Bolvadin’de hazırlanan yerel proje, ulusallaştı
Milli Eğitim Bakanlığı Projeler Koordinasyon Merkezi Başkan Yardımcısı Serdar Yılmaz, Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde hazırlanan Yağmurun Ardındaki Işık projesinin, ülke geneline yayılacağını söyledi. Proje, hükümlü ve tutuklu annelerin anaokulu çağındaki çocuklarının eğitim görmesini amaçlıyor ‘Mesleki Eğitimin Yönetimsel Yeterlililiklerinin Arttırılmasına Yönelik AB Farkındalığının Oluşturulması’ toplantının ikinci birleşimi Çakmak Marble Otel’de gerçekleştirildi. Toplantının ikinci birleşiminde söz alan Milli [&hellip]
Milli Eğitim Bakanlığı Projeler Koordinasyon Merkezi Başkan Yardımcısı Serdar Yılmaz, Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde hazırlanan Yağmurun Ardındaki Işık projesinin, ülke geneline yayılacağını söyledi. Proje, hükümlü ve tutuklu annelerin anaokulu çağındaki çocuklarının eğitim görmesini amaçlıyor
‘Mesleki Eğitimin Yönetimsel Yeterlililiklerinin Arttırılmasına Yönelik AB Farkındalığının Oluşturulması’ toplantının ikinci birleşimi Çakmak Marble Otel’de gerçekleştirildi. Toplantının ikinci birleşiminde söz alan Milli Eğitim Bakanlığı Projeler Koordinasyon Merkezi Başkan Yardımcısı Serdar Yılmaz, Afyonkarahisar’ı ve Bolvadin ilçesini tebrik etti. Bolvadin’de hazırlanan ve Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) doğrultusunda hibe alan Yağmurun Ardındakı Işık projesinin ulusallaştığını söyledi.
“Tebrik ediyoruz, takip ediyoruz”
Cezaevlerindeki çocuklarının eğitim görmesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Okul Öncesi Eğitimi Güçlendirme ile ilgili hibe programı açtık. Afyonka-rahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün projesi vardır orada. Projenin ismi Yağmurun Ardındaki Işık. Tebrik ediyoruz. Proje kapsamın-daki faaliyetleri de merakla izliyoruz. Kaç tane çocuğumuza faydası olacağını da görüyoruz” dedi.
4 milyon liralık bütçesi olacak
Eylül ayında hibeler ve projelerle ilgili bir çalıştay yaptıklarını hatırlatan Yılmaz, “12-14 Eylül tarihleri arasında bir çalıştay yaptık. Arkadaşlarımız stand açtılar. Yağmurun Ardındaki Işık projesi de orada tanıtıldı. Oraya Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye Delegasyonu Temsilcisi geldi. Proje hakkında bilgiler alındı. Arkadaşları-mız gittikten sonra beni çağırdılar. ‘Çok güzel bir proje var, bunu ulusallaştıralım’ denildi. Arkadaşlarımızla detayı konuştuktan sonra o projeyi ulusallaştırdık. IPA’nın 2012 yılındaki programına cezaevlerindeki anaokuluna ihtiyaç duyan çocuklarımıza yönelik projeyi genelleştirdik ve içine 4 milyon avroluk bir bütçe koyduk” diye konuştu.
Birçok ortağı ve iştirakçisi var
Bolvadin 24 Eylül Anaokulu’nun proje sahibi olduğu, Bolvadin Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu, Bolvadin Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Sultandağı Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Afyonkarahisar Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Bolvadin Belediyesi, Sultandağı Kırca Belediyesi, Sultandağı Yakasenek Belediyesi, Sultandağı Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi, Afyonkarahisar Merkez Nasreddin Hoca Anaokulu’nun ortak olduğu, MEB Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü, Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bolvadin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bolvadin Mehmet Akif Ersoy Çocuk Yuvası’nın da projede iştirakçi olarak destek verdiği proje, önemli bir sosyal sorumluluğu yerine getirmeyi amaçlı-yor. Proje ile Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumlarında mahkûm veya tutuklu anneleriyle birlikte kalan 3-6 yaş arasındaki çocukların bağımsız anaokullarında okul öncesi eğitime kazandırılıp; annelerinin içinde bulunduğu konum ve taşıdığı sosyal kimlikten ötürü dezavantajlı durumda olan bu çocukların “eğitim-öğretim” haklarından en üst düzeyde yararlanmalarını sağlayarak, toplumsal düzeyde bu anlamda sosyal sorumluluk bi-lincini yükseltmeye yönelik, konu kapsamındaki tüm paydaşların işbirliği içerisinde birlikte yapacağı çalışmaları kapsıyor.
Eğitim haklarını kullanacaklar
Projenin genel hedefleri şöyle sıralanıyor:
“Dezavantajlı çocuklar sosyal, duygusal, zihinsel, psikomotor ve dil gelişimlerinin büyük bir kısmını tamamlayacakları erken çocukluk dönemlerinde, fiziksel yönden yetersiz hatta sağlıksız ortamlarda ruhsal gelişimleri açısından da riskli bir ortamda yaşamak zorunda kalmaktadırlar. Ayrıca bu çocuklar yaşıtları gibi eğitim haklarını kullanamadıklarından, proje-miz kapsamında okullaşmaları sonucunda eğitim haklarını kullanmaları sağlanacaktır. Okul öncesi eğitim hizmeti veren veya vermek isteyen kurumların personel kapasitelerinin geliştirilerek, mevcut okul öncesi eğitim hizmetlerinin kalitesinin arttırılması kapsamında mevcut iyi uygulamaları yerinde görmek için yurtdışındaki iştirakçilerimiz proje yürütme kurulundaki kişi-ler tarafından çalışma ziyareti yapılacak; elde edilecek kazanımları, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliğine gidilerek okul öncesi eğitim veren eğitim paydaşlarına Yurtdışındaki iştirakçimiz ve çalışma ziyaretine giden uzmanlarımız tarafından seminerler verilecektir. Proje kapsamındaki eğitim çalışanlarına mesleki becerilerinin ve bilgi birikimlerinin arttırılması için seminerler verilirken aynı zamanda kadın mahkûmları ziyaretleri sonrasında Rehberlik Araştırma Merkezi İl Psiko-Sosyal Müdahale Ekibinden destek almaları sağlanacaktır. Toplum genelinde okul öncesi eğitimin önemine ilişkin farkındalık oluşturulması açısından; okul öncesinin yaygınlaştırılması için çağ nüfusundaki velilere seminerler verilecek bu konuyla ilgili CD, broşür vb. çalışmalarla okul öncesi eğitimin önemi konusunda; halkı bilinçlendirici çalışmalar yapılacaktır.” (Kocatepe)