Bölünmüş yollarla, ölümlü kazalar azaldı
Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yürüttüğü Güvenli Trafik Projesi'nin Afyonkarahisar Açılış Toplantısı, İkbal Termal Otel’de yapıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, bölünmüş yollarla birlikte trafik kazalarının azalmaya başladığını söyledi Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün yürüttüğü Güvenli Trafik Projesi’nde Ankara ile birlikte [&hellip]
Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yürüttüğü Güvenli Trafik Projesi’nin Afyonkarahisar Açılış Toplantısı, İkbal Termal Otel’de yapıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, bölünmüş yollarla birlikte trafik kazalarının azalmaya başladığını söyledi
Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün yürüttüğü Güvenli Trafik Projesi’nde Ankara ile birlikte pilot il seçilen Afyonkarahisar’da projenin resmi açılış toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl, trafik kazalarının pek çok nedeni olduğuna dikkat çekti. Erdöl, “Bölünmüş yolların olumlu etkilerini de söylemek gerekiyor. Karayolları Genel Müdürlüğü ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nden trafik kazaları ile ilgili verileri aldım. Bölünmüş yol olmadan önce ve sonraki trafik kazalarını karşılaştırdım. Ölümlü kaza istatistiği bakımından bazı yerlerde yüzde 60, bazı yerlerde yüzde 80’e varan azalmalar var. Bu oldukça önemlidir” dedi.
Trafik kazaları, halk sağlığı sorunu
Trafik kazalarının bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten Erdöl, “Trafik kazaları, sadece araçları etkilemekle kalmıyor, yaya olarak seyahat etmek durumunda olanları da ölüme sebebiyet vermekte engelli hale sokabilmektedir. Maddi kayıplara yol açabilmektedir. Bu nedenle gerçekten çok önemli bir halk sorununa parmak basan Dünya Sağlık Örgütü’nü kutluyorum. Bütün şehirlerimize ve bütün ülkelere örnek olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Emniyet kemeri takılmalı
Yol ve hava şartları birlikte trafik kazaların pek çok sebebinin olduğunu vurgulayan Erdöl, “Özellikle yol ve hava şartlarını değerlendirdiğimiz zaman herkes kar yağışını bekliyor, yağmur, kar ve buzlanma kazalara sebebiyet veriyor. Yolların fiziki şartlarının iyi olmaması ya da mühendislik hataları, hatalı eğim, hatalı kavşaklar, çeşitli fiziki uygunsuzluklar kazalara zemin hazırlamakta. Lastiğin kalitesinden fren ayarlarına kadar farların uygunsuz olması çeşitli kazalara neden olmakta. Araçlardaki kemer ve hız çok önemli. Kemer takılmaması affedilebilecek bir kusur değildir. Belirlenen hızın üzerinde gidilmesi de kazalara davetiye çıkarmaktadır” ifadelerini kullandı.
Eğitime önem verilmeli
Eğitimin de ciddi bir sorun olarak karşımıza çıktığını aktaran Erdöl, şöyle devam etti:
“Sürücülerin en önemli sorunu eğitim sorunudur. Kemer takmayı da yavaş gitmeyi de uygunsuz koşullarda hızımızı ayarlamayı da bize eğitim sağılamaktadır. Bizim eğitime daha önem vermemiz gerekir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın da burada proje ortaklarından birisi olması gerekir. Araç içindeki bazı cihazlarla uğraşılması, cep telefonları kazalara davetiye çıkarmaktadır. Sürücülerin sigara kullanması da aynı şekilde. Çocukların ön koltukta ve kemersiz olarak seyahat ettiğini müşahede edi-yoruz. Çocukların önde asla oturtulmaması gerekiyor. Zihinsel engellilerin araçlarda seyahat etmeleri sırasında refakatçinin olması gerekiyor.”
“Proje Afyon’un projesidir”
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ali Şanlıer de projede emeği geçenlere teşekkür ederek bu organizasyona evsahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ülke Ofisi Başkan Yardımcısı Mehmet Kontaş ise “Ülkemizde her yıl 10 bin insan trafik kazasında hayatını kaybetmektedir. Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi olarak bu projeyi trafik kazalarından kaynaklanan yol kazalarının önlemeye yönelik ülkemiz için önemli bir fırsat olarak görmekteyiz. Projenin benimsenmesine bağlıdır. Bu proje Afyonkarahisar ilinin projesidir. Projeye yerel düzeyde katılımınız Afyonkarahisar’ın azami derecede yarar elde etmesine imkan sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
10 ülkede uygulanacak
DSÖ Türkiye yetkililerinin yanı sıra Sağlık Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın üst düzey yöneticileri, akademisyenler ve proje yürütücülerinin katıldığı toplantıda, dünyada yol güvenliği ve “http://m.kocatepegazetesi.com/”10 Ülkede Yol Güvenliği Projesi”http://m.kocatepegazetesi.com/”, Avrupa bölgesinde yol güvenliği, projenin Rusya ve Türkiye’deki uygulamaları ele alındı.Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yürüttüğü projeyle trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerle sakatlanmaların önüne geçilmesi amaçlanıyor. Türkiye’nin yanı sıra Brezilya, Kamboçya, Çin, Mısır, Hindistan, Kenya, Meksika, Rusya ve Vietnam’ı da içine alan “http://m.kocatepegazetesi.com/”10 Ülkede Yol Güvenliği Projesi”http://m.kocatepegazetesi.com/” yürütülüyor.
Ölüm ve sakatlanma oranlarının azaltılması hedefleniyorProjeyle odak olarak belirlenen bu ülkelerde uygulanacak trafik kazalarını önleme projeleriyle ölüm ve sakatlanma oranlarının azaltılması ve model programlar geliştirilmesi amaçlanıyor.2009 Küresel Yol Güvenliği Raporuna göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 10 bin kişi trafik kazalarından ölüyor. Proje kapsamında Türkiye’de yürütülecek çalışmaların emniyet kemeri, çocuk araç koltuğu ve kask kullanımı, içkili araç kullanımı ve hız gibi risk faktörleri üzerine odaklanması planlanıyor. (Kocatepe)