BMC işçileri, üretmek için yürüyor

Şehiriçi taşımacılık araçları ile zırhlı askerî Kirpi araçlarını üreten BMC fabrikasında, yaklaşık 10 aydır süren düzensizlik, işçiyi sokağa döktü. İzmir'den yola çıkan işçiler, 'Üretmek istiyoruz' diyerek Ankara ve İstanbul'a yürüyor. İşçilerin Ankara'ya giden kafilesi, Afyonkarahisar'da mola verdi İzmir'de bulunan BMC fabrikasının işçileri, 10 aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle yürüyüş yapıyor. İki koldan başlatılan ve 'Emek Yürüyüşü' [&hellip]

BMC işçileri, üretmek için yürüyor

Şehiriçi taşımacılık araçları ile zırhlı askerî Kirpi araçlarını üreten BMC fabrikasında, yaklaşık 10 aydır süren düzensizlik, işçiyi sokağa döktü. İzmir’den yola çıkan işçiler, “Üretmek istiyoruz” diyerek Ankara ve İstanbul’a yürüyor. İşçilerin Ankara’ya giden kafilesi, Afyonkarahisar’da mola verdi

İzmir’de bulunan BMC fabrikasının işçileri, 10 aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle yürüyüş yapıyor. İki koldan başlatılan ve “Emek Yürüyüşü” adı taşıyan etkinlikteki bir kafile İstanbul’a, bir kafile ise Ankara’ya doğru ilerliyor.
25 OTOBÜSLÜK KAFİLE
BMC işçilerinin Ankara’ya giden 25 otobüslük kafilesi, Afyonkarahisar’da mola verdi. Türk-İş İl Temsilciliği’nde çiçeklerle karşılanan BMC işçileri adına konuşan Türk Metal Sendikası İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Halil İbrahim Tosun, seslerini duyurmak ve kamuoyu oluşturmak amacıyla yola çıktıklarını belirtti. Tosun, “Bizler İzmir’de kurulu olan, 50 yıllık mazisi olan, otomotiv ve ağır araç anlamında üretim yapan, askeri araç üreten bir tesisin işçileriyiz. Ben de bir BMC’liyim. 1990 yılında çalışmaya başladım. Milli servet olarak gördüğümüz bu şirkette 10 aydan beri ekonomik sıkıntılar yaşanmaya başladı. Son 6 aydan beri de üretim yapamaz hâle geldik. İşçi arkadaşlarımızın maaşları ödenmemeye başladı. Biz bunları anlatmaya çalıştık ama derdimize çare bulamadık. Pazartesi Emek Yolculuğu adına bir yolculuğa başladık. Çalışanlarımızın yarısını İstanbul’a, yarısını Ankara’ya yola çıkardık. Kamuouyu oluşturarak çözüm üretilmesini istiyoruz. Biz umutluyuz. Bu şirketi yaşatmak istiyoruz. Bu şirket, istihdam anlamında çok önemli” dedi.
TERÖRLE MÜCADELE BOYUTU
BMC fabrikasının aynı zamanda ülke savunması için de faaliyet sürdürdüğünü, “Kirpi” adı verilen araçların terörle mücadele noktasında yarar sağladığına dikkat çeken Tosun, şöyle devam etti:
“Bu ülkenin iki önemli sorunu var, biri terör, biri işsizlik. BMC’nin varlığı da bu sorunla direkt olarak ilgili. Kirpi araçlarımız, zırhlı personel taşıyıcı. Doğu ve Güneydoğu’da terör örgütünün yaptığı saldırılarda bizim bu araçları ürettiğimizden sonra hiç şehit olmadı. Terörle mücadele çok önemli bir araç üretiyoruz. Ülke savunmasına katkı sağlamak istiyoruz. 1600 işçi 2300 kişi. Ara sektörlerle 40 bin kişiye ekmek sağlıyor.”
“EV ALDIM, KREDİYİ ÖDEYEMİYORUM”
Afyonkarahisar’a gelen BMC işçilerinden Turgut Yücel, “Ek iş yaparak geçimimizi sağlıyoruz. Çocuklarımıza bir şey söyleyemiyoruz. Tekrar imalat yapmak istiyoruz” dedi. İşçi Erol Atalay ise “Evimi kredi ile aldım, ödeyemiyorum. Banka evimi elimden alacak. Apartman yöneticisiyim, aidatlarla geçinmeye çalışıyorum” ifadelerini kullandı.
SİYASİ PARTİLER VE STK’LAR DESTEK VERDİ
BMC işçilerinin yürüyüşünün Afyonkarahisar ayağına Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Erol Özsoy, Türk Harp-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Nihat Koçak, Emek Partisi İl Başkanı Hasan Koçak ve Türkiye Gençlik Birliği üyeleri de destek verdi. BMC işçileri, bir gün Afyonkarahisar’da dinlendikten sonra Eskişehir’e geçecek. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme