'Bizim Güney Belediyesi'nin kapatılmasında vebalimiz yok'
BBP Güney Belediye Başkan adayı Süleyman Çağlar, 'Bizim Güney Belediyesi'nin kapatılmasında hiçbir vebalimiz yoktur. Bizim ellerimiz temiz, alnımız aktır' dedi   Büyük Birlik Partisi (BBP) Güney Belediye Başkan adayı Süleyman Çağlar 'Geçmişten Geleceğe' sloganıyla dijital platformda yayın hayatını sürdüren Kocatepe TV'nin konuğu oldu. Çağlar, Kocatepe Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Burak Aydın'ın sorularını cevaplandırdı. REFERANDUMA RAĞMEN [&hellip]
BBP Güney Belediye Başkan adayı Süleyman Çağlar, “Bizim Güney Belediyesi’nin kapatılmasında hiçbir vebalimiz yoktur. Bizim ellerimiz temiz, alnımız aktır” dedi
Büyük Birlik Partisi (BBP) Güney Belediye Başkan adayı Süleyman Çağlar “Geçmişten Geleceğe” sloganıyla dijital platformda yayın hayatını sürdüren Kocatepe TV’nin konuğu oldu. Çağlar, Kocatepe Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Burak Aydın’ın sorularını cevaplandırdı.
REFERANDUMA RAĞMEN 14 KİŞİ
EKSİK ÇIKINCA BELEDİYEMİZ KAPATILDI
Burak Aydın: Güney Belediyesi’ni belde statüsünden nüfusunun yetersiz gelmesi nedeniyle köy statüsüne dönüşmesi ardından tekrar belde olma sürecini değerlendirir misiniz?
Süleyman Çağlar: 2012 yılında 6360 sayılı bir yasa hazırlanıldı. O yasa kapsamında Güney beldesinin belediyesi kapatıldı. Güney gibi böyle kırsal kesimlerde olan belediyelerin neredeyse 2007 yılından beri nüfus sıkıntısı vardır. Buralardaki insanlarımız iş bulamadıklarından mecburen büyük şehirlere göç ediyorlar. Böyle olunca beldelerin nüfusları azalıyor. Nüfusu 2 binin altında olan beldelerde Belediyeler kapatıldı. 2007 yılında da böyle bir yasa çıkarıldı. Ama Güney Belediyesi her sene nüfus sayısını tamamlıyordu. Bizim İzmir’de yaklaşık 5 bin nüfusumuz var. Her sene Aralık ayında bizim o nüfus oranından eksik olan bir 500 kişiyi tamamlıyorduk. Böylece sıkıntımız kalmıyordu. Ama 2011 yılında dönemin Belediye Başkanı ve yönetim biz İzmir’den tekrar nüfus taşımayalım, masraf oluyor, devlette bu nüfusu 2 binin altında ki Belediyeleri kapatma işini unuttu tekrar gündeme getirmez gibi bir bahaneyle nüfus taşıması yapmadılar. Çift ikamet yapılabiliyordu. Ama o çalışmayı yapmadılar. 2011 yılında Güney beldesi olarak nüfusumuz 2 binin altında çıktı. Nüfus oranımız 200 kadar eksik çıktı. 2012 yılında yapılan referandumla komşumuz Çalışlar köyü ile Güney köyü olarak birleştik. Ama 2012 yılında ki geçerli olan nüfus oranı 2011 yılının resmi nüfusuydu. Bir yıl boyunca önceki nüfus sayımı geçerli oluyor TİK kanunen bunu bu şekilde ayarlamış. Çalışlar köyü ile 2012 yılında birleşildiği için Güney köyü ile Çalışlar köyü nüfusları toplandı. 14 kişinin eksik kalması sonucu Güney Belediyesi kapatıldı.
MAHKEME NÜFUS ORANINA GÖRE KARAR VERDİ
Burak Aydın: Süreç nasıl devam etti?
Süleyman Çağlar: Süreç yargıya taşındı. Ankara 9. İdare Mahkemesinde yaklaşık 4 yıl bu süreç devam etti. Mahkeme bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih olan 6 Aralık 2012 tarihini baz aldı. Mahkeme Türikye İstatistik Kurumuna (TİK) ; Kanunun yürürlüğe girdiği tarihi baz almak zorundasın dedi. Mahkeme TİK’dan tam o tarihin güncel nüfusunu istedi. O nüfus sayısı 2 bin 108’di. Kanundan ortalama 82 gün önce bu oldu. Hem komşu köy Çalışlarla birleşmemiz neticesinde hem 2012 yılında çevre biraz daha nüfus taşıması yapılmasıyla nüfus oranı tamamlanıldı. Mahkeme de 2 bin 108 nüfus oranına göre karar verdi. Bizim gibi kapatılan Kütahya ilinin Kuşlu Belediyesi de açıldı. Onlarda herhangi bir birleşme yok ama 2012 yılında nüfuslarını 2 bine tamamlamışlar. Türkiye genelinde açılan Belediyelerin tamamı 2012 yılında nüfuslarını tamamlayan Belediyeler’dir. Türkiye genelinde açılan Belediyelerin tamamı 2012 yılında nüfusunu tamamlayan Belediyeler’dir. Burdur ve Sivas illerinde böyle Belediyeler var. Açtıkları davayı kazandılar onlarla da görüşüyoruz. Bürokratik yönde ki engelleri aşmaya çalışıyorlar.
TEKRAR BELEDİYE OLABİLMEYİ
BİRLİKTE TOPLUCA BAŞARDIK
Burak Aydın: Mahkeme sürecinden sonra neler yaşanıldı?
Süleyman Çağlar: Mahkeme tekrar Belediyemizin açılması yönünde karar vermesine rağmen bu Belediyemizin açılması için yeterli olmadı. Bunun bürokratik ve siyasi noktada da İçişleri Bakanlığı’na kararın onaylanıp yürürlüğe girmesi gerekiyordu. Bu da ikinci adımdı. Bunun içinde yönetici arkadaşlar bağlı oldukları siyasi partiye çok gidip geldiler. Yaklaşık 7 ay boyunca uğraştılar. Sonra olmadı başaramadılar. Güney belde Belediyesi’nin açıması için İçişleri Bakanlığı aranacak İller İdaresine talimat verilmesi gerekiyordu. Bu arkadaşlar benim dükkânıma geldiler. 2012 yılında nüfusumuza sahip çıkamayıp dönemin Belediye Başkanı ve yanında ki insanlar bana gelerek ‘Ankara’da yıllardır seninde tanıdıkların var. Siyasetle uğraşıyorsun. Sende bu konuda yardımcı olursan seviniriz.’ dediler. Ben o dönemde BBP Merkez İlçe Başkanıydım. Sayın Genel Başkanımızı telefonla aradım ilgili kararnameyi de gönderdim. Sanıyorum bu olay 2018 yılın son aylarında gerçekleşmişti. Sayın Genel Başkan ‘Siz buraya gelin. Ben burada yardımcı olmaya çalışayım.’ deyince biz Güney’de bir platform kurduk. On kişilik bir ekip oluşturduk. Eski Belediye Başkanımız, muhtarlarımız, kasabanın önde gelen insanlarıyla oluşan bu ekiple Ankara’ya BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’yi ziyarete gittik. Orada kararları gösterin durumu izah ettik. Bizim yanımızda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu aradı. Sayın Bakana, ‘Güney beldesinden kardeşlerimiz geldi. Davayı kazanalı 6 yıl olmuş. Ama Belediyeleri açılmamış. Bu konuda yardımcı olursanız seviniriz. Bunun emsalleri de var.’ dedi. Sayın Bakan alt birimlere ilgilelere sorup konuyla alakalı bilgilendireceğini söyledi. Biz merhum liderimiz Muhsin Yazıcıoğlu ile Alparslan Türkeş’in mezarlarını ziyaret ettik. Tam Ankara’dan ayrılacakken avukattan hayırlı haberi aldık. Yani 2018 yılının son aylarında bu müjdeyi alınca mutlu şekilde Güney’e döndük. Kasabamız vatandaşlarını düğün salonunda toplayıp gelişmeleri anlattık. Süreç böyle akamete uğramış oldu. Sadece şahsım değil bu süreci birlik ve beraberlik birlikte başardık. Ben bu sonucun tüm Güney ve Çalışlarlı kardeşlerimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Uzun bir süreç yaşadık, 7 yılın sonunda Belediyemiz açılabildi. Mücadelemiz kolay değildi. Hem hukuk mücadelesi verildi geçmiş dönem Belediye Başkanamız tarafından hem de bizler tarafından bürokratik süreçte mücadele verildi. Ankara’ya çok ziyaretler yaptık. Yürüyüşler yaptık. Sosyal medya üzerinden ‘Güney Seçimini bekliyor’ şeklinde kampanyalar başlattık. Kısaca bu mücadeleyi tüm Güney halkıyla birlikte yaptık. Bunu hiç kimsenin ‘ben yaptım’ diye üzerine alınmasına gerek yok.
NÜFUS ORANIMIZI KORUYACAĞIZ
Burak Aydın: Şu anda nüfus oranı kaç?
Süleyman Çağlar: Son nüfus sayımında Türkiye İstatistik Kurumu her sene bilindiği üzere Şubat ayında ülke nüfusunu açıklıyor. En son sayıma göre Güney beldesi olarak nüfusumuz 2 bin 82 çıktı. Çalışlar köyümüz hariç. Artık nüfus oranımızı kesinlikle 2 binin altına hiç düşürmemiz lazımdır. Belediyelerin ayakta kalabilmesi için bu bir şarttır. İnşallah Güneyli ve Çalışlarlı kardeşlerimiz 6 Haziran 2021 tarihinde bize seçimle Belediye Başkanlığı yetkisini verdiklerinde bizim dikkat edeceğimiz tek şey bu olacak. Haziran ayı itibariyle nüfusumuzu tamamlamaya başlayacağız. Her sene 31 Aralık’ta sayım oluyor. O sayımda 2 bin sayısını aştığımızda bir yıl sıkıntımız olmuyor.
GÜNEY’İ KALKINDIRMAK VE
GELİŞTİRMEK İÇİN ADAY OLDUM
Burak Aydın: Siz Güney Belediyesi kapatıldıktan sonra Güney Köyü Muhtarı idiniz. Neden Belediye Başkanlığına aday oldunuz?
Süleyman Çağlar: 2019 yılı Mahalli İdareler Seçimine beldemizin katılması için Ankara’ya çok ziyaretlerde bulunduk. Böylece hizmetlerin biraz daha beldemiz için erken başlatılmasını amaçladık. Vekillerimizi çok ziyaret ettik. Yine bir Meclis ziyaretimizde; BBP Genel Başkanı Sayın Mustafa Destici, İl Başkanımız Cemil Çoker, Milletvekilimiz Ali Özkaya ile dördümüzü oturup konuştuk. Genel Başkanımız ‘Güney’in işi halloldu tamam. Teşekkür ederiz ama 2019 mahalli idareler seçimlerine Güney’i de yetiştirin ki orada ki halkıda Cumhur İttifakına kazandırmış olursunuz.’ dedi. İzmir’de yaklaşık 5 bine yakın Güneyli var. Bu insanların oyunu da Cumhur İttifakına kazandırılır diye düşündük. Ama Sayın Milletvekilimiz ‘Yok biz Güney’i biraz bekleteceğiz. 2019 yılında değilde bir sene sonra seçime koyacağız. Geçmişte eski Bakanımız Sayın Milletvekilimiz Veysel Eroğlu Güney’e seçim zamanında geldiğinde ona biraz hakaretler edildi. Onun aracı tekmelendi. Bunu sizin o dönemki Belediye Başanımız yaptı. Biz o yüzden biraz 1 yıl Güney’i bekleteceğiz.’ dedi. Sayın Genel Başkana ‘Çokta baskı yapmayın.’ dedi. Öyle olunca bizim yerel yönetim seçimimiz bir sene daha beklemiş oldu. Güney halkı da seçimimiz bir sene sonra oluversin tamam ama bu süreçte seçim oluncaya kadar geçici bir muhtar seçelim dediler. Bizde hassas ortamda kutuplaşma olmasın 20 tane muhtar adayı çıkıpta insanlarımız birbirine küsmesinler diye tek bir muhtar adayı gösterelim o arkadaş seçimlere kadar idare etsin diye düşündük. Seçim sonunda görev Belediye Başkanına devir olunur dedik. Halkımızı toplandık önceki dönem Belediye Başkanımız tek adayla muhtarlık seçimine gidileceğini belirterek adayınız var mı diye sordu. Orada ki insanlarda Süleyman Çağlar idareten muhtarlık yapsın dedi. Ankara ile bağı var işlemleri takip eder mahiyetinde. İnsanlarımız böyle söyleyince görevden kaçmak istemedim. Hani şimdi görevden kaçıyor yarın bir gün Belediye Başkanı adayı olursak o zamanda görevden kaçar düşüncesi oluşsun istemedim. Muhtarlık görevini kabul ettim. Seçimlere kadar iyi veya kötü eksik veya fazlasıyla orada görev yapmaya çalıştım. Şimdi de seçime gidiyoruz. Her yeri geldikçe söylerim 15 yaşımdan bu tarafa Güney Belediye Başkanı olma hayalim vardı. Orada güzel birşeyler yapmak istiyorum. Güney’i kalkındırmak geliştirmek istiyorum. Ankara’da da çok tanıdıklarım var, siyasilerle iyi ilişkiler içerisindeyim. Tüm bunları Güney için ben kullanmak istiyorum.
ÇALIŞLARLI VE GÜNEYLİ
KARDEŞLERİM BENİ 3 YIL DENESİNLER
Burak Aydın: Söylemlerinizde görev süresi boyunca değil denenmek için 3 yıl talep ediyorsunuz. Bu iddialı bir yaklaşım değil mi?
Süleyman Çağlar: Hem Güney hem de Çalışlarlı kardeşlerimizin beni 3 yıl Belediye Başkanı olarak denemelerini istiyorum. Üç yıl boyunca hizmetlerimi görsünler. Üç yılın sonunda Süleyman Çağlar sen yapamadın. Seni denedik ama olmadı derlerse beni kenara çekip başka bir arkadaşla yola devam edelim. Dikkat edilirse beş yıllık görev süresi demiyorum. Üç yıl beni denemeleri yeterli olacak. Ben etkili ve verimli hizmet edebileceğimi biliyorum. Biz muhtarlık dönemimizde dahi birçok yapılamayanı yaptık. Mesela içme suyu kuyumuzun kenarına güneş enerjisi koydurttuk. Bu Sinanpaşa köyleri içerisinde ilk defa Güney’u kuruldu. Su kanallarımıza borular taktırdık. Bu vesile ile Sayın Kaymakamımız ve Belediye Başkan Vekilimiz Kübra Demirer’e çok teşekkür ediyorum. Kendisine sunduğumu her olumlu, makul istediğimizi projeli bir şekilde yerine getirmiştir.
EN BÜYÜK PROJEM ÖNCELİKLE İNSANLARIMIZI BİRARAYA GETİRMEK OLACAK
Burak Aydın: Güney Belediye Başkanlığı görevine seçilmeniz halinde projeleriniz nelerdir?
Süleyman Çağlar: Uçuk kaçık olmayan yani gerçekleştirebileceğimiz olabilecek projelerimiz var. Biz Güney’in sıkıntılarını biliyoruz. Güney’in olmazsa olmaz projesi şudur demezden önce Güney’in öncelikli ihtiyacı birlik ve beraberliktir. Hani bir dönem siyasi partilerce de kullanılırdı. Biz insanlarımız arasında seçimlerden dolayı küsen, kutuplaşan komşuları, akrabaları bir araya getirmek istiyoruz. Bizim projeleri uygulayabilme amacımızın ana nedeni budur. Biz biraraya gelebilirsek küs olan insanları barıştırabilirsek, kutuplaşmayı ortadan kaldırabilirsek bizim aşamayacağımız engel yoktur. Yapamayacağımız proje yoktur. Benim en büyük projem insanlarımızı biraraya getirmektir. İkincisi insanları birbirine ısındıracağım. Güneyde Belediye Başkanlığı yapmış 4 ağabeyimiz var. Seçim nedeniyle bu insanlarımız birbirlerini yolda gördüklerinde dahi selam vermezler, oturup konuşmazlardı. Farklı partilerden 4 Belediye Başkanımızı ilk defa biraraya getirdim. Bunu ilk defa ben başardım. Bir yemekte oturup konuştuk. İşte ben Belediye Başkanı seçilirsem aynen bu şekilde insanlarımızla oturup konuşacağım. Evlerinde onları ziyaret edeceğim. Küsleri barıştıracağım, kalpler birbirine ısınacak. İnsanlar biraraya gelecek. Yine beraber olup Çalışlarlı ve Güneyli kardeşlerimizle tek yumruk olacağız. İlk yapacağımız iş bu olacak.
İKİNCİ OLARAK İÇME SUYU
SIKINTISINI ÇÖZMEK İSTİYORUM
Burak Aydın: İkinci olarak neyi planlıyorsunuz?
Süleyman Çağlar: İkincisi su sıkıntısı var. İki dönemdir görev yaptığım için neden kaynaklandığını biliyorum. Güney’de ilk başta suyun kulanımıyla alakalı bir sıkıntı vardır. Geçmiş dönemde sulama suyundan bahçelere abonelik verilmiş. İçme suyuyla insanlarımız bahçede bezelye yetiştiriyorlar. İçme suyu ile domates biber yetiştiriyorlar. Seçim ve oy kaygısıyla geçmiş dönemde böyle bir hata yapılmış. Biz muhtarlık döneminde hiçbir bahçeye abonelik suyu vermedik. Güney coğrafi anlamda yukarıdan aşağıya doğru biraz engebeli bir kasabadır. Alt kısımlarda bahçeler sulanmaya başladığından itibaren Güney’in yukarıda ki evlerine su çıkmıyor. İnsanlarımızda çok mağdur oluyorlar. Aşağıda kalan kişi tarlasında bezelyeyi içme suyuyla sularken yukarı kısımda ki kişi banyo yapmaya, el yüz yıkamaya, bulaşığını yıkmaya su bulamıyor. Biz 2 sene boyunca bunun sıkıntısını çok çektik. Üst mahallelere itafaiye aracılığıyla su taşıdım. İtfaiye depolarına doldurduğumuz sular bir hafta kullanıldı. Bitince beni aradılar tekrar suları yeniledik. Sıkıntıları gidermeye çalıştım ama bu çözüm değil. Bizim yeni bir kaynak bulmamız gerekiyor. Çünkü Güney gelişiyor ve kalkınıyor. Her yıl Güney’e 10 yeni inşaat yapılıyor. Bu da yeni abonelikler anlamına geliyor. Bizim yeni bir kaynak bulmamız gerekiyor. Bununla alakalı da Fındıklı bölgemizde bir içme suyu kaynağımız var. Biz o su kaynağını Güneyimize kazandırmak istiyoruz. O su Güney’e kazandırıldığında, içme suyunun bahçelerde kullanımını biraz engelleyebilirsek suyumuzu daha verimli şekilde kullanımını planlıyoruz. Bu sıkıntımızı da böyle gidereceğiz.
2006 YILINDAN BERİ YAPILMAYAN SARIYER GÖLETİ BİR AN ÖNCE YAPILMALIDIR
Burak Aydın: Aciliyet sıranızda başkaca ne hedefliyorsunuz?
Süleyman Çağlar: Birde bizim gölet projemiz var. Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan insanlarımızın su sıkıntısı çok fazladır. 2006 yılında Sariyer gölet müracaatı yapıldı. Ama bu Sariyer göleti 2006 yılından beri gerçekleştirilemedi. Veysel Eroğlu hocamız gölet noktasında çok verimli ve etkili bir insan. Allah ondan razı olsun. Neredeyse Afyon’un tamamına gölet yaptı. Köylere de gölet yaptı. Çok teşekkür ediyoruz. Ama 2006 yılından bu tarafa Sarıyer göleti Güney’e hala yapılamadı. 2009 yılında gölet kenarında kamulaştırma yapıldı. Gölet kenarında tarlaların paraları hak sahiplerine ödenerek kamulaştırma yapıldı. Ona rağmen yapılamadı. 2009 yılında iktidar partisi seçimi kaybedince ondan dolayı Sarıyer göleti yapım işi kaldı. Veysel Eroğlu hocamız geçtiğimiz günlerde Güney’e gelerek miting yaptı. Yine Sarıyer göletini yapacaklarını söyledi. Ama 2006 yılından beri gölet yapılmadı. Biz bu göletin mutlaka yapılması gerektiğini söylüyoruz. Çiftçilerimizin bekledikleri tek istek budur. Güneyli çiftçilerimiz tek ürünle sezonu kapatıyorlar. Ama bu Sarıyer göleti olursa Güneyli çiftçilerimiz iki hatta üç ürün bile bir sezonda yetiştirebilecekler. Suyumuz var. Sarıyer göleti yapılıpta dağdan gelen sular gölette toplanırsa insanlarımız içme suyu ile tarla bahçe sulamak zorunda kalmayacak. Böylece içme suyu yeterli olup bu sorun çözüme kavuşmuş olacak. Kendilerinden bu vesile ile rica ediyorum. Sarıyer Göleti yapım işi için bu 3. söz verişleridir. Eğer seçilipte Belediye Başkanı olursam bu konuda çok mücadele edeceğim. Muhtarlığımızda geçen dönem ben Sarıyar göleti zemin etütünü DSİ’ye yaptırdım. Sayın Eroğlu’nu ziyaret ettik kendisi bize yardımcı oldu. Gölet zemini sağlam çıktı şu anda planlama aşamasındadır. Belediye Başkanı olursak gölet projesinin takibini yapacağız.
YAKLAŞIK 50 HAZIR ARSAYA 2+1 KONUT VE KENARINA BAHÇE YAPIMI DÜŞÜNÜYORUZ
Burak Aydın: Beldeniz de arsa ve konut üretimi sözkonusu mu?
Süleyman Çağlar: Bir diğer projemizde nüfusumuz oranımızı koruma sıkıntımızdan bahsetmiştim. Bu sıkıntıyı aşabilmemiz içinde Güney’de yaklaşık 50 tane hazır arsamız var. Tapuları muhtarlık üzerine geldi. Buraları satmadık paraları Belediyemize kalsın diye. Eğer o zaman satış yapsaydık parası Hazineye gidecekti. Dört veya iki katlı 2+1 şeklinde kenarında bahçeleri de olan yerler yapmayı düşünüyoruz. Güney ve Çalışlar halkımız buralardan yararlanabilecekler.
ÜÇÜNCÜ ÖNCELİĞİMİZ İÇME SUYU
NÜFUSA SAHİP ÇIKMA YÖRESEL ÜRÜNLER İŞLETMESİ OLUŞTURMAKTIR
Burak Aydın: Klişe seçim sorusu olarak çözülecek üç öncelikli sorun sıralamanız nedir?
Süleyman Çağlar: Görev seçilirsek bizi ilk bulacak sorun su sorunudur. Güney’de şimdiden su kesintileri başladı. Yaz sezonuyla birlikte bahçe sulamalarının başlamasıyla Güney de su sıkıntısı da başladı. İlk bizi bulacak su sıkıntısını mutlaka aşacağız. Anlattığım şekilde nüfusumuza sahip olma sıkıntısı. Nüfusa sahip çıkmak büyük bir sıkıntıdır. Çünkü nüfusumuza sahip çıkamazsak hangi projeleri hayata geçirirsek geçirelim Belediyemiz yine kapanır. O yüzden bu sıkıntımızı da biz kökünden çözmek istiyoruz. Güney beldesi Afyon-İzmir karayolu üzerindedir. Günlük en az 3 bin aracın geçtiği bu yol güzergâhında bize para kazandıracak bir işletmemiz yoktur. Böyle bir işletme yıllardır yapılamamış. Biz göreve seçilirsek bunu yapmak istiyoruz. Bir yöresel ürünler pazarı veya yöresel ürünler işletmesi yapmayı planlıyoruz. Köy ekmeği, bulgur, bezelye, ev hanımlarımızın el emeği göz nuru üretimlerinin tanıtım ve satışını amaçlıyoruz. Sayın Kaymakamımız Kübra Demirer hanımefendiye teşekkür ediyorum geçen dönem Güney’de Çilek Projesi başlattı. Dört beş hane bu çilek ekimini yaptı. Çilekte tuttu ve çok güzel oldu. Biz bu Çilek Projesini geliştirip yol kenarında çilek satış noktasını oluşturmak istiyoruz. Güney Çileği diye meşhur etmek istiyoruz. Toplu bir kalkınma ve ilerleme sağlamak niyetindeyiz.
YAZICIOĞLU’NUN MİRASINI SAHİPLENEN VE GERÇEKÇİ PROJELERİ OLAN BİZLERİN GERİ ÇEVRİLECEĞİNİ TAHMİN ETMİYORUM
Burak Aydın: BBP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Tarık Sarı ile birlikte belde de yürüttüğünüz seçim çalışmasında projelerinizin teminatı olarak Sayın Sarı partinizin Genel Başkanı Mustafa Destici olduğunu söyledi. Peki, projelerinizin ödeneğini nasıl sağlayacaksınız?
Süleyman Çağlar: Çalışlar ve Güney’in kalkınması için yapılabilecek gerçekçi projeleri ortaya koyarsanız hiçbir bakan ve devlet yetkilisi ‘Kardeşim sen BBP’den Belediye Başkanı seçilmişsin veya başka partiden seçilmişsin. Ben bunu yapamam.’ demez. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin hiçbir bakanı bunu demez. Projelerin uygulanabilirliği varsa o yöreye faydalı olacaksa bunun için size faydalı olmak için çalışırlar. İkincisi de ben rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun, Cemil Çoker’in yol arkadaşıyım. Biz Yazıcıoğlu’nun emaneti BBP’ye sahip çıkmış onun yolundan yürüyen ve onun bırakmış olduğu emaneti ileriye gençlerimize aktarmaya çalışan bir ekibiz. Bize hiçbir devlet kurumundan Muhsin Yazıcıoğlu’nun bıraktığı mirastan dolayı istek ve projemizin geri çevrilebileceğini tahmin etmiyorum. Gazlıgöl ve Küçükhöyük belde belediyelerimizi mücadelemiz sonucu seçimde kazandık. Gazlıgöl beldesine iki senede 5 araç aldık. Biz bunlar için de Mehmet Başkanla Ankara’ya ziyaretlerde bulunduk. Hiçbir kurumda bize siz şu siyasi partidesiniz, bu siyasi partinden şu görüşe sahipsiniz denilmedi. Biz BBP’den geliyoruz, Muhsin Yazıcıoğlu’nun yol arkadaşıyız dediğimizde bize tüm kapılar açıldı. Sayın Genel Başkan Mustafa Destici’yi Ankara çok seviyor. Aynı merhum Muhsin Başkan gibi çok seviliyor. Küçükhöyük Belediyemizin de geniş kapsamlı projeleri vardı. Pek çok ziyarette bulunduk. Her kuruma giderken Sayın Genel Başkanı arıyorduk. Bize yaptığı ön görüşmelerle kapılar açılıyordu. Doğru gerçekçi projeleriniz varsa arkanızda merhum Muhsin Yazıcıoğlu ve Mustafa Destici gibi insanlar varsa tüm kapılar açılıyor. Bir ödenek problemimiz olmaz.
ZEYBEK BAŞKANIN TARAF TUTUŞU İLERYEN DÖNEMDE CUMHUR İTTİFAKI RUHUNU ZEDELER
Burak Aydın: “Tüm dünyayı başıma toplasanızda seçimi kazanacağım.” ifadeleriniz çok iddialı değil mi? Bu iddianızın kaynağı nedir?
Süleyman Çağlar: Seçimler dosthane yarışlardır ve demokrasinin de vazgeçilmez unsurlarındandır. Biz şu anda Güney beldemizde seçime gidiyorum ve ben BBP Belediye Başkan adayıyım. İktidar partisi ile diğer partilerinde adayları var. Ne yazık ki Güney Belediye Başkanlığı seçimlerinde üzülerek söylüyorum; Afyonkarahisar Belediye Başkanı, İGM Başkanı, iktidar partisinin İl Başkanı seçime müdahil olmaya başladılar. Ben belde de yapılan hizmetler için; Niye oraya sıcak asfalt yapıyorsunuz, DSİ’nin araçlarını gönderdiniz de çalışma yapıyorlar, niye İl Özel İdaresinin kamyonu, kepçesi burada demiyorum. Bilakis ben bunlar için teşekkür ediyorum. Çünkü kazanan Güney ve Çalışlar oluyor. Bir haftayı aşkın süredir yoğun bir hizmet var. Görseniz inanın belki bu hizmetler Afyon’a, Sinanpaşa ilçemize yapılmıyor. Ama Güney ve Çalışlar’a çok güzel hizmetler yapılıyor. Sıcak asfalt dökülüyor, derelerimiz temizleniyor. Yayla yollarımız açılıyor. Mesela Çalışlar’da telefon çekmeme sıkıntısı vardı. Çalışlar’da 20 senedir telefonlar çekmiyor. Benim karşımda beldemizi kapattıran arkadaş aday oldu. Beni sahada adayla baş başa bıraksalar ben onu tuş edeceğim. Ama adayı bana bırakmıyorlar. Adayı benim karşıma çıkarmıyorlar. İktidar partisinin adayı sıraladığım kişilerin arkasından seçim kazanmaya çalışıyor. Bana o kişiler rakip olmaya çalışıyor. Biz Cumhur İttifakının bir üyesi olarak 2023 yılında da Cumhur İttifakı ile hareket edeceğiz. Cumhur İttifakının zafer kazanması noktasında mücadele edeceğiz. Güney gibi bir belde de ben Afyonkarahisar Belediye Başkanının seçim çalışması yapmasını çok doğru bulmuyorum. İl Genel Meclis Başkanını şu an çalışma yapmasını çok doğru bulmuyorum. Siyasi noktada bir taraf olmalarını çok doğru bulmuyorum. Yoksa hizmet yapması noktasında bir sıkıntı yoktur. Yapılan hizmet Güney ve Çalışlar’a yapılıyor. Ama iktidar adayının mitinginde Afyonkarahisar Belediyesi’nin araçları orada görev yapıyor. 2019 yerel seçiminde Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek, benim Merkez İlçe Başkanı olduğum dönemde partimizi ziyaret etti. Bizde şahsını ve Cumhur İttifakını zedelememek için yerel seçimlerde BBP’den aday çıkarmadık. Bizim yaklaşık Afyon’da 4 bine yakın oyumuz vardır. Mehmet Başkan da en yakına rakibine karşı seçimi 4 bin oyla kazandı. Biz aday çıkarıp o 4 bin oyumuzu alsaydık belki farklı bir sonuç çıkacaktı. Biz kendisine böyle bir jest yaptık. Bu jesti Cumhur İttifakı ruhunu incitmemek adına yaptık. Şimdi ben Mehmet Zeybek Başkanın orada tüm araç ve gereçlerle bir taraf tutmasını doğru bulmuyorum. Bu Cumhur İttifakını zedeler. Önümüzde ki zaman diliminde bu tutum ve davranışların Cumhur İttifakı ruhunu zedeleyeceğini düşünüyorum. Benim tepkim sadece bunadır. Ama hakkıyla yapılan hizmetler için teşekkür ediyorum. Keşke daha fazla yapılsa ve tüm kurumlar daha fazla gelseler. Bunda bir zarar yok. Süleyman Çağlar seçimi kazanacak diye şahsımın endişe duyması mümkün mü? Ben bilakis bundan mutluluk duyuyorum. Tek tepkimi de açıklamış oldum.
İKTİDAR “GÜNEY BELEDİYESİNİ KAPATTIRAN KİŞİYLE YOLA ÇIKMAK İSTİYORUZ” DEDİ
Burak Aydın: Cumhur İttifakının adayı belli siz niye aday oldunuz tepkisi alır mısınız?
Süleyman Çağlar: Hayır böyle bir tepki alacağımı düşünmüyorum. Güney’de AK Parti’nin 300’e yakın taban oyu vardır. O insanlar bana ‘Biz seni seviyoruz, seni desteklemek istiyoruz. Seni desteklersek aday da çıkarmayabiliriz. Sen listesini yap Cumhur İttifakının tek adayı olarak çıkmanı istiyoruz.’ dediler. Yani AK Parti, BBP ve MHP olarak. Hem ittifak biraz daha pekişsin hem 2023 yılında ki seçimlere bir mesaj olsun gibi benden böyle bir istekleri oldu. Hem orada ki yaşlılarımızın hem orada ki AK Parti tabanın benden böyle bir istekleri oldu. Biz bunu gerekli yere ilettik. Yani hem AK Parti yöneticilerine hem de kendi partimin BBP yöneticilerine bu durumu ileterek ben bu yönde mücadele ettim. Ama sonuç böyle takdir oldu. ‘Biz Güney Belediyesini kapattıran adayla yola çıkmak istiyoruz.’ dediler. ‘Biz onunla mücadele etmek istiyoruz.’ dediler. Bu sonuç üzerine biz yıllardan beri müdavimi olduğumuz BBP’den Belediye Başkan adayı olduk ve mücadelemizi yapıyoruz. Ben bu noktada bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Veysel beyin miting yaptığı gün DMO’dan son model bir kepçe gönderildi. Çok güzel bir şeydir ama bizim var olan kepçemiz Belediyemiz kapatıldığında Özel İdare tarafından götürülmüştü. Onun yerine yeni sıfır bir kepçe göndermiş oldular.
ENDİŞELİLER, BENDEN ÇEKİNMELERİ
BU HİZMETLERİ GETİRDİ
Burak Aydın: BBP Belediye Başkan adayı Süleyman Çağlar kazanacak korkusu veya endişesi var mı? Böyle bir endişe ya da korku varsa yüksek ölçüde mi?
Süleyman Çağlar: Böyle bir endişe var. Buna inanıyorum çünkü böylesi bir endişe olmasa kendi adaylarıyla beni başbaşa bırakırlardı. Derlerdi ki ‘Siz burada yarışan iki adaysınız. İki komşusunuz. Siz kendiniz bu işin halledin. Millette kimi takdir eder ve severse ona oy versin.’ Ama demek ki bir korku var. Güney’de iktidar partisi tarafından üç tane anket yapıldı. Hem yüz yüze hem de telefonla bu anketler yapıldı. Demek ki o anketlerde farklı bir sonuç çıktı ki, adaylarını yetersiz gördüler ki, adaylarının Güney ve Çalışlar halkınca kabul görmediğini gördüler ki arkadaşlar arkadan tüm ekipmanlarıyla tüm güçleriyle Güney’de hizmet etme yarışına girdiler. Söylediğim gibi bu hizmet bizim için çok harika bir olay. Ben buna vesile oldum. Benden çekinmeleri hizmetleri getirdi. Şimdiden benden çekinerek bu hizmetler yapılıyorsa demek ki biz seçildiğimizde 7 Haziran 2021 tarihinden sonra bu hizmetlerin üç katını yaparız. Çalışlar’da 20 yıldır telefonlar çekmiyordu. Şimdi seyyar gecekondu bir baz kurdular. Çalışlar’ın tepesine koydular. Telefonlar çekmeye başladı. Buna seçimin gücü diyebiliriz. O da hayırlı olsun telefonlar çekmeye başladı. Telefonla Çalışlarlı kardeşlerimizle görüşmeye başladık. Seçimi kazanamazlarsa o seyyar baz gidecek mi? Merak ediliyor. Tekerleri var götürecekler mi götürmeyecekler mi? Bana göre kazansalarda kaybetselerde gidecek. Orada telefon çekmesiyle ilgili kalıcı çözüm gerekli. Çalışlar’ın karşısında ki tepeye sabit bir baz istasyonu kurularak Çalışlar’a yansıtma yapılması çözümünü 20 yıldır yapamadılar. Çalışlar’ın Muhtarı İbrahim Günay girişimde bulundu. Bende takipteyim.. İletişim Daire Başkanını da ziyaret ettiler. Şu anki geçici seyyar bir çözümdür. Asıl çözümü inşallah seçimden sonra göreve geldiğimizde inşallah biz yapacağız. Çalışlarlı kardeşlerimiz telefon görüşmelerini kalıcı şekilde yapabilecekler.
RAKİP VE KARŞITLIK SIKINTIMIZ YOK
Burak Aydın: Diğer partilerin adaylarıyla görüşüyor musunuz? Toplam 8 Belediye Başkan adayından beni şu isim zorlar dediğiniz biri var mı?
Süleyman Çağlar: Diğer partilerin adaylarıyla görüşüyorum. Onların Belediye Başkan adaylarını ziyaret ettim. AK Partinin Belediye Başkan adayını da ziyaret edeceğim. Tüm rakiplerim güçlüdür. Tamamına eşit mesafedeyim. Hepsine kolaylıklar dilerim. Biz karşıtlık noktasında değiliz. Biz Güney ve Çalışlar halkına nasıl yararlı oluruz, sıkıntıları nasıl giderir, insanlarımıza nasıl istihdam sağlayabiliriz biz onun mücadelesini veriyoruz. Bizim rakiplik ve karşıtlık sıkıntımız yok. Böyle olunca bizim rakimizde yok. Ben herkesin iyi niyetli olup herkesin Güney için mücadele ettiğini biliyorum. Şimdilerde Güney de bir bayram havası var. Güney’in 8 yıldır hasret kaldığı seçim atmosferini yakaladık. Pek çok misafirimiz her partinin Genel Başkan Yardımcıları geliyor. Biz bundan mutluyuz. 7 Haziran 2021 tarihinde Süleyman Çağlar Belediye Başkanlığı koltuğa oturduğunda da o arkadaşlarımızı ben her zaman Belediyemize bekliyorum. Partimizin Sayın Genel Başkanı tüm Genel Başkan Yardımcılarını Güney seçimi için görevlendirdi. İki güne bir Genel Başkan Yardımcılarımız bize ziyarette bulunuyorlar. Bize destek vererek saha çalışması yapıyorlar. Seçim çalışmalarımızın son günlerinde Sayın Genel Başkanımızın takvimi uygun olursa kendisini Güneyli ve Çalışlarlı kardeşlerimizle tanıştırıp sohbet mahiyetinde bir buluşturmak istiyoruz.
BEŞ PARTİDEN ADAYLIK
TEKLİFİ GELDİ
Burak Aydın: Seçim çalışmaları başlamadan önce başka partilerden adaylık teklifi aldınız mı?
Süleyman Çağlar: Türkiye’de şu anda başka bir seçim olmadığından Güney seçimi çok ilgi odağı oldu. Çalışmaların iki ay öncesinde birçok parti bizi ziyaret ederek ‘Bizim adayımız ol.’ şeklinde geldiler. Diğer aday arkadaşlara da gittiler. Önceden muhtar olan kişilerede gittiler. Yani sadece bana geldiler anlamında konuşmuyorum. Aday aradılar. Beş partiden adaylık teklifi aldım. TBMM’de grubu olanlardan da olmayanlardan da teklif geldi. Dükkânımda oturup konuştuk, muhabbet ettik. Karşılıklı niyetlerimizi söyledik. Kırıp dökmedik. 15 yaşımda tanıdığım merhum Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte siyasette olduğumu yolumuzun ve çizgimizin belli olduğunu ifade ettik. Kendilerine geldikleri için teşekkür ettik. Bizim Güney Belediyesi’nin kapatılmasında hiçbir vebalimiz yoktur. Bizim ellerimiz temizdir. Alnımız aktır. Biz insanlarımızın karşısına bu şekilde çıkıyoruz. Büyük bir yeminle söylüyorum eğer 2009 yılında Güney Belediyesi bize teslim edilseydi ben Güney Belediyesini kapattırmazdım. Belediyeme sahip çıkardım. Keşke Güney Kasabası 2009 yılında bana teslim edilseydi. Yedi yılda Belediyemiz kapatılınca bizim 8,5 trilyon lira paramız gitti. Parayı Özel İdare aldı. Belediyemize ait benzinliği Özel İdare 2,5 trilyon liraya sattı. Bu parada gitti. Belediye eski Başkanlarımızdan Bekir Yıldız bu benzinliği tüm köylüyle birlikte imece usulü yaptırmıştı. Benzinliğin karşısında yine benzinlik yapmaya uygun arsayı da 2,5 trilyon liraya ihaleyle sattılar. Belediyemize sahip olamadığımız için 15 trilyon liraya yakın para gitti. Belediyemiz kapanmasa bu 15 trilyon lira Güney’de kalacaktı. Dönemin İl Genel Meclisi Başkanı bizim paramızla gidip Afrikalı futbolcu satın aldı. Belediyemize sahip çıkmamız çok önemlidir. Ben Belediyemize sahip çıkacağım. Ben Güneyli ve Çalışlarlı kardeşlerimin beni seçeceklerine yüzde yüz eminim. Çünkü yıllardır onlarla beraberiz. Tüm sıkıntıları beraber aşıyoruz. Bir kurumun temsilcisi olarak insanlarımızın, yaşlılarımızın, dullarımızın, engelli kardeşlerimizin maaşlarını dağıtıyorum. Seçimi kazanacağımızdan eminiz. Hep birlikte birlik ve beraberlik içerisinde bu zaferi kutlayacağız. >> Burak AYDIN’ın Özel Röportajı