• Haberler
  • Gündem
  • 'Bizler otizmli çocuklarımızdan utanmıyoruz' – Kocatepe Gazetesi

'Bizler otizmli çocuklarımızdan utanmıyoruz' – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürlüğü Nisan 2017 Otizm Farkındalık ayında 'Otizimliyiz Hayatın İçindeyiz' adlı etkinlik dün sabah Marble Çakmak Otel'de yapıldı.68 ÇOCUKTANBİRİ OTİZMLİSaygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması sonrası Afyonkarahisar Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü Olcay Göçen konuşma yaptı. Göçen, 2008 yılından itibaren her yıl 2 Nisan tarihinin otizm konusunda farkındalık oluşturmak, otizmle ilgili [&hellip]

Afyonkarahisar Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürlüğü Nisan 2017 Otizm Farkındalık ayında “Otizimliyiz Hayatın İçindeyiz” adlı etkinlik dün sabah Marble Çakmak Otel’de yapıldı.
68 ÇOCUKTAN
BİRİ OTİZMLİ
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması sonrası Afyonkarahisar Özel Eğitim Uygulama Merkezi Müdürü Olcay Göçen konuşma yaptı. Göçen, 2008 yılından itibaren her yıl 2 Nisan tarihinin otizm konusunda farkındalık oluşturmak, otizmle ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla BM tarafından Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak idrak edildiğini söyledi. Doğuştan gelen ve yaşamın ilk üç yılında fark edilen bir gelişimsel farklılık olan otizmin görülme sıklığının günümüzde çok hızlı şekilde arttığın belirten Göçen; “Doğuştan gelen ve yaşamın ilk üç yılında fark edilen bir gelişimsel farklılık olan otizmin görülme sıklığı günümüzde çok hızlı şekilde artmaktadır. Günümüzde doğan her 68 çocuktan bir tanesi otizmli olarak dünyaya gelmektedir” dedi.
45 OTİZMLİYE
 HİZMET VERİLİYOR
Geçen yıl yapılan bir araştırmanın sonucuna göre Türkiye de nüfusun yalnızca yüzde 29’nun otizmli olduğunu belirten Olcay Göçen, otizmli vakaların yüzde 93’nün otizm belirtilerini bilmediğine dikkat çekti. Günümüzde otizmin tek çaresinin erken tanı ile yoğun özel eğitim olduğunu söyleyen Göçen; “Bilimsel araştırmalar; erken tanı, yoğun ve doğru bir eğitimle otizmli çocukların yaklaşık yüzde 50’de otizmin belirtileri kontrol altına alınıp, gelişim sağlanabiliyor. Afyonkarahisar Özel Eğitim Uygulama Merkezi olarak 45 otizmli öğrencimize hizmet veriyoruz” diye konuştu.
DÖRT ÖĞRENCİ NORMALLEŞTİ
Afyonkarahisar Özel Eğitim Uygulama Merkezi misyonunun otizmli bireylerin kendi ayakları üzerinde durmaları, hayatlarını idame ettirmeleri ve topluma katılım sağlamak olduğunu belirten Göçen; “Her geçen gün daha iyi daha güzel çalışmalarla hizmet vermeye devam ediyoruz. 2014 yılından itibaren üç yıl boyunca yaptığımız otizm panelleri ile 2014 yılında Uluslar arası Otizm Konferansında kabul edilen iki bilimsel çalışmamız vardır. Geçen yıl ‘Tek Okul’ isimli AB projemiz, 2015-2016 yıllarında koordinatörlüğünü üstlendiğimiz 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri, 2015 yılında ‘Hareket ve Spor Eğitimi’ Projesi, 2016 yılında ‘Bir Olalım Beraber Olalım Gelin Birlikte Öğrenelim’ Projesi bunların güzel örneklerindendir. Son iki yılda kazandığımız, normalleştirdiğimiz dört öğrencimiz yaptığımız çalışmaların ve ekip ruhunun en önemli göstergesidir. Bizlere desteklerini esirgemeyen yetkililerimize teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
ÖNEMLİ OLAN DAVRANIŞ BİÇİMİNİN BİLİNMESİ
Otistik çocuk annesi Dilber Keskin programda yaptığı konuşmada 13 yaşında bir otistik çocuk annesi olduğunu söyledi. Çocuğuna teşhisin 3,5 yaşında konulduğunu belirten Keskin; “O zamanlar otizmin ne olduğunu bilmiyorduk. Eğitime başladık. Eğitimde öğretmenlerimiz bize rehber olarak onlara ne yapmamız gerektiğini gösterdi. Onlarla birlikte yaşadık. Bizim çocuklarımız zor eğitilecek çocuklar değil. Sadece onlara nasıl davranılacağını ve onlarla nasıl yaşanması gerektiği bilinmeli. Önemli olan onları topluma nasıl kazandırmanız gerektiğini bilmenizdir. Yapmanız gerekeni bildiğinizde zorluk çekmiyorsunuz. İlk başta biz bu konuda çok zorlandık. Ama öğretmenlerimizin yardımıyla neler yapacağımızı öğrendik. Onlar önce bizleri eğittiler sonra biz çocuklarımızla yaşamaya başladık. Otizmli bir çocukla yaşamak aslında çok zor değil. Bizlerden farkları; Yürümeyi, yemek yemeyi, uyumayı, hayatta nasıl davranacaklarını dışarıda nasıl hareket edeceklerini bilmediklerinden toplum tarafından hep dışlanıyorlar. Biz bunları onlara öğrettik. Şu anda 13 yaşında olan çocuğum artık her şeyi yapar hale geldi. Okulumuzun bizlere, çocuklarımıza çok faydası oldu. Bu vesile ile kendilerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“ÇEVREMİZ BİZE
YARDIMCI OLMALI”
Otistik bir çocuğu olduğu için utanmadığını ve otistik çocuk sahiplerinin kesinlikle utanmaması gerektiğini söyleyen Mükerrem Mutlu şöyle konuştu: “Özellikle Merkez Müdürümüz Olcay Göçen hocamız başta olmak üzere okulumuzun diğer öğretmenlerine çok teşekkür ediyorum. Ben 10 yıldır Döğer beldesinden çocuğumu eğitim için buraya getirip götürüyorum. Sağ olsun hocamız sayesinde beldemize özel eğitim sınıfı açıldı. Olcay hocamız başta olmak üzere bizlere verilen yardım ve destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Özellikle şunu söylemek isterim, bizler çocuklarımızdan utanmıyoruz. Çevremizde ki insanların da bizlere yardımcı ve destek olmalarını çok istiyorum. Çocuklarımız hiçbir şey bilmiyordu. Okula başlayalı Allah’a çok şükür her şeyi öğrendiler. Sıkıntı yaşamıyoruz hiçbir otistik çocuklu veli okullardan kaçmasın”
PROGRAM ZENGİN İÇERİKLİ
Afyonkarahisar Özel Eğitim Uygulama Merkezi öğrencilerinin Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler rontu sunumu akabinde, kurumun tanıtım slaytı sunuldu. Bağlama dinletisi ardından, merkez öğretmenlerinden Muhittin Evren tarafından “Ben Otistik Çocuk” isimli şiir okundu. Org dinletisi, Çanakkale Türküsü ve Bayrağımız etkinliği, bireysel performans karate gösterisi ile program tamamlandı. Programa; Vali Yardımcısı Erhan Günay, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Alper Sezer, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, okul müdürleri, öğrenci velileri ve çok sayıda davetli katıldı. Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme