'Biz Yapamadık, Nurullah Hocam Yapmış'
Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker, 'Biz Munzur'un sarımsağını yeşertemedik doğal yetişiyor. Nurullah Hocam yeşertmiş burada. Demek ki sevgilerinizi yeşertiyor. Kendisine çok teşekkür ediyoruz.' dedi.
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından düzenlenen 8’inci Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı’nda sunum yapan Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Ekosistem Hizmetleri Daire Başkanı Özgür Balcı, 2002 yılından itibaren Türkiye’de yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi. Orman Genel Müdürlüğü’nün Tıbbi ve Aromatik Bitki Yönetimi ve Yapılan Çalışmaları ile ilgili sunumunda eski Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun başlattığı Orman Bilgi Sistemi’nin (ORBİS) faydalanıldığını ifade eden Balcı, yapay zeka ile desteklenmiş ORBİS 2’nin geliştirildiğini kaydetti.
Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker ise yaptığı sunumda, ‘Osmanlı Tıbbının Yönetim İlke ve Süreçleri’ konulu sunumunda eski kaynaklarda yer alan bilgileri çeviri yapılmasıyla birçok çalışma yapıldığını belirterek, Fitoterapi ve Aromaterapi sektörünün tanıtılması gerektiğini vurguladı.
Peker’in sunumu sonrası soru cevap kısmına geçildi. Soru cevap bölümünde 60'ıncı Hükümet Çevre ve Orman Bakanı, 61'inci, 62'nci, 63'üncü, 64'üncü ve 65'inci Hükümet Orman ve Su İşleri Bakanı, Cumhurbaşkanı Irak Özel Temsilcisi Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Tunceli'de iyi çalışmalar yapıyorsunuz. Munzur Üniversitesi çok gelişti.
Ayrıca Munzur Sarısı'na da güzel isim vermişsiniz. Bizim de burada Eber Sarımız var. Biz bunları kardeş yapalım. Tunceli'ye gideceğim orada Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bulvarı var, en büyük bulvarı. Öncelikle benim ismimi vermişler, haberim yok. Sağ olsun Rektör'üm söyledi. Rektör'üm, Munzur Sarısı’nın ne faydası var, neye faydalı olur? Pazarda bir imkanı var mı?” sorusunu yönetti.
“NURULLAH HOCAMA TEŞEKKÜR EDERİZ”
Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker ise cevabında, “Sayın Bakanım şimdi bu otun önce tarihini araştırmaya çalıştık. Bitki koruma bölümlerinde yabancı ot çalışan hocalarım da der ki bunları yabancı ot diye, zararlı ot diye köklerinden söktük söktük.
Bu şekilde bitirdik neredeyse. Ben Kentucky State Üniversitesi'nde atlar için kullanıldığını görmüştüm bu bitkiyi. Özellikle MR çekimlerinde ve ameliyat unsurlarında kullanıldığını gördüm. Türkiye'ye geldiğimizde de 15 yıl bitkiyi araştırdık. En son Tunceli'de buldum. Bitkinin şöyle bir özelliği var. Bitki olarak dikiyorsunuz, ağaç formunda devam ediyor yaşantısına. Afyon’da özellikle ilkbaharda bu mevsimde çiçek açar, Kasım ayına kadar çiçek sürekli devam ediyor.
Dolayısıyla arıcılık için çok büyük bir polen kaynağı. Keza en önemlisi bunda anestezi ham maddesi elde ediliyor. Anestezi ham maddesi bio kaynaklı anestezi ham maddesi henüz üretilmemiş. Nurullah Hocamın bunu yapacağına inanıyorum. Biz Munzur’un sarımsağını yeşertemedik doğal yetişiyor. O sarımsağın da bir özelliği var. Tek yumlu şeklinde toprağa koyduğumuzda ertesi yıla iki tane bırakıyor. Bir büyük, bir de küçük yavrusunun yanına bırakıyor. Büyüğünü alıyorsunuz, küçüğünü toprakla örtüyorsunuz. Nurullah Hocam yeşertmiş burada. Demek ki sevgilerinizi yeşeriyor. Kendisine çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
“KARBON PİYASASINDAN BÜYÜK PAY ALACAK POTANSİYEL VAR”
Tunceli’nin kış aylarında hava şartlarının yoğun kar yağışı nedeniyle bitkinin çoğu zaman çürüdüğünü ve Afyonkarahisar’ın bu bitki için uygun olduğunu belirten Peker, “Eminim ki ülkemizin çok keşfedilmemiş, bu şekilde bitkileri var. Sayın Bakanım, Gerçekten Munzur Sarısı'nı şunun için de düşünüyoruz. Dünya karbon piyasasından pay almamız lazım. Düşünsenize, Karadeniz'in dağlarını, Ergen'in, Marmara'nın, Akdeniz'in dağlarını tamamen Munzur Sarısı veya sizin dediğiniz Eber Sarısı üretildiğini, Dünya karbon piyasasından büyük bir pay alınabilecek bir potansiyel de var.” dedi.