• Haberler
  • Genel
  • Bölgenin amiral gemisi olabiliriz – Kocatepe Gazetesi

Bölgenin amiral gemisi olabiliriz – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar’ın sahip olduğu değerlerle bölgenin amiral gemisi olabileceğini söyledi. Göller Bölgesi Etkileşim Planı Çalıştayı’nda konuşan Balkanlıoğlu, kentin, tarihi ve kültürel birçok önemli unsura sahip olduğunun altını çizdi Tarihi Kentler Birliği adına, Türkiye Belediyeler Birliği’nin desteğiyle ÇEKÜL Vakfı tarafından 2012 yılında başlatılan Kültür Öncelikli Bölgesel Yol Haritaları programı çerçevesinde, düzenlenen “Göller Bölgesi [&hellip]

Bölgenin amiral gemisi olabiliriz

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar’ın sahip olduğu değerlerle bölgenin amiral gemisi olabileceğini söyledi. Göller Bölgesi Etkileşim Planı Çalıştayı’nda konuşan Balkanlıoğlu, kentin, tarihi ve kültürel birçok önemli unsura sahip olduğunun altını çizdi

Tarihi Kentler Birliği adına, Türkiye Belediyeler Birliği’nin desteğiyle ÇEKÜL Vakfı tarafından 2012 yılında başlatılan Kültür Öncelikli Bölgesel Yol Haritaları programı çerçevesinde, düzenlenen “Göller Bölgesi Etkileşim Planı” çalıştayı Afyonkarahisar’da düzenlendi.
Göller Bölgesi’nin barındırdığı potansiyelin işbirliği içerisinde ortaya çıkarılması ve değerlendirilmesini amaçlayan çalıştay, bölgedeki kamu-yerel-sivil ve özel kesimlerin rekor düzeyde katılımıyla Korel Termal Otel’de gerçekleştirildi.
5 YILDIZLI OTEL SAYISI ARTTI
Çalıştay’da konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, kentin tarihten gelen çok önemli kültürel değerlere sahip olduğunu hatırlattı.
Balkanlıoğlu, “Afyonkarahisar binlerce şehidin yattığı mübarek topraklar aslında. Sahip olduğu değerlerle bölgesinde amiral gemisi olabilir. Beş yıldızlı otel sıralamasında Türkiye’de altıncı sıradayız ve yeni yeni oteller yapılmaya devam ediyor. Ancak bu oteller yapılırken, Afyonkarahisar’a gelen misafirlere hoşça vakit geçirebilecekleri mekânlar da oluşturmalıyız. Buraya gelen insanlar biraz kaplıcadan faydalanınca sıkılıp, bir yerlere gitme ve görme ihtiyacı duyuyorlar. Bu insanlara, birbiri içine girmiş çarşılar ve çirkin binalar gösteremeyiz. Bunlara özgün bir şeyler çıkarmamız gerekiyor. Milattan önceki eserlerimizle birlikte, Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet dönemindeki eserlerimizi insanların keyif alacağı hale getirmemiz gerekiyor. Bu doğrultuda, köklü tarihimizden gelen özgün eserleri artık ortaya çıkarmalıyız” dedi.
SİVİL MİMARİDE ROMA ÖRNEĞİ
Sivil mimariye yeterince önem verilmediğini aktaran Vali İrfan Balkanlıoğlu, “Harabat ehlini hor görme zakir, Defineye malik ne viraneler var” sözünü hatırlatarak, “Hâlbuki bizim virane gördüklerimizin kendisi birer define. Ancak Metin Hocamız bizleri uyandırıncaya kadar fark edememişiz. Bugün bütün turizm hareketlerinin toplandığı ülkeler tarihi binalarla dolu. İnsanlar bu ülkelere, 300-500 yıllık sivil mimari örneklerin görmeye gidiyor. Bugün 60 milyon turist sadece Roma’yla gidiyor. Bu insanlar sadece oradaki tarihi binaları görmeye gidiyor. Afyonkarahisar’da da gezilip görülmesi gereken birçok eser var. Çünkü Afyonkarahisar, yolların ve medeniyetlerin kesiştiği bir il. Burada bilenen tarihin dışında bilinmeyen büyük bir tarihte de yatıyor” diye konuştu.
KALE AFYON İÇİN BÜYÜK BİR DEĞER
Afyonkarahisar’ı ‘kale-çarşı ve mahalle’ bütünüyle ele alan Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise bu bütünün korunup yaşatılmasının gerekliliğine değindi. Afyonkarahisar’da gelişimin bu üçlem içerisinde değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Metin Sözen, “Afyon kale demektir. Kale Afyon demektir. Afyon için kale büyük bir değerdir. Kaleyle birlikte, çarşının ve mahallenin korunup yaşatılması gerekiyor. Bu sayede kentin yaşamı değişecektir. Çünkü çarşı hayatı, hayatın ta kendisidir. Örneğin Bedesten Çarşısı’nın restore edilmesi yerinde bir çalışma olacaktır. O çarşı, bütün çarşıyı ayağa kaldıracaktır. İşin özü şu ki; el ele verdikten sonra yapılamayacak iş yoktur. Ancak, zaman kavramını doğru kullanılmalı ve asla karamsarlığa düşmemeliyiz” ifadelerini kullandı.
EKOLOJİ VE EKONOMİ BARIŞSIN
Konuşmaların ardından, Çekül Vakfı Gönüllüsü Şehir Plancısı Faruk Göksu yönetiminde çalıştayın değerlendirmesine geçildi.
Bölgesel Bakış ve Kentsel Bakış başlıkları altında yapılan iki ayrı bölümden oluşan değerlendirme kısmı yaklaşık iki saat sürdü.
İlk bir saatlik bölümde, katılımcıların öneri ve görüşleri doğrultusunda, Isparta-Burdur ve Afyonkarahisar üçlemi içerisinde, bölgesel gelişim senaryoları oluşturuldu. İkinci bir saatlik bölümde ise sadece Afyonkarahisar’ın gelişimine yönelik öneri ve görüşler ortaya atıldı. Değerlendirme sonunda 10 temel ilke oluşturulurken, bu ilkeler şöyle sıralandı: Ortak su kültürü ve yönetimi, tarih öncesi zenginliği, komşu uygarlıklar, yaşam zenginliği, üçlü enerji çeşitliliği, akıllı büyüme, ekolojik denge, etkileşim zinciri (Kültürel ve doğal değerler), rekabet gücü ve yetki paylaşımı.
YOĞUN KATILIM OLDU
Çalıştayın sonunda bir kez daha kürsüye gelen Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, katılımcılıların görüş ve önerilerini değerlendirdi. Çalıştaya katılan tüm konukları Afyonkarahisar’da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını dile getiren Başkan Çoban, çalıştay sonunda ortaya çıkan ilkelerin işbirliği içerisinde en kısa zamanda hayata geçirilmesini temenni etti.
Çalıştaya, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Eskişehir Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Başkanı Hülya Çopuroğlu, Tarihi Kentler Birliği üyeleri ve akademisyenler ile çevre illerin, kamu, oda, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, mahalle muhtarları ile çok sayıda davetli katıldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme