'Bölgemize yerli otomotiv yatırımı istiyoruz'
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar-Kütahya arasındaki bölgenin yerli otomobil fabrikası için değerlendirilmesini beklediklerini belirtti. Serteser, 'Otomotiv yatırımı istiyoruz, yerimiz var. Bu tip yatırımlar için yer ayarladık. Zafer Havaalanı'na çok yakın. 3 milyon metrekare ama artırılabilir. Oraya otomotiv istiyoruz. Yerli marka için üretim yapılacak, onu istiyoruz. Yerini tabii hükümet belirleyecek. [&hellip]
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar-Kütahya arasındaki bölgenin yerli otomobil fabrikası için değerlendirilmesini beklediklerini belirtti. Serteser, “Otomotiv yatırımı istiyoruz, yerimiz var. Bu tip yatırımlar için yer ayarladık. Zafer Havaalanı’na çok yakın. 3 milyon metrekare ama artırılabilir. Oraya otomotiv istiyoruz. Yerli marka için üretim yapılacak, onu istiyoruz. Yerini tabii hükümet belirleyecek. Sakarya diyorlar. Ama kesinleşmiş değil. Hep Sakarya, Kocaeli adı geçiyor. Oysa oralar sıkıştı. Bölgeler arası ekonomik farklılıkların azaltılması için de gerekli. Bizim ajans çalışma yaptı. Büyük sanayi tesislerinin gelmesi lazım” ifadelerini kullandı.
TERMALE DEVLET
DESTEĞİ GELMELİ
Afyonkarahisar’ın termal turizm sektöründe önemli bir merkez olduğunu, devlet desteği verilmesi hâlinde daha da büyük bir turizm sahası oluşacağını kaydeden Serteser, bu konuda Afyonkarahisar’ın hazır olduğunun altını çizdi. Serteser, “Termal sağlık turizmi konusunda çalışma grubu kurduk. Belediye, Oda, Valilik katıldı. Termal ve sağlık turizmi konusunda yatırımlar olabilir. Cazibesini koruyor. Kum, deniz, güneş turizmi sıkıntı yaşayabiliyor ama termal öyle değil. Sağlık da eklenirse daha iyi olacak. Türkiye’de birçok termal bölge var ama Afyon kendini ispatladı. Termalin başkenti desek itiraz olmaz. Yapılacak çok şey var ama yerel bütçeler yetmez. Hükümet de termal sağlık turizmine çok önem veriyor. Bu konuda pilot bölge olmalıyız. Dünya çapında termal turizm destinasyonu olabiliriz. Expo’ya birkaç ay için büyük yatırım yapılabiliyor. Afyon, devamlı gelir getirir. Birkaç milyar dolar harcayarak burayı dünya merkezi yapabiliriz. Termal sularımız Avrupa’da çok kıymetli. Biz bunu ancak devlet politikasıyla dünya markası haline getirebiliriz” şeklinde konuştu.
ZAFER’İ RANDIMANLI ÇALIŞTIRAMIYORUZ
Bu çerçevede Zafer Havaalanı’nın da etkin bir şekilde kullanılması gerektiğine işaret eden Serteser, seferlerin artması durumunda yolcu sayısının da artacağını vurguladı. Serteser, şöyle konuştu:
“Zafer Havaalanı’nı çok randımanlı çalıştıramıyoruz. Termalin müşterisi var. Sadece İstanbul seferi oluyor. Bari her gün gidiş-dönüş olsun. Sabah seferi işadamı için iyi ama turist için erken. Gaziantep için Türk Hava Yolları yönetimi ile görüştük. Oradan termal müşterimiz var. Heyetler geldi, inceledi. Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu da istekli ama netice alamadık. O yatırıma yazık oluyor, iyi kullanamıyoruz, bir uçakla kalmamalı. Adı bölgesel. Madem böyle o zaman gerek yoktu ki. Biz de askeri havalimanını kullanırdık. Yurtdışı uçuş artması lazım. Bir özel şirket haftada bir Düsseldorf’a uçuyor. Brüksel’de çok hemşehrimiz var. Emirdağlı cok oradada. 6 bin dolarlık destekten faydalanırız.” (Kocatepe Haber Merkezi)
MERMER VE YUMURTADA
SIKINTI VAR
Afyonkarahisar’da ihracatın önemli iki kalemi arasında mermercilik ve yumurtacılık sektörünün yer aldığını aktaran ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “Mermer sektöründe blok satışlarımız düştü. En fazla Çin’e ihracat vardı. Dünyadaki krizden ziyade Çin ekonomisini soğutma girişimi düşürdü. Ama esas sorun yumurta sektöründe. Çok ciddi düşüş oldu. Mermerde Çin tek Pazar. Burada da Irak hemen hemen tek pazardı. Var başka pazarlar ama Irak büyüktü. İhracat yapıyorlar ama eskiden fiyatlar daha yüksekti. İhracatın dışında da sorun var. 20-22 kuruşa mal ediliyor, 14 kuruşa satar hale geldiler. Hem ihracat düştü, hem fiyatlar. Mermerciler iç pazara yöneldi, açıklarını kapatmaya çalışıyorlar. Fabrikası olanlar, mamul satmaya çalışıyor. Projeleri takip ediyorlar. Bu açığı bir şekilde kapatmaya çalışıyorlar. Ama yumurtacının yöneleceği bir Pazar yok. Yumurta, piliç, su ürünlerinde 124 milyon dolarlık ihracat, 2015’te 84 milyona düştü ve halen düşüyor. Bu son ay biraz arttı. Neticede kârlı satış yok. Zararına sattıktan sonra kıymeti yok. Mecburen satıyorlar. Canlı hayvan her gün yem yiyor. Kesime yollasan verimi yüksek tavuğu, büyük kayıp olur. Yumurta birinci derecede krizde” şeklinde konuştu.
BÖLGESEL OSB’LER KURULMALI
Şehirlerin gelişimi için Organize Sanayi Bölgeleri’ni düzenleyen mevzuatın gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar özelinde şu örneği verdi:
“Organize Sanayi Bölgeleri, merkezdeki ful kapasite. Zamanında her yere OSB açılmış. Şimdi daha büyük yer gerektiğinde açamıyoruz, doluluk oranı gerekçe oluyor. O da yüzde 40. Merkezde sıkıştık, yer bulamıyoruz, ama ilçelerin boşluğundan dolayı bir yer alamıyoruz. O yüzde 75’in il merkezleri olarak değiştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Tamam zamanında yapılmış ama bir yere yatırım gelecekse bu doluluk engelse olmamalı.
Madem orta gelir tuzağından kurtulmak istiyoruz, bölgesel Organize Sanayi Bölgeleri kurulmalı, stratejik yatırımlar çekmeliyiz. Böyle OSB’leri mutlaka kurmalıyız. Afyon’da Zafer Havalimanı yolunda yapılmalı.”