• Haberler
  • Genel
  • Bölgesel Afet Bilgi Bankası için adım atıldı

Bölgesel Afet Bilgi Bankası için adım atıldı

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde başlatılan ve her ay düzenli tertip edilen basın bilgilendirme toplantıları, Mart ayında da devam etti. Kimyasal Biyolojik Radyolojik ve Nükleer saldırılar konusunda bilgiler verilen toplantıda konuşan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak ve Manisa’yı kapsayacak şekilde Bölgesel Afet [&hellip]

Bölgesel Afet Bilgi Bankası için adım atıldı

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde başlatılan ve her ay düzenli tertip edilen basın bilgilendirme toplantıları, Mart ayında da devam etti.

Kimyasal Biyolojik Radyolojik ve Nükleer saldırılar konusunda bilgiler verilen toplantıda konuşan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak ve Manisa’yı kapsayacak şekilde Bölgesel Afet Bilgi Bankası kurulması için adım atıldığını kaydetti
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nden bu yana basın mensuplarını aylık toplantılarla bilgilendiriyor. Müdürlük’ün bu ayki bilgilendirme toplantısının konusu Kimyasal Biyolojik Radyolojik ve Nükleer saldırılar oldu. Bilgilendirme toplantısında konuşan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, afetlere hazırlıklı olmanın önemine dikkat çekti. Buldan, Zafer Kalkınma Ajansı’na afetlerle ilgili bir proje sunduklarını, bu projenin onay almasından sonra Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak ve Manisa’yı kapsayacak şekilde bir çalışma içerisine gireceklerini bildirdi. Buldan, “Zafer Kalkınma Ajansının Sürdürülebilir Kırsal/Kentsel Altyapı Mali Destek Programı (SÜKAP) kapsamında Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde; TR 33 Bölgesi olan Afyonkarahisar, Manisa, Uşak, Kütahya illerinin tamamında afet altyapısını oluşturarak bu kapsamda bilgi bankası oluşturmak, iller arasında çapraz çalışma sistemini kurarak afete etkin müdahaleyi sağlamak amacıyla diğer 3 İlinde katılımıyla bir proje hazırlanarak Zafer Kalkınma Ajansının desteğine bu ay itibariyle sunulmuştur. Afet ve acil durumlara hazırlık kapsamında, ilçelerimizin Sivil Savunma ve Afet Acil Yardım Planlarının güncelleme çalışmaları yapılmaya başlanmıştır” dedi.
Okullarda eğitim verildi
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından son 1 ayda yapılan çalışmaları da anlatan Buldan, okullardaki temel afet eğitimine hız verdiklerini bildirdi. Buldan, “9 Ocak 2012 tarihinden itibaren kar tatilleri nedeniyle ara verilen okul eğitimlerine, sömestir tatilinin bitişini müteakip 22 Şubat 2012 tarihinde tekrar başlanmış olup, bugün itibariyle bahse konu dönemde 18 okula eğitime gidilmiştir. 28 Şubat Sivil Savunma günü etkinlikleri çerçevesinde Çay ilçesinde Ahmet Özyurt İlköğretim Okulunun hazırladığı ve ilçe genelindeki diğer okulların da katılımlarıyla 28 Şubat Salı günü, önce deprem hakkında konferans verilmiş, ardından tahliye ve yangın tatbikatı yapılmıştır. 1– 7 Mart Deprem haftası etkinlikleri çerçevesinde, 1 Mart Çarşamba günü Sultandağı ilçe protokolünün katılımı ile Yakasenek İlköğretim Okulunda eğitim verilmiş, müteakiben de tatbikat yapılmıştır. 5 Mart Pazartesi günü Burdur ili TOKİ Yahya Kemal Beyatlı İlköğretim Okulunda Burdur İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce planlanan deprem ve KBRN tatbikatına 5 araç ve 30 personel ile katılım sağlanmış, senaryo gereği verilen görevler icra edilmiştir. Son olarak bu kapsamda 8 Mart Perşembe günü Açık Cezaevi Müdürlüğünün talebi doğrultusunda 105 kişilik bir katılımcı gruba konferans verilmiştir” diye konuştu.
Van’daki konteynır kentte hizmet
Müdürlük’e bağlı ekiplerin 1 ayda 11 trafik kazasına müdahale ettiğini, Gazlıgöl’de meydana gelen gaz sızıntısı olayında görev aldığını bildiren Buldan, 25 Ocak 2012 tarihinde 5 kişilik ekiple Van’da görev aldığını hatırlattı. Buldan, şöyle konuştu:
“25 Ocak 2012 tarihinde beraberindeki 5 kişilik ekiple Van iline görevlendirildik. Ekibimiz, 1121 konteynır kapasitesiyle Van’ın en büyük konteynır kenti olarak hizmet vermeye başlayan Hüsrevpaşa konteynır kentinin yönetimini 20 Şubat 2012 tarihine kadar yürütmüş, bu tarihten sonra görevi Eskişehir ekibine devrederek ilimize dönmüşlerdir. Depremden sonra ili-mize dönemler halinde toplam 353 afetzede vatandaşımız gelmiş, bunlardan 103 kişi peyderpey Van’a dönmüş, 250 vatandaşımız da halen ilimiz ve ilçelerimizdeki sosyal tesis ve misafirhanelerde kalmaya devam etmektedirler. İlimiz Çay ilçesi öğretmenevine, müdürlüğümüz tarafından yerleştirilen Şimşek ailesi fertlerinden 78 yaşındaki Fikri Şimşek vefat etmiştir. Çay Kaymakamlığımız tarafından cenaze işleri ve Şimşek ailesinin Van iline dönmeleri hususunda gerekli yardım yapılmıştır. Depremzede vatandaşımıza Allah’tan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Van’a dönen vatandaşlarımızın bir kısmı hak sahipliği faaliyetleri kapsamında yıkılan konut ve işyerleri ile ilgili işleri takip etmek için bir kısmı ise kurulan konteynır kentlere yerleşmek üzere ilimizden ayrılmışlardır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme