- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Bölünmeden Sonra Hisse Yükselir Mi?
Bölünmeden Sonra Hisse Yükselir Mi?
Bölünme sözcüğü zihinde olumsuz bir çağrışım yapsa da finansal piyasalar açısından durum farklı seyrediyor
Borsada hisse senedi bölünmesi, bazı hallerde gerekli olabilir ve hem şirket hem de yatırımcıları açısından olumlu sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir.
BORSA İSTANBUL’DA İKİ TÜRLÜ HİSSE BÖLÜNMESİ GERÇEKLEŞİR
Basit bir tanımla hisse senedi bölünmesi, bir şirketin sahip olduğu toplam hisse senedi sayısını artırması anlamına gelmektedir. Borsa İstanbul’da hisse bölünmeleri iki şekilde gerçekleşebilir. Birincisi; Bedelli sermaye artırımıdır. İkincisi ise bedelsiz sermaye artırımıdır. Bu şekilde yapılmış olan bölünmelerde, şirketlerin sermaye yapıları ve dolaylı olarak finansal durumları değişmiş olur. ABD borsalarında ise hisse bölünmeleri (stock split) farklı işlemektedir. Hisse bölünmesi ile yine bir şirketin sahip olduğu hisselerin sayısını artırılmış olur. Ancak ABD’de bir şirketin hisse bölünmesine gitmesi sermayesini etkilemez. Yani hisse bölünmesinden sonra şirketin sahip olduğu sermaye miktarı artmaz ve azalmaz. Hisse bölünmesi ile yalnızca piyasada bulunan hisse sayısı ve her bir hissenin fiyatı değişir.
HİSSE SENEDİ BÖLÜNME ORANLARI NEDİR?
Hisse bölünmeleri genelde 1.10, 1.4, 1.2, 1.3 ve 2.3 gibi oranlarla gerçekleştirilir. Bölünme şeklini veya oranını şirketler genel kurullarında belirler ve sonrasında uygulamaya alırlar. Dolayısıyla bu oranlar her şirket için değişebilir. Bir örnek verecek olursak; A şirketinin 10.000 adet hisse senedine sahip olduğunu ve bir hisse fiyatının da 500 TL’den işlem gördüğünü varsayalım. Eğer A şirketi 1:2 hisse bölünmesi gerçekleştirdi ise bu, her bir hissenin ikiye bölündüğü anlamına gelir. Bölünme sonucunda toplam hisse adedi 20.000; bir hissenin fiyatı ise 250 TL olacaktır. Yani aslında değişen şeyler hisselerin toplam adedi ve hisse fiyatıdır. Bu senaryoda, piyasadaki hisse senetlerinin toplam değeri aynı kalmaya devam eder.