt BURSALIOĞLU’nun haberi

Bakmadan Geçme