Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Borç yapılandırma fırsatında son gün 31 Temmuz!

Bu haberin fotoğrafı yok

Afyonkarahisar Sosyal Güvenlik İl Müdürü Samet Fidan dün düzenlediği basın toplantısında 7143 Sayılı Yapılandırma Kanunu hakkında detaylı bilgiler verdi. Toplantıda İl Müdür Yardımcısı Sinan Akpınar da hazır bulundu.
YENİ BİR FIRSAT VERİLDİ
Sosyal Güvenlik İl Müdürü Samet Fidan konu hakkında yaptığı açıklamada, kuruma borcu bulunan ve ekonomik gelişmeler nedeniyle ödeme zorluğuna düşen işveren ve sigortalılara ödeme kabiliyetini artırmak amacıyla zaman zaman ödeme kolaylıkları içeren borç yapılandırma fırsatları sağlandığını kaydetti. 2017 yılının Mart ayı ve önceki aylara ilişkin 31 Ağustos 2017 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan kurum alacaklarının yapılandırılması hakkındaki 7020 sayılı kanunla ödeme kolaylığı sağlandığını belirten Fidan, “Bu kanunla ödeme kolaylığı sağlanmıştı. Bu kapsamdaki taksitler hâlâ devam etmektedir. 7020 sayılı kanun kapsamında işveren ve sigortalılarımızdan yapılandırmaya başvurmayanlar, yapılandırması bozulanlar ve yeni oluşan borçlar için 18 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe giren 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunla yeni bir fırsat verilmiştir” dedi.
TESTE GİRMEYENLERE YAPILANDIRMA FIRSATI
Samet Fidan, ayrıca 6824 sayılı kanun ile 2017 yılı Mart ve öncesi aylara ilişkin Kanunun 60’ncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki ödenmemiş genel sağlık sigortası prim borçlarına ödeme kolaylığı sağlandığını söyledi. Fidan, “Bu kapsamdaki borçların son ödeme süresi 30 Nisan 2018 tarihinde, ilk defa gelir testine başvuru süresi ise 2 Nisan 2018 tarihinde sona ermiştir. 7143 sayılı Kanunla da bu kapsamdaki borçlar ve gelir testine hiç başvurmayan kişiler için yeniden yapılandırma imkânı getirilmiştir” dedi.
YAPILANDIRMANIN KAPSAMI GENİŞ
Yapılandırma kapsamına alınan borçlar hakkında açıklama yapan Fidan, “2018 Mart ayı ve öncesi dönemlere ait, 4/a, 4/b ve 4/c sigortalılarına ait; Sigorta primleri, işsizlik sigortası primi, idari para cezaları, iş kazası, meslek hastalığı veya işveren ya da üçüncü kişilerin sigortalılara yaptıkları haksız fiiller sonucunda doğan rücu alacakları, yersiz bağlanan gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, BAĞ-KUR sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklar vardır. Aynı zamanda asgari işçilik değerlendirilmesi sonucu ortaya çıkan eksik işçilik tutarı,  31 Mart 2018 tarihinden önce yapılan tespitlere ilişkin kesinleşmiş idari para cezalarıdır” diye konuştu.
PEŞİN ÖDEMEYE İNDİRİM DE VAR
Borçların gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE ile güncellenerek yapılandırılacağına değinen Samet Fidan, “Başvurular 1 Haziran 2018 – 31 Temmuz 2018 tarihleri arasında yapılacaktır. Ancak bu kanun hükümlerinden yararlanmak için borçluların dava açmamaları, açılan davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları gerekmektedir. Peşin ödeyene gecikme zammı/cezası yerine hesaplanan Yİ-ÜFE’de yüzde 90 indirim sağlanacaktır. İlk iki taksit süresinde ödeyene gecikme zammı/cezası yerine hesaplanan Yİ-ÜFE de yüzde 50 indirim olacaktır. İdari para ceza ana paralarının 31 Ağustos’a kadar ödenmesi halinde yüzde 50’si silinecektir” şeklinde konuştu.
18 TAKSİDE KADAR ÖDEME MÜMKÜN
Taksitle ödemeyi tercih edenlerin; 6, 9, 12, 18 eşit taksitle ödeme yapabileceğini belirten Fidan sözlerine şöyle devam etti: “Ödemeler iki ayda bir olacaktır. Emekli sigortalıların, esnaf veya şirket ortağı olarak faaliyet göstermelerinden doğan SGDP borçları silinecektir. Asılları ödenmiş alacakların, verilerinin yüzde 40’ının ödenmesi halinde kalan yüzde 60’ı silinecektir. Taksitli ödeme seçeneği tercih edenlerin, borçlarını 2 taksitte ödemeleri halinde, prim aslının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE’nin yüzde 50’sinin en son 31 Ekim 2018 tarihine kadar ödenmesi halinde, kalan Yİ-ÜFE tutarı yüzde 50’si silinecektir. Son ödeme tarihinin tatile denk gelmesi halinde ödeme süresi ilk iş günü mesai sonunda bitecektir.”
KURULUŞLARA 144 EŞİT TAKSİT İMKÂNI
Belediyeler ve bunlara bağlı kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarca yapılandırılan borçların, aylık taksitler halinde azami 144 eşit taksitte ödenebileceğini söyleyen Fidan şöyle konuştu: “Bu taksitler genel bütçe paylarından kesinti yapılmak suretiyle tahsil edilecektir. Ancak kesinti tutarı payların yüzde 50’sini geçemeyecektir. Taksitler genel bütçe paylarını aştığı takdirde eksik kalan tutarlar Belediyelerce takip eden ay sonuna kadar vade farkı alınmaksızın ödenecektir. Belediye kesintilerinin Bakanlar Kurulu kararı ile durdurulması halinde aylık taksitlerin ödeme süreleri kesinti yapılmayan aylar için de durdurulacaktır. İl Özel İdareleri ve bunlara bağlı kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar ile Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu ve özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş olan ve Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerince ikişer aylık dönemler halinde azami otuz altı 36 eşit taksitte 72 ay vade de ödenebilir.”
ESKİ YAPILANDIRMALARDA İSTİSNALAR HARİÇ
6552, 6736, 7020 sayılı kanunlara göre yapılandırılan ve yapılandırmaları devam eden alacaklar için, bazı istisnalar hariç bu yeni yapılandırma hükümlerinden yararlanmayacağını belirten Fidan şunları söyledi: “6552, 6736 ve 7020 sayılı yasalara göre, yapılandırmanın 2018 yılında en fazla iki taksite kadar ödememe durumu, bu yıl için kanunun yayımı tarihinden takvim yılı sonuna kadar yeniden başlatılacaktır. 6183 sayılı Kanun kapsamında tecil faizi ile taksitlendirilen alacaklardan, kalan taksit tutarları bu kanun hükümlerine göre yapılandırılabilecektir.”
YAPILANDIRANLARA AVANTAJLAR SAĞLANACAK
Yapılandırma kanununa göre süresinde ödenen alacaklara, kanunun yayımı tarihinden sonra gecikme zammı ve gecikme cezası uygulanmayacağını belirten Fidan, “Yapılandırma için herhangi bir teminat istenmeyecektir. Yapılandırma kapsamında yapılacak ödemeler tutarında, tatbik edilen hacizler kaldırılacaktır. Tatbik edilen hacizlere konu mallar borçlunun talebi halinde satılabilecektir. Borçlardan dolayı icra takibi ve haciz işlemleri yapılmayacaktır. Taksitlendirmede ilk taksitin ödenmesi durumunda borcu yoktur yazısı alınabilecektir. Yapılandırma devam ettiği sürece yapılandırma dışındaki borçlarının ödenmesi kaydıyla sigorta primi teşvik uygulamalarından yararlanabilecektir. Yapılandırmanın bozulması halinde yararlanılan teşvikler geriye yönelik iptal edilmeyecektir” dedi. Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti