• Haberler
  • Genel
  • Bölünmüş yol ağı genişleyecek – Kocatepe Gazetesi

Bölünmüş yol ağı genişleyecek – Kocatepe Gazetesi

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Aydoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 499 sıra sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı’na ilişkin söz aldı. Aydoğan, AK Parti'nin karayollarına önem verdiğini belirtti Adalet ve Kalkınma Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Halil Aydoğan, 499 sıra sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı'na ilişkin Türkiye Büyük [&hellip]

Bölünmüş yol ağı genişleyecek

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Aydoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 499 sıra sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı’na ilişkin söz aldı. Aydoğan, AK Parti’nin karayollarına önem verdiğini belirtti

Adalet ve Kalkınma Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Halil Aydoğan, 499 sıra sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı’na ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki görüşmelerde söz aldı. Aydoğan, “Ben biliyorum ki, Kula-Uşak, Uşak-Afyon, Afyon-Sivrihisar yolları AK Parti iktidarları döneminde AK Parti’nin bakanları tarafından gerçekleştirilmiş projelerdir” dedi.
Çevre tahrip edilmeyecek
Aydoğan, “Ulaştırma kendi bünyesinde başlı başına bir ekonomik faaliyet olduğu gibi diğer bütün sektörlerle yakın ilişkisi olan ve bu sektörleri olumlu yönde etki-leyen önemli bir hizmet sektörüdür. Bu nedenle, Adalet ve Kalkınma Partimizin parti programında partimiz ulaştırma ve haberleşmenin ülke ekonomisinin en önemli altyapılarından birini oluşturduğuna inanmaktadır. Bu nedenle ulaşım unsurları arasında entegrasyonu sağlayan, hızlı ve ekonomik bir hizmet sunan, büyüme amacına en fazla katkıyı sağlayabilen ve çevreyi tahrip etmeyen bir ulaştırma ve haberleşme altyapısını oluşturmak temel amacımızdır” diye konuştu.
Kara, demir ve havayolu
Aydoğan, şöyle devam etti: “İktidarlarımız döneminde cumhuriyet tarihimizin en büyük kara yolu seferberliğine hızla devam ederek 2003 yılında 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 17 bin 474 kilometreye çıkardık. 2012 hedefimiz 22 bin 500 kilometredir. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, yani 2023 yılındaki hedefimiz 32 bin kilometre bölünmüş yol, 22 bin 500 kilometre demir yolu ağı, 10 milyar dolarlık gemi inşa geliri, hava yollarında da bölgesinde üs olmak ve dünyanın en büyük 10 ekonomisinden 1’i olmaktır. Ulaşım sektörüne son yedi yılda 60 milyar TL yatırım yapılmıştır. 2010 yılında en büyük yatırım ödeneği 3 milyar 818 milyon 412 bin TL ile demir yollarına ayrılmıştır. Bildiğiniz üzere, Ankara-Eskişehir hızlı tren hattı işletmeye açılmış, Eskişehir-İzmit, Ankara-Konya ve Ankara-Sivas hattı inşaatları devam ediyor. İktidarımızda ‘Her Türk vatandaşı hayatında en az bir kere uçağa binecek.’ hedefine uygun olarak hava yolu halkın yoluna dönüştürülmüştür. İktidarımızda gemi inşa sana-yisi 23’üncü sıradan, sipariş adedi bazında dünya 5’inci-liğine, yat inşaatı hızında da dünya 3’üncülüğüne yükselmiştir. Ayrıca, on yedi yıldır tamamlanamayan Bolu Dağı Tüneli, yirmi dokuz yıldır konuşulan Muğla-Göcek Tüneli, otuz yıldır bir türlü bitirilemeyen Karadeniz sahil yolu, Bursa çevre yolu, İzmir çevre yolu kuzey geçişi, Gaziantep-Şanlıurfa otoyolunun büyük bir kısmı, Adapazarı-Mekece-Bilecik geçişi Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarlarında tamamlanmıştır. Demir yollarımıza AK Parti İktidarı döneminde yapılan yatırım miktarı, son kırk yılda yapılanın üzerine çıkmıştır.”
Seyahat süresi azaldı
Aydoğan, 2009 yılında projelere hız verildiğini kay-dederek “2009 yılında proje stoku 2003 yılına göre yüzde 28 artmasına rağmen, yapım süresi yirmi dört yıldan yedi yıla düşürülmüştür. 11 bin 373 kilometre ilave bölünmüş yolun sağladığı yıllık seyahat süresinin azalması, yıllık akaryakıt sarfiyat tasarrufu ile hem 3 milyar 815 milyon TL ekonomik tasarruf ve 1 milyon 650 bin ton emisyon salınımında azalma ile çevresel fayda sağlanmıştır.
Araç muayenesi özelleştirilerek seksen bir ilde 191 sabit ve 72 adet seyyar istasyonla daha modern ve güvenilir sistemlerle araçlar muayeneye tabi tutulmuş, yol kenarı denetimlerinde 2003 yılına kadar ortalama 20 bin araç kontrol edilirken, 2009 yılında 4 milyon 95 bin 882 araç kontrol edilmiştir.
Yaptığımız kanuni düzenleme sonucunda 26 Mart 2010 tarihine kadar 18.443 araç hurdaya ayrılarak eski model ağır ticari taşıtların tasfiyesi sağlanmıştır. Demir yolu hatları ve demir yolu araç filosu yenilerek ve uluslararası koridorlar geliştirilerek demir yolu yük taşımacılığı sürekli artarken, bunun doğal sonucu olarak yerli demir yolu sanayi oluşumunu ve gelişimini hızlandırmıştır. İktidarımızda kara yollarında kuzey-güney akslarının yüzde 54’ü tamamlanmıştır”

Bakmadan Geçme