Böbrek hastalığı riskine dikkat – Kocatepe Gazetesi
İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, böbrek hastalıklarına çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtti İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, böbrek hastalıklarına karşı vatandaşları uyardı. Akgün, “Diyabetiniz var mı? Kan basıncınız yüksek mi? Kalp hastası mısınız? Ailenizde böbrek hastası var mı? Kilonuz fazla mı? Sigara içiyor musunuz? Yaşınız 60'tan büyük mü? Bu sorulardan en az birisine [&hellip]
İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, böbrek hastalıklarına çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtti
İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, böbrek hastalıklarına karşı vatandaşları uyardı. Akgün, “Diyabetiniz var mı? Kan basıncınız yüksek mi? Kalp hastası mısınız? Ailenizde böbrek hastası var mı? Kilonuz fazla mı? Sigara içiyor musunuz? Yaşınız 60’tan büyük mü? Bu sorulardan en az birisine yanıtınız evet ise, kronik böbrek hastalığı için risk altındasınız. Test yaptırmak için doktora başvurunuz” dedi.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Akgün, kronik böbrek hastalığının erken dönemde saptanmasının önemine dikkat çekekerek “Erken dönemde saptanır ve uygun şekilde tedavi edilirse ilerlemesi engellenebilir veya yavaşlatılabilir ve yüksek ölüm riski azaltılabilir. Hastalığın tedavisi diyet ve bazı ilaçlardan oluşur. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa yararı o kadar fazla olur. Kronik böbrek hastalığının tanısı oldukça kolay ve ucuzdur. Kanda kreatinin ve idrarda protein ölçümü tanının büyük oranda konulmasını sağlar” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)
Tuzun
fazlası zarar
İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, tuz kullanımında aşırıya
kaçılmaması gerektiğini vurguladı
İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, fazla tuz tüketiminin önüne geçilmesi gerektiğini bildirdi. Akgün, “Fazla tuz tüketimi, idrarda kalsiyum atılımını da artırarak kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur. Kemiklerden kalsiyum kaybının artışı ise kemik erimesini (osteoporoz) ve kemiklerin kırılma riskini artırır.Tuz, kan basıncını artırır. Bu nedenle, tansiyonu yüksek olanların yemeklerine tuz koymamaları önerilir.Böbrek bozukluklarında, bazı kalp hastalıklarında, vücudun belirli yerlerinde su toplanmalarına (ödem) sebep olur. Tuzun fazlası sadece ödem yapmaz. Damarlarda dolaşan sıvı miktarının artmasına, kan basıncının yükselmesine (hipertansiyon), kalp ve böbrek hastalıkları ile felç riskinin artmasına neden olur” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)